Ventoy – napravite boot-abilni USB

Ventoy – napravite boot-abilni USB

Prilikom instalacije operativnog sistema potrebno nam je da imamo instalacione fajlove spakovane na boot-abilni CD ili USB uređaj. Boot-abilni uređaj je onaj podešen tako da je moguće pokrenuti računar sa tog uređaja, umesto sa hard diska. Ovo se najčešće koristi za instalaciju operativnog sistema ili za njegovo pokretanje sa USB uređaja.

CD-ovi se već neko vreme ne koriste, a zamenili smo ih USB-ovima. Kada želite da napravite butabilni USB uređaj, za to možete da koristite različite programe i alate, a jedan veoma zanimljiv je Ventoy, besplatan program za Windows i Linux.

Jednostavan i praktičan

Ono što Ventoy izdvaja od konkurencije je jednostavnost upotrebe i mogućnost dodavanja više ISO fajlova na jedan USB uređaj. Ali krenimo iz početka. Kada download-ujete Ventoy dobićete zip-ovan fajl koji samo treba da raspakujete, nema nikakve instalacije.

Ventoy meni

Kada pokrenete program prikazaće vam se meni u kome treba da odaberete koji od priključenih USB uređaja ćete napraviti da bude butabilan. Klikom na dugme Install započinjete proces pravljenja butabilnog USB-a. Nema potrebe za odabirom tipa particije, veličine klastera i ostalih podešavanja – sve je automatizovano. Kada se ovaj proces završi imaćete prazan, ali butabilan USB na koji možete da presnimite jedan ili više celih ISO fajlova.

Prilikom pokretanja računara sa Ventoy USB-a, dobićete listu svih ISO fajlova koji se nalaze na USB-u. Da bi se računar u opšte pokrenuo sa USB-a, morate prethodno u Biosu da podesite da USB bude prvi izbor prilikom boot-vanja. Kada izaberete fajl koju želite da pokrenete, sistem se restartuje i pokreće se izabrani ISO fajl. Ovo radi za Windows, Linux, macOS, Catalina, Ubuntu i Linux Mint operativne sisteme.

Ventoy je veoma koristan za sve one koji se bave servisiranjem računara ili prosto vole da isprobavaju i instaliraju različite operativne sisteme. Takođe je zgodno ako imate više različitih operativnih sistema ili različitih verzija koje često koristite pošto ne morate da nosite gomilu USB-ova, već je dovoljan samo jedan.

Zaključak

U našim testovima Ventoy se odlično pokazao. Nismo imali nikakvih problema sa instalacijom ili startovanjem bilo kog operativnog sistema. Program je radio brzo i bez greške, tako da Ventoy dobija našu toplu preporuku.

Platforma:

Windows 7, 8, 10, Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *