DuckDuckGo Internet pretraživač

Ažurirano: avgust 17th, 2021
DuckDuckGo Internet pretraživač

Kada kažemo internet pretraživač, svima nam je naravno prva asocijacija Gugl. Ova američka kompanija drži najveći deo tržišta kada je pretraživanje interneta u pitanju. Kako i ne bi, kada svi koristimo makar jedan od njihovih proizvoda, od Gmejla do Androida itd.

Međutim, veliki G pored svih svojih vrlina, daleko je od savršenog pretraživača i ima dosta mana.

U želji da korisnicima prikažu što bolje rezultate pretrage, kompanija Gugl je otišla malo predaleko, tako da sada prate svaki sajt koji ste posetili, svaku pretragu koju ste ukucali u njihov pretraživač, sve što posećuju vaši prijatelji i ako ste ulogovani na Gmejl, sve to čuvaju na vašem Gugl nalogu i na osnovu toga i još gomile drugih stvari koje znaju o vama, prikazuju vam rezultate kada nešto tražite preko Gugla.

Tako smo došli u situaciju da se svima nama prikazuju različiti rezultati pretrage, za iste ključne reči, a sve u zavisnosti od naše istorije ponašanja na Internetu. To je je po nekad dobro, ali ume da bude i loše, jer često kroz te silne filtere, ne možemo da dođemo do onoga što zaista tražimo.

U manama i nedostacima velikog G, manje kompanije traže svoju šansu i tako se 2007. godine na tržištu pojavio pretaživač DuckDuckGo.com.

Pogledajte ukratko koje su sve prednosti DuckDuckGo pretraživača:

DuckDuckGo.com ima totalnu suprotnu filozofiju funkcionisanja od G. Kod njih se korisnik ne prati i ne snima šta posećuje, nema reklama i rezultati pretrage se prikazuju isključivo na osnovu kvaliteta koji sam DuckDuckGo.com procenjuje na osnovu parametara koji nisu vezani za ono što ste prethodno posećivali po Internetu. DuckDuckGo.com garantuje totalnu privatnost svojim korisnicima.

Zahvaljući suprotnom principu funkcionisanja od G, DuckDuckGo.com je sjajan pretraživač koji možete koristiti svaki put kada nešto ne možete da pronađete na G. Naša redakcija ga već neko vreme koristi i kao jedini pretraživač i prezadovoljni smo za sada.

Uporedimo DuckDuckGo i Google

Google je jedna od najvećih svetskih kompanija. Iako su se usluge koje pružaju proširile i dalje su najpoznatiji po svom internet pretraživaču. Da bi njihove usluge bile besplatne, Google prikuplja i čuva zapanjujuću količinu podataka o našim navikama na internetu. Ovi podaci se koriste za prikazivanje, takozvanih, ciljanih oglasa. Ovako prikazane reklame su primarni izvor prihoda kompanije.

DuckDuckGo je internet pretraživač koji se fokusira na privatnost svojih korisnika. Kako sami sebe opisuju, oni su pretraživač koji ne prikuplja nikakve podatke o svojim korisnicima. U daljem tekstu uporedićemo ova dva pretraživača i probati da vidimo zašto DuckDuckGo dobija na popularnosti.

Pre desetak godina DuckDuckGo je imao oko 80 hiljada pretraga dnevno. Danas preko 100 miliona samo u USA, a najveći porast je imao u poslednje dve godine. Za to vreme Google je neprikosnoveni kralj u internet pretrazi sa 3.5 milijarde dnevno. Po broju pretraga Google je apsolutni pobednik, ali po načinu rada, biznis modelu i opcijama koje imaju situacija nije tako čista.

Kako Google, a kako DuckDuckGo vrše pretragu?

Većina internet pretraživača sakuplja i čuva podatke o korisniku, a Google te podatke vezuje za vaš Google nalog. Ipak, za većinu korisnika ovo možda i nije toliko bitno. Ono što svima jeste bitno je kvalitet pretrage.

Kada nešto pretražujete na Google-u, rezultati koje dobijete, pored termina koje ste ukucali u polju za pretragu, će biti personalizovani u zavisnost od vaših predhodnih aktivnosti na internetu. To znači da ako često posećujete neki web sajt, a ono što se ukucali za pretragu se nalazi na tom sajtu, taj sajt će biti među prvim pronađenim rezultatima.

Pošto DuckDuckGo ne prati svoje korisnike, personalizovana pretraga nije moguća. DuckDuckGo kombinuje podatke drugih pretraživača i web sajtova kao što su Wolfram Alpha, Wikipedia i Bing, zajedno sa svojim algoritmom za pretragu i pokušava da, koliko je to moguće, na vrh stavi najrelevantnije rezultate.

Deluje kao da je po pitanju pretrage Google bolji od DuckDuckGo-a, ali računica nije tako jednostavna. Prvi problem predstavlja činjenica da će Google na prvoj, najvažnijoj strani uključiti što više rezultata ka svojim servisima, kao što su YouTube ili Google Play, dok će DuckDuckGo uvek prvo prikazati najrelevantnije stranice.

Drugi problem, koji je sve veći u poslednje vreme, je pitanje cenzure. Godinama Google delistuje (delisting) web sajtove, što znači da ih potpuno izbacuje iz svoje pretrage, a određeni društveno-politički stavovi su favorizovani i to uvek oni koji su mainstream.

Sve ovo dovodi do toga da je pretraga na DuckDuckGo-u kvalitetnija i pored toga što nije personalizovana.

Kako DuckDuckGo zarađuje?

Kao i većima besplatnih internet servisa i DuckDuckGo zarađuje prikazivanjem reklama. Ipak, za razliku od Google-a, reklame se ne prikazuju na osnovu ličnih podataka korisnika. Umesto toga, reklame se zasnivaju isključivo na ključnim rečima u vašoj pretrazi.

DuckDuckGo je takođe deo programa saradnika Amazon-a i eBay-a. Ako kliknete na bilo koji link iz rezultata pretrage ka ovim sajtovima i izvršite kupovinu, DuckDuckGo će dobiti mali procenat prodaje. Pritom, nikakvi podaci o korisniku neće biti prosleđeni ovim kompanijama.

Još jedan način na koji kompanija zarađuje su investicije i donacije. Do sada, preko investicija, DuckDuckGo je sakupio 13 miliona dolara. Donacije su sigurno daleko manje, ali su tu kao opcija.

Da li se DuckDuckGo-u možete verovati?

Sve ovo lepo zvuči, ali se postavlja pitanje, da li stvarno možemo verovati DuckDuckGo-u? Ovo je pitanje na koje ne možemo dati definitivan odgovor, jedino možemo da pogledamo javno dostupne informacije i činjenice i donesemo lični zaključak.

Za početak pogledaćemo uslove korišćenja. Ono što se odmah primećuje je da je jezik kojim su ovi uslovi napisani jasan i nije dvosmislen, što je uglavnom slučaj. Ono malo podataka koji ostaju na serverima DuckDuckGo-a su detaljno opisani i služe za čuvanje podešavanja sajta koje korisnik postavlja.

Posebno je interesantna poslednja rečenica koja kaže:

“…poštovaćemo zakonske zahteve po nalogu suda. Međutim, u našem slučaju ne očekujemo ništa jer ne postoji ništa korisno što bismo mogli dati sudu, jer ne prikupljamo nikakve lične podatke.”

Ipak, ono što najviše uliva poverenje je to da je DuckDuckGo open-source, što znači da je kod javan i svako može da ga pogleda na DuckDuckGo-ovoj GitHub strani. Sam algoritam pretrage je vlasništvo kompanije i nije javno dostupan, ali ostatak sajta jeste, a eksperti koji su pregledali ovaj kod kažu da u njemu nema ničega vezanog za praćenje korisnika ili favorizovanje određenih sajtova.

Da li je DuckDuckGo bolji od Google-a?

Posle svega što smo rekli DuckDuckGo izgleda kao pobednik. Ponovo, računica nije tako jednostavna. Personalizovana pretraga koju Google poseduje radi odlično i u zavisnosti od toga šta pretražujete može biti bolja nego kod DuckDuckGo-a. Najveći problemi su cenzura i favoritizam, ali bar za sada, to nije preveliki problem, mada se ide u pravcu da postane.

Sa druge strane, iako ovde pričamo isključivo o internet pretraživačima, ne smemo zaboraviti sve ostale servise koje Google pruža i koji su veoma duboko integrisani u naše živote. DuckDuckGo pored pretraživača, ima nekoliko svojih proizvoda, kao što su browseri za Android i iOS, ali to nikako ne može da se uporedi sa gomilom servisa koje ima Google.

Ukoliko ne zavisite Google-ovih servisa i jednostavno vam treba internet pretraživač, definitivno vam preporučujemo da isprobate DuckDuckGo i sami proverite da li je bolji.

DuckDuckGo Privacy Browser za Android možete preuzeti OVDE, a za iOS OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (9 ocena, prosečno: 4,78 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

4 Komentara

 • Ja koristim startpage.com za pretraživanje probaću i ovog patka.

 • Hajd’ da budem prvi i testiram ga. Kao prvo, veoma interesantan za pretragu, drugo, cini mi se da je nesto brzi od drugih pretrazivaca, trece „upucuje“ me na sasvim druge sajtove, nego obicno ako pretrazujem preko „Google-a“.

  E sad’ dali nas „prate“ ili ne, to je diskutabilno pitanje. Cisto sumnjam da nece, a i sto bi bili izuzetak, danas se sve prati na Internetu. Sta se tacno dogadja na serveru i kako je uradjen njihov pretrazivac, tesko je zakljuciti.

  Vama, zaista hvala na trudu, da nas obavestite o novim stvarima (app, programima itd.)

  Pozdrav i uspeh u radu,
  mr. Ostojic

  • Dali se ovaj pretraživač skida i instalira kao i ostali ili se pretražuje preko Googla?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *