Zorin OS

Zorin OS

Zorin OS je Linux distribucija koja je izborila zapaženo mesto među stotinama drugih. Postoji u nekoliko potpuno funkcionalnih besplatnih i open-source varijanti. Distribucija je bazirana na Ubuntu-u. Korisničko okruženje je Gnome 3 ili XFCE 4. Trenutno je u aktuelnoj verziji 17. (Ovaj operativni sistem je nastao 2009 godine u Dablinu i nosi ime po prezimenu braće – njegovih autora.)

Zorin OS dolazi u više izdanja poređanih po kompleksnosti i nameni: Lite, Core, Educational i Pro. Lite je usmeren na najmanju hardversku zahtevnost i samim tim na starije kompjutere. Jedina varijanta koja nije besplatna je Pro i mada nudi dodatne mogućnosti, nećemo ovde o njoj govoriti. Većina prosečnih korisnika će izabrati Core varijantu. Educational je prvenstveno usmerena na đake, studente i njihove profesore.

Zorin OS - Desktop

Hardverska zahtevnost i instalacija Zorin OS

Prosečni hardverski zahtevi za Zorin OS su mali: dvojezgreni 64-bitni procesor na 1 GHz, RAM 1,5 GB , bilo koji ekran rezolucije 1024 x 768 ili veće. Minimalni potreban prostor na disku je 8 GB. Normalno, hardverska zahtevnost prvenstveno zavisi od instaliranih aplikacija i načina kako ih koristite.

Instalacija Zorin OS je jednostavna i uobičajena za Linux. Potreban je USB-a minimalne veličine 4 GB na koji je flešovan preuzeti Zorin OS.iso. Autori preporučuju da se pri flešovanju koristi balenaEtcher alat. Trebate da startujete Boot Device Menu (zavisno od hardvera sa ESC, DELETE, F2, F12) izaberete USB koji će pokrenuti instalaciju. Postoji opcija Try Zorin OS (ako želite da se Zorin OS samo učita u RAM) što je dobro za probu. Druga opcija je Install Zorin OS. Tada birate da li pravite dual-boot sa nekim već instaliranim operativnim sistemom, instalirate Zorin OS na celom disku, ili pravite neku treću vrstu instalacije pomoću stvaranja novih particija na disku. Na kraju sledi opcija instaliranja dodatnih programa, regionalna podešavanja i izbor tastature.

Kome je namenjen Zorin OS i zašto?

Zorin OS je namenjen prvenstveno početnicima i razočaranim korisnicima Windows-a. Postoje više razloga za to. Prvi je da neodoljivo podseća na Windows u nekim prethodnim izdanjima. (Autori pominju i paralele sa macOS.) Da ne zaboravimo – ovo je besplatan operativni sistem. Sledeći razlog je jednostavnost korišćenja u odnosu na prosečnu Linux distribuciju. Hardverska zahtevnost je izuzetno niska, tako da radi skoro na svakoj konfiguraciji kupljenoj u zadnjih petnaest, možda i više godina.

Uz pomoć aplikacija Wine i PlayOnLinux možete da koristite Windows programe ili igre na jednostavan način. Nema potrebe za pravljenjem dual-boot instalacija operativnih sistema ili instaliranjem programa kroz aplikacije za virtualizaciju, kao što je VirtualBox. Ovde ipak trebamo reći da kompatibilnost ove dve aplikacije sa Windows programima nije apsolutna. Ponekad su potrebna dodatna podešavanja. Ima programa koji uopšte ne mogu da se instaliraju na ovaj način. Generalno baza aplikacija koje možete da pokrenete kroz Wine i PlayOnLinux je sve veća.

Zorin OS - Internet i meni

Najznačajniji programi koji dolaze uz Zorin OS

Kao na skoro svakoj Linux distribuciji niste ograničeni na programe koje dobijate u instalacionom fajlu, već možete slobodno koristiti i repozitorijum tog ili sličnih sličnih operativnih sistema (npr. Ubuntu). Zato ovde navodimo samo nekoliko, po našem mišljenju, karakterističnih programa.

Zorin Software je osnovni alat za instaliranje, ažuriranje i upravljanje programima. Ponuđena je velika baza programa, koju pretražujete po ključnim rečima ili kategorijama.
Appearance je set korisnih funkcija, koji omogućava prilagođavanja i vizuelna doterivanja operativnog sistema pomoću različitih ikona, tema, vizuelnih efekata.
Zorin Connect povezuje kompjuter na kome se nalazi instaliran Zorin OS i Android uređaj i sinhronizuje poruke, pozive, fajlove između njih. To je zapravo adaptirani KDE Connect.
Zorin Grid je namenski napravljen alat koji omogućava brzo podešavanje, lako upravljanje i sigurnost umreženim Zorin kompjuterima u školama, organizacijama ili na poslu.
LibreOffice Suite je dobro poznat kancelarijski paket programa, koji pomaže produktivniji rad na više vrsta najčešće korišćenih dokumenata.
Firefox je podrazumevani internet pregledač za koga su se odlučili autori Zorin OS.

Završno mišljenje o Zorin OS

Normalno, ne može sve da bude savršeno. Primećuje se nešto lošija drajverska podrška. Baza korisnika tako nije brojna, kao kod najpopularnijih Linux distribucija (Windows i macOS da ne pominjemo). Zbog toga se teže dolazi do odgovora na probleme koji nastaju u radu.

Zorin OS je stabilan operativni sistem. Korisničko okruženje mu je intuitivno, pogotovu za Windows korisnike. Mnogi će reći da ima elegantan dizajn, ali to je pitanje ukusa. Pored niske hardverske zahtevnosti primećuje se da je odziv na komande relativno brz. Redovno dobija sigurnosna ažuriranja. To što je jednostavan za upotrebu ne znači da iskusniji korisnici treba da ga izbegavaju. Pošto je ovo open-source operativni sistem, ako imate potrebna znanje možete da napravite svoju distribuciju zasnovanu na Zorin OS.

U svakom slučaju Zorin  OS je jedno od boljih rešenja ako ste početnik u informatičkom svetu ili želite da izvršite prelazak sa Windows-a na besplatni operativni sistem.

Platforma:
Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *