Gammy – automatsko podešavanje ekrana

Gammy – automatsko podešavanje ekrana

Monitor je jedna od glavnih komponenti putem koje vaš računar komunicira sa vama. Ne možete mnogo učiniti sa računarom ili laptop-om ako nemate ekran. Zato oči moraju da osećaju što manje naprezanja prilikom upotrebe računara i zbog toga je najvažnije da vaš monitor uvek bude pravilno podešen. Predstavljamo vam Gammy, besplatan program za Windows 7, 8, 10 i Linux koji automatski podešava vaš monitor tako da je gledanje u njega prijatno i ne zamara oči.

Šta je Gammy

Gammy je “adaptive brightness” program, što znači da će automatski prilagođavati osvetljenje i zasićenje boja na ekranu. Funkcionalnost slična onoj na koju smo navikli na mobilnim telefonima. Telefoni to postižu tako što imaju senzor za svetlost koji koriste da odrede jačinu svetla i na osnovu toga prilagode osvetljenje ekrana. Računari ne poseduju ovaj senzor tako da to na njima nije moguće.

Još jedan od problema sa kojim se programi ovo tipa susreću su česte ili nagle promene osvetljenosti ekrana koje mogu da smetaju korisniku. To su upravo problemi koje Gammy rešava na veoma neuobičajen način.

Novo rešenje starih problema

Gammy u realnom vremenu pravi screenshot-ove ekrana koristeći grafičku karticu, zatim analizira sadržaj na njima i na osnovu toga obavlja podešavanja intenziteta osvetljenosti. Korisnik može da odredi minimalnu i maksimalnu vrednost osvetljenja ekrana, ali i da odabere da li će program preuzeti kontrolu nad određivanjem temperature boja.

To je upravo najbolja karakteristika Gammy-ja, automatsko menjanje parametara osvetljenja. Iako ovo možete postići i ručnim podešavanjima, automatski režim je mnogo privlačniji, najviše zbog toga što će se program pobrinuti za prilagođavanje prema elementima prikazanim na vašoj radnoj površini.

Gammy meni

Ako rešite da ručno podesite svoj ekran Gammy ima čist i pregledan interfejs u kome ćete se lako snaći, a posle kraćeg vremena igranja sa slajderima postaćete ekspert. Možete prilagođavati nivo osvetljenja i zasićenosti boja, a možete i podesiti tačno vreme kada će se određena podešavanja koristiti. Možete, recimo, podesiti da od 20h do 6h kada je napolju mračno ekran bude tamnije osvetljen i time manje napreže vaše oči.

Gammy zakazivanje podesavanja

Zaključak

Postoji više programa koji rade isto što i Gammy. Problem sa kojim smo se najčešće susretali kada smo ih koristili je da je ekran uglavnom bio previše taman. Sa Gammy-jem nismo naišli da ovaj problem i automatsko podešavanje ekrana je radilo savršeno. Ukoliko osećate da vam se oči naprežu kada gledate u svoj monitor predlažemo vam da instalirate Gammy i rešite taj problem.

Platforma:

Windows 7, 8, 10, Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 3,67 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *