Capture2Text – prepoznavanje teksta na ekranu

Capture2Text – prepoznavanje teksta na ekranu

Kada imate sliku sa tekstom koji želite da imate i u tekstualnom formatu, tako da ga možete menjati, prekucavanje tog teksta, posebno ako je dugačak, je izuzetno zamorno i nepraktično. Mnogo bolje rešenje je iskoristiti program koji će tu sliku skenirati, prepoznati slovne karaktere i dati vam tekst sa slike u tekstualnom obliku. Upravo to radi Capture2Text, besplatni program za Windows 7, 8 i 10.

Kako radi Capture2Text?

U primeru funkcionisanja Capture2Text-a dali smo pojednostavljen primer primene, zato što je uz pomoć ovog programa u tekst moguće pretvoriti bilo šta na ekranu. Bilo da je u pitanju slika, video snimak ili običan tekst, program će bez problema raditi.

Korišćenje je veoma jednostavno, a nasmejala nas je poruka developera, koja se pojavljuje samo prvi put kada pokrenete program, u kojoj apeluju korisnike da se upoznaju sa prečicama na tastaturi kojima se rukuje programom. Na kraju poruke se čak i zahvaljuju kratkim Thank you! što nam se posebno svidelo.

Capture2Text poruka developera

Prečica ima ukupno 11, a kombinacije dugmića kojima se aktiviraju se mogu menjati, ali za većinu korisnika biće dovoljna samo jedna prečica.

Kada pritisnete kombinaciju tastera Win + Q, dobijate mogućnost da mišem označite oblast na ekranu odakle želite da “isčupate” tekst. Proces prepoznavanja teksta može da potraje i do desetak sekundi u zavisnosti od količine teksta.

Kada se prepoznavanje teksta završi, otvoriće se novi prozor u kome će tekst biti upisan, odakle ćete moći da ga kopirate. Ovaj prozor je takođe i jednostavan tekstualni editor. Moći ćete da promenite font i veličinu slova, podebljate, podvučete i iskrivite tekst, kao i da promenite sam tekst ili dopišete nešto u njega. U ovom tekstualnom editoru nećete naći nikakve napredne funkcije, ali iskreno, editovanje teksta nije svrha ovog programa, a ovo što imamo je sasvim dovoljno.

Capture2Text tekst editor

U programu je podržano prepoznavanje teksta u sedam jezika: engleski, francuski, nemački, japanski, koreanski, ruski i španski. Ukoliko vam je potrebno da skenirate neki od jezika koji nije podržan, to neće biti problem. To je zato što je sa zvaničnog web sajta moguće skinuti dodatne jezičke pakete, među kojima je i srpski.

Zaključak

Capture2Text je fenomenalan program i priznajemo da smo oduševljeni. Korišćenje je veoma jednostavno, a tekst na ekranu skenira bez greške. Na grešku smo uspeli da ga nateramo tek kada smo pokušali da skeniramo tekst sa slike koja bila toliko mala da nismo mogli golim okom da razaznamo šta na njoj piše. Složićete se da ovo nije bilo fer sa naše strane.

Plarforma:
Windows 7, 8 i 10

Da preuzmete dodatne jezičke pakete za Capture2Text, kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *