Colab

Colab

Colab ili Colabolatory je jedan od mnogobrojnih Google projekata. Besplatan je za korisnike. To je interaktivno radno okruženje. Najjednostavnije rečeno: Colab je JupyterLab, ali u Cloud okruženju koji se izvršava na Google serverima. Primarno se koristi za analizu podataka koji zahtevaju veći stepen interaktivnosti.

Internet veza je obavezna. Da bi ste započeli rad potrebno je da se registrujete mejlom. Sve drugo je besplatno. Za pisanje koda možete koristiti više programskih jezika, ali je Python najbolje podržan. U većini slučajeva nema potrebe za instaliranjem dodatnih alata i biblioteka, jer su sve najvažnije odmah dostupne.

Projekti na kojima se radi se automatski čuvaju na Google drajvu. Zbog toga mogu lako da se dele. Nije moguć zajednički istovremeni rad jednom dokumentu. Promene koje jedan korisnik unese drugi korisnici ne vide u istom trenutku.

Dokument na kome radite je radni list koji se sastoji od liste ćelija. Osim editovanja ćelije možete dodavati, brisati i pomerati. Svaka ćelija sadrži tekst ili programski kod koji može po potrebi da se izvršava (output). Tekstualne ćelije koriste MarkDown sintaksu. Output je primarno tekst, ali može biti i tabela, slika, grafik, HTML, LaTeX… Komandama možete pristupati iz menija ili pomoću tastature.

Colab - histogram

Ekstenzija dokumenata koji nastaju je ista kao za JupyterLab .ipynb. Postoji visok stepen kompatibilnosti između JupyterLab i Colab dokumenata (osim u retkim složenijim situacijama).

Pošto se program izvršava na Google serverima, koristi procesorsku snagu i memoriju tog hardvera. Problem može da bude pri radu na složenijim projektima, jer dolazi do usporenja. S druge strane velika prednost je to što možete koristiti sofisticirani programerski alat na svakom uređaju koji ima pristup internetu. Znači da svoje projekte možete pregledati i editovati i sa mobilnog telefona.

Colab je zbog svoje jednostavnosti više okrenut početnicima u odnosu na JupyterLab. Ciljna grupa su mu studenti raznih usmerenja i istraživači koji se bave veštačkom inteligencijom, mašinskim učenjem ili analizom i vizualizacijom podataka. Ima veliki edukativni potencijal. Pošto iz ovog projekta stoji Google, sve je veoma dobro dokumentovano i postoji veliki broj tutorijala.

Program možete probati OVDE

Platforma:
Veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *