Dve najbolje online platforme za distribuciju video igara na računarima

Dve najbolje online platforme za distribuciju video igara na računarima

Davno je prošlo vreme kada su video igre dolazile ekskluzivno na CD i DVD diskovima, da ni ne pominjemo floppy diskove. Iako je danas moguće nabavljati ih na ovaj način, mogo je zgodnije koristiti neku od mnogobrojnih online platformi za distribuciju video igara.

Sa razvojem interneta i povećanjem brzine download-a ovakav način distribucije donosi mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne fizičke diskove. Sve igre se nalaze na platformi koju koristite, uvek su vam dostupne pa ne morate da brinete da ne izgubite disk ili da ga oštetite, igra je uvek ažurirana na najnoviju verziju, a i često su jeftinije zato što nema potrebe za narezivanjem fizičkih diskova. Ovo su samo neki od razloga velike popularnosti online platformi za igrice.

Online platformi za distribuciju video igara ima jako mnogo, sve su potpuno besplatne za preuzimanje, a igre na njima mogu biti besplatne ili za njih morate platiti. Problem je u tome što je većina njih dosta loša, bez mnogo opcija, aktivno štete korisnicima (Epic Launcher) ili nude jako malo igara, često samo igre određenog izdavača.

Srećom, postoje dve platforme koje prkose ovom trendu i po našem mišljenju čine sve ostale potpuno nepotrebnim, a to su Steam i GOG Galaxy koje ćemo vam ovde predstaviti.

Steam

Steam

Steam je najpopularnija besplatna online platforma za distribuciju video igara dostupna za Windows 7, 8, 10 i Linux. Razloga za ovako ogromnu popularnost ove platforme je mnogo, a njeno mesto na vrhu je apsolutno zasluženo. Pored toga što na Steam-u možete nabaviti maltene sve računarske video igre koje su objavljene u poslednjih deset i više godina, opcije koje sadrži su fenomenalne.

Kada pretražujete biblioteku igara, igre možete da sortirate po žanru, datumu izdavanja, ceni i drugim kategorijama. Posebno nam se sviđaju opcije da pretražite samo igre koje su besplatne, da zadate maksimalnu cenu koju želite da platite za igru ili da se prikažu samo igre koje su na rasprodaji (imaju sniženu cenu).

Steam Launcher

Kada smo kod rasprodaje, ovo je bez sumnje jedna od glavnih prednosti Steam-a. Naime, pored toga što se igre povremeno prodaju po nižoj ceni, Steam dva puta godišnje, na početku leta i pred novu godinu, organizuje masovnu rasprodaju igara sa sniženjima koja idu čak i do 95%. Ovakva neverovatna sniženja nisu samo za male ili neuspešne igre, već ćete često pronaći popularne igre stare svega nekoliko meseci.

Još dve fenomenalne opcije koje moramo da pomenemo su Steam Charts i Steam Workshop. Steam Charts je opcija pomoću koje možete da pogledate statistiku o tome koliko igrača igra neku igru i to u poslednjih sat vremena, prosečno igrača dnevno, kao i grafikon koji pokazuje igračku populaciju od objavljivanja igre. Ovo je odlična opcija ukoliko želite da igrate mulitplayer igru. Niko ne želi da igra igru koja zavisi od igračke populacije, a ima svega nekoliko igrača dnevno.

Steam Workshop je opcija koja omogućava brzu i jednostavnu instalaciju modova za igre. Najveći problem sa modovima za mnoge igrače je činjenica da je njihova instalacija često komplikovana, a može i da dovede do mnogih problema sa igrom. Pomoću Steam Workshop-a ovi problemi su rešeni i sve što treba da uradite je da odaberete mod koji želite, kliknete na dugme za instalaciju i sve ostalo će automatski biti urađeno.

Stvarno nemamo dovoljno reči hvale za Steam. Ovo što smo napisali o njemu su samo glavne prednosti ove platforme, a ima ih još mnogo. Da o sledećoj platformi o kojoj ćemo pisati nemamo tako visoko mišljenje, bez problema bi vam rekli da koristite Steam i zaboravite na sve druge opcije.

Platforma:
Windows 7, 8, 10 i Linux

Preuzmite Steam za Windows.
Uputstvo za instalaciju Steam-a za Linux.

GOG Galaxy

GOG Galaxy

GOG Galaxy je besplatna online platforma za distribuciju video igara dostupna za Windows 8, 10, macOS i Linux. GOG Galaxy je platforma koja na prvom mestu ima za cilj da vam pruži jednu platformu za pokretanje igara koje ste nabavili preko različitih platformi, tako da ne morate stalno da menjate platforme kada igrate različite igre.

Pored ovoga, pomoću GOG Galaxy-a možete da kupujete igre gog.com-a i ovde ćemo se najviše fokusirati na ovaj aspekt. GOG (Good Old Games – dobre stare igre) je platforma koja se po mnogo čenu ne može porediti sa Steam-om, biblioteka igara je daleko manja, opcije koje nudi su siromašnije i rasprodaje su ređe, a cene, često, nisu ni blizu snižene kao na Steam-u.

GOG Galaxy Launcher

Ipak, prednosti za mnoge mogu da zasene ove nedostatke. Kao prvo, GOG nudi veliku biblioteku starih igara (u ponudi ima i novih igara, ovo nije platforma koja se ekskluzivno bavi starim igrama). Međutim, stare igre koje se ovde nalaze su prerađene tako da bez problema rade na modernim računarima, što je glavni problem kada su u pitanju stare igre.

Treba imati u vidu da ovo nisu remake-ovi ili remaster-i (mada ima i ovakvih slučajeva), već su stare igre popravljene tako da rade bez potrebe za dodatnim podešavanjima ili korišćenjem dodatnih programa.

Druga prednost igara koje dolaze od GOG-a je ta da u njima nema DRM-a. DRM (Digital Rights Management) je program koji koriste izdavači video igara koji služi za proveru da li je kopija igre originalna ili je piratizovana. Ovaj program je upakovan tako da je sastavni deo video igre.

Da se razumemo, mi nikako je podržavamo piratizovanje programa i verujemo da za program treba platiti kao i za bilo šta drugo, a izdavači imaju pravo da zaštite svoj proizvod. Problem nastaje kada ova zaštita negativno utiče na korisničko iskustvo kupaca proizvoda.

Ovo je često slučaj sa video igrama. DRM utiče na to da igre lošije rade i izazivaju bugove koji ponekad čine igru neigrivom. To za posledicu ima da kada se pojavi piratska verzija igre, što se uvek dogodi pre ili kasnije, prati ne samo da ne plate za igru, već njihova igra radi bolje. Ovo je po našem mišljenju neprihvatljivo. Kada kupite igru preko GOG-a ovi problemi nisu prisutni zato što njihove igre nemaju DRM.

GOG Galaxy kao platforma stvarno nije loša i nemamo nikakve posebne zamerke. Mogućnost pokretanja igara koje dolaze sa drugih platformi može biti veoma korisna za određene korisnike, a stare igre koje dobro rade na modernim računarima i moderne igre bez DRM-a su nešto što nećete pronaći ni na jednoj drugoj platformi.

Platforma:
Windows 8, 10, macOS i Linux

Preuzmite GOG Galaxy za Windows i macOS.
Uputstvo za instalaciju GOG Galaxy-ja za Linux.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *