5 najboljih besplatnih ekstenzija za Google Chrome

5 najboljih besplatnih ekstenzija za Google Chrome

Google Chrome je najpopularniji browser na svetu. Razlog za to je lako videti, brz je, odlično dizajniran i sadrži sve neophodne funkcije. Međutim, prava snaga ovog browser-a je ogromna biblioteka ekstenzija koju poseduje.

U ovom tekstu predstavićemo vam pet, po našem mišljenju, najboljih i najkorisnijih besplatnih ekstenzija za Google Chrome.

Bitwarden

Bitwarden

Kada napravite novi nalog na nekom web sajtu preporuka je da za lozinku koristite nešto što izgleda ovako gLR6@z!kklEc. Naravno, zapamtiti ovo je maltene nemoguće, posebno ako imamo u vidu da na svakom web sajtu treba koristiti jednistvenu lozinku. Rešenje ovog problema je korišćenje menadžera lozinki, programa koji čuvaju sve vaše login podatke na jednom mestu i automatski ih upisuje u odgovarajuća polja.

Bez sumnje najbolji besplatni menadžer lozinki je Bitwarden. Dostupan je za Android, iOS, Windows, Linux i macOS i kao ekstenzija za sve popularne browser-e uključujući i Chrome. O Bitwarden-u smo već pisali u postu kako eksportovati lozinke iz LastPass-a i importovati ih u Bitwarden.

Veliki smo zagovornici korišćenja menadžera lozinki. Ukoliko ne koristite menadžer lozinki, naša preporuka je da odmah počnete. Moraćete da naučite kako da ih koristite, ali verujte nam kad vam kažemo da se isplati. Ne samo da ćete biti mnogo bezbedniji na internetu, već nikada više nećete morati da pamtite i unosite korisničko ime i lozinku kada se logujete na neki web sajt.

Da naučite kako da koristite Bitwarden pogledajte naše postove:

Da preuzmete Bitwarden kliknite OVDE.

Evernote Web Clipper

Evernote Web Clipper

Evernote Web Clipper je besplatna ekstenzija za Google Chrome pomoću koje možete da sačuvate web stranice ili delove web stranica da ih kasnije pročitate.

Korišćenje je izuzetno jednostavno. Kada pronađete stranicu koju želite da sačuvate, klikom na zelenu ikonicu slona otvoriće se padajući meni. Ovde možete da izaberete da li ćete sačuvati celu stranicu, napraviti bookmark, sačuvati uprošćenu verziju stranice, deo stranice, a postoji i opcija da napravite screenshot. Da bi sačuvali stranicu potrebno je samo dva klika.

Sačuvane stranice možete da organizujete u takozvane Notebook-ove, koje dodatno možete da sortirate po tagovima. Da pristupite sačuvanim stranicama potrebno je da odete na Evernote-ov web sajt i sve što ste sačuvali će biti tamo.

Da preuzmete Evernote Web Clipper kliknite OVDE.

FoxClocks

FoxClocks

Negde smo pročitali da je FoxClocks jednostavna ideja briljantno realizovana i apsolutno se slažemo sa ovim opisom. U pitanju je besplatna ekstenzija za Google Chrome pomoću koje možete da unutar browser-a prikažete vreme za različite zemlje, gradove ili vremenske zone tako da uvek budu vidljivi.

Korisnički interfejs izgleda poprilično zastarelo, ali je funkcionalan i lak za korišćenje. Kada kliknete na ikonicu ekstenzije pojaviće se meni u kome biti prikazano vreme za sve gradove koje ste odabrali. Unutar ovog menija, klikom na dugme Options otvoriće se novi tab.

U ovom tabu birate za koje lokacije želite da vidite vreme, format vremena, kao i poziciju na ekranu gde će se ti satovi prikazati. Takođe, ekstenzija će automatski voditi računa o letnjem i zimskom računanju vremena.

Da preuzmete FoxClocks kliknite OVDE.

The Great Suspender

The Great Suspender

Google Chrome je poznat po tome da troši mnogo RAM memorije. Što više tabova je otvoreno, to će više RAM memorije biti zauzeto. The Great Suspender je besplatna ekstenzija za Chrome koja automatski suspenduje neaktivne tabove i time oslobađa RAM memoriju.

Tabovi neće biti ugašeni, već kako smo rekli suspendovani. To znači da će suspendovani tab ostati upaljen u browser-u, ali kada ga otvorite, stranica u tom tabu će biti ugašena. Da ponovo pokrenete stranicu jednostavno kliknite bilo gde unutar taba ili refresh-ujte stranu.

U podešavanjima možete da uključite da se određeni sajtovi ili pojedinačne strane nikada je suspenduju. Ovo je posebno zgodna sa email-om ili stranama u kojima popunjavate neku formu. Takođe, možete da podesite posle koliko vremena će tabovi biti suspendovani.

Da preuzmete The Great Suspender kliknite OVDE.

GoFullPage

GoFullPage

GoFullPage je besplatna ekstenzija za Google Chrome pomoću koje možete da napravite screenshot web stranice. Razlog zašto bi koristili ovu ekstenziju umesto običnih programa za pravljenje screenshot-ova je zato što GoFullPage pravi sliku cele web stranice, a ne samo onog dela koji je vidljiv na ekranu.

Da napravite screenshot jednostavno kliknite na ikonicu ekstenzije ili pritisnite Alt + Shift + P na tastaturi. Posle ovoga stranica za koju private screenshot će početi automatski da se skroll-uje. Dok traje ovaj proces predlažemo vam da ne pomerate miša zato što to može dovesti do problema.

Kada se ovo završi, otvoriće se novi tab u kome će biti vaš screenshot. Screenshot možete da download-ujete u PNG i PDF formatu. Premijum verzija nudi mogućnost uređivanja slike pred download-a, ali opcije koje nudi su veoma ograničene, pa je naše mišljenje da se ne isplati.

Da preuzmete GoFullPage kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *