Puppy Linux

Puppy Linux

Puppy Linux mala distribucija, koja je izborila zapaženo mesto među stotinama drugih Linuks distribucija. Ima istoriju dužu od dvadeset godina. Besplatna je i potpuno slobodna za korišćenje. Kao i većina drugih operativnih sistema može se pokrenuti ili instalirati sa butabilnog USB-a ili sa live CD-a na hard disk ili SSD.

Po čemu se Puppy Linux razlikuje od drugih distribucija?

Ova distribucija je usmerena na jednostavnost i minimalno korišćenje hardverskih resursa. Potreban je samo DVD ili USB i bilo koji ekran. Više nego dovoljan će biti procesor na 1 Gh i 1GB RAM memorije. Normalno, što više – to bolje. Instalacioni .iso fajlovi zauzimaju od 300MB (32bit ver.) do 600MB (64bit ver.) Zbog toga postoji mogućnost da se operativni sistem sa pratećim programima učita u RAM i tada CD ili USB više nije potreban. Možete pretpostaviti da se zbog toga pozivani programi izvršavaju veoma brzo.

Postoji više varijanti distribucije i što se tiče korisničkog okruženja i programa koji idu sa njom. U ovom trenutku je oficijelnih dvanaest, a broj ostalih je veliki. Puppy Linux ima korisnu i jedinstvenu mogućnost da vaše dokumente, dodatna podešavanja i aplikacije čuva u posebnom fajlu kome pristupate pri novom podizanju sistema.

Bez obzira na malu veličinu ovaj operativni sistem dolazi u distribuciji sa precizno odabranom grupom programa. Oni su dovoljni za jednog prosečnog korisnika. Optimizovani da koriste minimalne resurse sistema. Navešćemo samo njih nekoliko : Pale Moon – veb pregledač, Gnumerik – tabelarni kalkulator, AbiWord – tekst procesor, Pmusic – audio plejer, Geanu – tekst editor… U slučaju da imate zahteve koji prevazilaze mogućnosti datih aplikacija za instalaciju dodatnih možete koristiti Puppy repozitorijum, ali isto tako i one za Ubuntu-a i Slackware-a.

Puppy Linux - Desktop

Kome je namenjen Puppy Linux?

Zbog svojih malih zahteva pogodan je za starije računare koji imaju skromniji hardver. Puppy Linux se najčešće primenjuje kao portabilna distribucija, za spasavanje podataka (rescue disk). Ako želite da vidite nešto drugačije od Windowsa, brzo, bez instalacije na hard disk, ovo je jedna od boljih mogućnosti. Puppy Linux na USB-u vam omogućava da sa bilo kog kompjutera pristupite svojim podacima i aplikacijama bez ikakvog dodira onim operativnim sistemom koji je instaliran na tom hardveru.

Predlažemo vam da probate Puppy Linux. To vam neće oduzeti puno vremena. Ako više ne koristite CD, a nemate ni slobodan USB-stik, može koristiti i VirtualBox ili neki drugi program za rad sa operativnim sistemima u virtuelnom okruženju.

Platforma:
Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *