3 najbolja besplatna programa za VPN

3 najbolja besplatna programa za VPN

VPN ili virtualna privatna mreža (Virtual Private Network), je servis koji pruža veću bezbednost i privatnost prilikom korišćenja interneta. Koristi se tako što na računaru instalirate program koji vam omogućava pristup privatnoj, zaštićenoj mreži. Ukoliko želite da detaljnije proučite šta je VPN i koje su njegove prednosti i mane, pročitajte naš tekst VPN – prednosti i nedostaci.

Kao i sa većinom današnjih programa, VPN programi dolaze u premijum (plaćenoj) i besplatnoj verziji. Međutim, razlika između VPN-a i većine ostalih programa je ta što se VPN programi bave bezbednošću. Pošto kompanije nekako moraju da pokriju troškove servisa, postavlja se pitanje na koji način zarađuju, pogotovu kada govorimo o besplatnoj verziji.

Na žalost, odgovor ne ohrabruje. Besplatni servisi često ograničavaju brzinu kojom surfujete internetom, količinu interneta koji možete da koristite (slično mobilnim telefonima), broj servera, a bave se i prikazivanjem reklama unutar klijenta. Najgore je to što postoje kompanije koje prodaju lične podatke korisnika i time potpuno uništavaju svrhu VPN-a.

Ovo je razlog zašto više od polovine korisnika koristi plaćenu verziju, pa u zavisnosti od potreba i očekivanja, ovo treba imati na umu. Ipak, postoje besplatni VPN programi koji sasvim solidno vrše svoju funkciju. Svi dolaze sa određenim ograničenjima, ali verujemo da će zadovoljiti potrebe većine korisnika. Ovo je naša top lista 3 najbolja besplatna VPN programa.

ProtonVPN

ProtonVPN

ProtonVPN je besplatni program za Windows 7, 8, 10, macOS, Linux, Android i iOS. Glavna stavka po kojoj se ističe je neograničeno korišćenje. To znači da nema nikakvih restrikcija na količinu interneta koju možete da potrošite. Ovo je veoma neuobičajeno za ovu vrstu programa, u šta ćete se uveriti kada pogledate ostatak naše liste.

Postoje tri servera na koje možete da podesite svoju lokaciju: Amerika, Japan i Holandija. Sadrži sve funkcije koje očekujemo, kao i neke koje uglavnom viđamo samo u plaćenim verzijama, kao što je zaštita od “curenja DNS-a” (DNS leak protection). Jedna od opcija koja nam se svidela je mogućnost automatskog povezivanja na VPN kada se računar pokrene.

Glavni problem ProtonVPN-a je brzina interneta kada ga koristite. Favorizuju se korisnici koji su platili premijum verziju. Besplatnim korisnicima, posebno u terminima kada se najviše koristi internet, će brzina biti manja, a veza ponekad nestabilna. Kompanija iza ProtonVPN-a otvoreno ističe da je za strimovanje neophodna premijum verzija.

I pored ovog ograničenja, po našem mišljenju, ovo je najbolji besplatni VPN servis. Zbog ograničene brzine nije pogodan za igrice, ali za ostale aktivnosti, posebno download-ovanje, je odličan. Činjenica da nema reklama je samo šlag na torti.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Linux, Android i iOS

Da preuzmete ProtonVPN kliknite OVDE.

Hotspot Shield VPN

Hotspot Shield VPN

Premijum verzija Hotspot Shield VPN-a spada u jedan od najpopularnijih i najbržih VPN programa na tržištu, pa nije ni čudo to što je i besplatna verzija tako popularna. Može se koristiti za Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS.

Ono po čemu se Hotspot Shield VPN ističe je bezbednost. Algoritam za enkripciju koji koristi je vojnog nivoa i spada među najbolje, a dostupan je u besplatnoj verziji. Sam program je veoma lak za korišćenje, pa je odličan za početnike. Većina opcija, za koje u drugim programima morate da platite, ovde su besplatne.

Ipak, postoje ograničenja. Prvo i najvažnije je da dnevno možete da potrošite 500 MB. Ovo možda izgleda kao malo, ali kada ga uporedimo sa drugim servisima, to je više nego što većina nudi. Još jedno ograničenje je da ne možete da birate odakle će se prikazivati vaša lokacije, već će automatski biti odabrana nasumična lokacija u Americi. Takođe, postoje i reklame, a brzina interneta je ograničena na 2 Mbps.

Hotspot Shield VPN ima dosta više restrikcija nego ProtonVPN, zato verujemo da je za većinu korisnika ProtonVPN bolja opcija. Međutim, ukoliko vam je bezbednost na prvom mestu Hotspot Shield VPN je definitivno najbolja besplatna opcija.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS

Da preuzmete Hotspot Shield VPN kliknite OVDE

Windscribe

Windscribe

Developeri koji su razvili Windscribe se očigledno ponose besplatnom verzijom ovog programa, a mi priznajemo da se slažemo da njima. Može se koristiti na Windows-u 7, 8, 10, macOS, Linux, Android i iOS-u.

Glavno ograničenje je da dobijate samo 2 GB mesečno, sa opcijom da to povećate na 10 GB ukoliko kompaniji date svoju email adresu. Svoju lokaciju možete da podesite na neki od 11 servera, od kojih se 8 nalaze u Americi. Pored programa za računare i aplikacija za mobilne telefone, postoji i ekstenzija za Chrome, Firefox, Operu i Edge, pa je korišćenje unutar browser-a veoma jednostavno.

Windscribe ne pamti vašu IP adresu, niti web lokacije koje ste posetili. Kada ste povezani na server pamti se jedino vaše korisničko ime i količina potrošenih podataka, a ovo se briše tri minuta pošto prekinete konekciju. Pored ovoga, ima i ugrađeni blokator reklama, firewall i zaštitu od malware-a.

Kao i kod većine besplatnih VPN servisa, brzina može da predstavlja problem, posebno u trenucima kada se najviše koristi internet. I pored ovoga, Windscribe je odličan servis, posebno ako vam ne smeta da podelite svoju email adresu sa kompanijom.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Linux, Android i iOS

Da preuzmete Windscribe kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 3,67 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *