TikTok

TikTok

Svidelo se to nama ili ne, društvene mreže su postale nezaobilazni deo modernog društva. Sve je počelo sa MySpace-om, prvom društvenom mrežom, čiji koncept je bio veoma jednostavan. Kada napravite nalog, dobijate svoju ličnu stranicu na web sajtu koju možete da uređujete sa ciljem da što bolje predstavite sebe i svoja interesovanja.

Mogli ste da uređujete pozadinu svoje stranice, postavljate slike i natpise i puštate muziku. Oni sa malo više programerskog znanja su mogli da upload-uju svoje CSS i HTML fajlove i tako još detaljnije prilagode izgled svoje strane. Bilo je moguće povezivanje sa prijateljima i porodicom putem liste prijatelja (friend list), kao i komunikacija dopisivanjem, direktno iz web sajta.

Ova prva verzija društvene mreže se nije fokusirala na deljenje sadržaja (slika, video klipova, motivacionih poruka…) već isključivo na ličnu promociju. Par godina posle MySpace-a, pojavljuje se Facebook. Internet glasine kažu da je ideja za Facebook ukradena, ali pošto to nikada nije dokazano, držaćemo se konvencionalne istorije.

Osnovna ideja Facebook-a je bila da pomogne studentima pri pisanju seminarskih radova i učenju za ispite. Kada student sprema ispit i pretražuje internet u potrazi za web sajtovima koji mu mogu pomoći u tome, ukoliko pronađe dobar i koristan web sajt, nije bilo lakog načina da to podeli sa svojim kolegama.

Cilj Facebook-a je bio da ovo ispravi. Facebook je omogućio pravljenje postova u kojima je moguće dodati link ka web sajtu, kao i poruku, koju onda možete da “okačite” na svoju stranu gde svi korisnici mreže mogu da dođu, pregledaju postove, daju svoje komentare i dele to sa svojim kolegama. Ne mnogo drugačije od toga kako Facebook danas funkcioniše.

Posle Facebook-a društvene mreže su počele da niču kao pečurke posle kiše i izdvajale su se, uglavnom, vrstom sadržaja na koji su se fokusirale. Jedna od novijih pridošlica u porodicu društvenih mreža je TikTok, proizvod kompanije ByteDance iz Kine koja se pojavila 2016. godine u Kini, a 2017. u ostatku sveta.

Šta je TikTok?

TikTok je besplatna društvena mreža kojoj možete da pristupite putem web sajta tiktok.com, kao i putem aplikacija za Android i iOS. TikTok se fokusira na kratke video klipove, dužine od nekoliko sekundi do jednog minuta.

TikTok Za Vas

Sadržaji ovih video snimaka su uglavnom ples, video dnevnici, izazovi, “uradi sam tutorijali”, šale ili bilo šta što odmah okupira pažnju. To nije toliko originalno, a postoje i druge društvene mreže sličnog sadržaja, kao na primer Instagram.

Novina koju TikTok donosi je da svi korisnici mogu da koriste audio zapise već postojećih video klipova. Takođe, korisnici mogu da koriste audio i video efekte koje pruža sama platforma.

Za korisnike koji nisu zainteresovani za pravljenje sadržaja, glavni razlog da se pridruže ovoj društvenoj mreži je zabava. Ovde dolazimo do glavnog razloga za ovako astronomski uspeh TikTok-a, algoritam koji korisnicima nudi sadržaj koji ih potencijalno interesuje.

Korisnici TikTok-a mogu “lajkuju” postove koji im se sviđaju, komentarišu na njih i prate svoje omiljene Tiktok-ere. Korišćenjem ovih funkcija, algoritam beleži vaše aktivnosti i polako vas upoznaje. Glavna sekcija TikTok-a je For You (prevod: Za Vas) i ovde će vam biti ponuđeni postovi koje algoritam odluči da su najbolji za vaš ukus.

Sve društvene mreže imaju neki oblik sekcije sa sadržajem namenjenim vama kao korisniku, koji se kreira na osnovu vaših aktivnosti na društvenoj mreži, razlika je u tome da je u TikTok-u ova sekcija “For You”, po rečima korisnika, daleko najbolja. Ne retko možete čuti da TikTok algoritam bolje poznaje svoje korisnike, nego što oni sami sebe poznaju. Kada algoritam “ukapira” šta vam se sviđa i kada krenete da skrolujete, za razliku od nekih drugih društvenih mreža, na TikTok-u skrolovanju kroz video klipove nema kraja.

Sa čisto tehničke strane ovo je neverovatan uspeh tehnologije. Sa one drudge, ljudske strane, ovo je pomalo zastrašujuće. Pomisao da nas algoritam poznaje bolje od nas samih izaziva nelagodu. Ali, ukoliko se sve ovo koristi samo da bi nam pružilo što bolju zabavu, to stvarno nije nikakav problem. Na žalost, stvari nisu tako čiste.

TikTok katerogije

Da li je TikTok opasan?

Poslednjih par godina TikTok je često u vestima i to, uglavnom, u negativnom kontekstu. Glavni razlog ovoga je trgovinski rat između Amerike i Kine, a optužbe na račun društvene mreže su, velikim delom, deo propagande zapadnih sila.

Ipak, činjenica je da u ovim optužbama ima i istine, a otkriti šta je istina, a šta laž je maltene nemoguće. Pokušaćemo da o ovome pišemo što objektivnije možemo, ali imajte u vidu da informacije koje posedujemo mogu biti nepotpune ili netačne.

Prva stvar koja nam je zapala za oko je da kada instalirate mobilnu aplikaciju, morate da date dozvolu pristupa mikrofonu, kameri, kontaktima i lokaciji. Ukoliko ne date sve ove dozvole aplikacija neće raditi. Za običnog korisnika, koji samo želi da gleda interesantne klipove, apsolutno nema potreba da aplikacija ima pristup ovim delovima telefona. Činjenica da aplikacija neće raditi bez ovih dozvola ne uliva poverenje.

Optužbe su da je razlog ovome pokušaj Kine da špijunira zapadne države. Ako malo razmislimo o tome, ovo baš i nema mnogo smisla. Kada ste poslednji put na svom telefonu imali informacije od državnog značaja? Uverljiviji razlog je prikupljanje podataka korisnika u svrhu prodaje marketinškim agencijama. Ne tako prijatno, ali i većina drugih društvenih mreža radi ovo isto.

Druga kritika je da se podaci koje TikTok sakuplja čuvaju u nezaštićenom formatu (podaci nisu enkriptovani). To znači da ukoliko dođe do krađe ovih podataka, što se dešava veoma često, a o čemu smo pisali u našem postu: Kako da saznate da li je vaša lozinka ukradena, lopovi će dobiti sve na “srebrnom tanjiru”. Među ovim podacima mogu biti lični podaci i brojevi platnih kartica.

Kada su podaci enkriptovani, ukoliko dođe do krađe, lopovi dobijaju neupotrebljive podatke koji niša ne vrede. Da li je istina da TikTok čuva neenkriptovane podatke ne možemo sa sigurnošću da znamo. Razlog zašto ovo navodimo je taj da nije neuobičajeno da kompanije budu nemarne sa podacima svojih korisnika, a krađe podataka su se dešavale mnogo puta u prošlosti.

Možda i najveća “opasnost” TikTok-a leži u njegovoj zaraznosti, kada jednom krenete da gledate kratke video klipove, algoritam će vam prikazivati sve zanimljivije i zanimljivije, tako da osobe koje nemaju dovoljno razvijenu samokontrolu mogu da postanu zavisnici.

Iskreno verujemo da su optužbe na račun TikTok-a velikim delom neosnovane. Društvena mreža apsolutno radi stvari koje ne odobravamo, ali ih rade i sve druge. Na žalost, živimo u svetu gde ćete ovakvo ponašanje velikih tech kompanija prihvatiti ili nećete koristiti njihove proizvode.

Zaključak

Moramo da priznamo da je TikTok društvena mreža veoma visokog kvaliteta, najvećim delom zbog njegovog neverovatnog algoritma. Moguće je da vas sadržaj koji se na njoj nalazi ne interesuje, ali ukoliko tražite mesto za zabavu i razonodu, TikTok je prava društvena mreža za vas.

Platforma:
Android i iOS

U linku za preuzimanje, ponudili smo TikTok verziju za Android, ako želite da preuzmete verziju za iOS kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *