JupyterLab

JupyterLab

JupyterLab je interaktivno razvojno okruženje zasnovano na veb platformi. Program je potpuno besplatan. Najviše je usmeren na analizu podataka. To je dokument-centrično razvojno okruženje. Mada je primarno zasnovan na Python-u sada podržava više od 40 programskih jezika. JupyterLab je nastao iz projekta Jupyter Notebook, kao naredna i naprednija verzija. Sada su razvijena i druga razvojna okruženja kao što su-: JupyterLite, Jupyter Desktop, JupyterConsole, JupyterQT… Postoji za sve desktop platforme, a može se koristiti i na Android uređajima preko PyDroid 3 aplikacije. Instalaciju JupyterLab-a možete uraditi na više načina. Sada postoje i izvršni instalacioni programi, kao za većinu aplikacija.

jupyterlab - table

JupyterLab je organizovan kroz radne listove u kojima stvarate svoje dokumente sa ekstenzijom .ipynb. Dozvoljava istovremeni rad na više radnih listova. U dokumente možete unositi sirovi tekst ili u MarkDown formatu (pojednostavljeni HTML), programski kod koji se po potrebi odmah izvršava i vizualizuje, multimedijalne fajlove… Programsko okruženje je veoma fleksibilno i modularno. Pomoću velikog broja biblioteka i dodataka možete ga prilagoditi raznim namenama i svojim afinitetima.

Navešćemo jedan klasičan primer da bi dodatno pojasnili suštinu rada u JupyterLab listu. Recimo da analiziramo mesečnu prodaju u nekog proizvoda o čemu se podaci nalaze u jednoj tabeli. Prvo pišemo uvodni tekst o prodaji u Markdown formatu. Zatim učitavamo podatke iz navedene tabelu. Posle toga pišemo programski kod koji proračunava date podatke, daje sume i proseke prodaje i grafički prikaz istih. Pritiskamo dugme F5, programski kod se izvršava i ispod vraća numeričke rezultate i grafički prikaz istih. Na kraju, opet pišemo zaključak prethodno prikazanog kao MarkDown tekst.

jupyterlab - graph

Prethodno napravljeni dokument možete izvesti u HTML, PDF, LaTeX, i Markdown format. Tako je pregled dokumenta omogućen onima koji nemaju instaliran JupyterLab. Postoje i JupyterLab pregledači koji nude veći stepen interaktivnosti, ali ne dozvoljavaju promene u samom dokumentu.

JupyterLab primarno funkcioniše samostalno instaliran na jednom kompjuteru. Veza sa internetom nije neophodna u samom radu, ali je potrebna pri instalaciji novih biblioteka, razmeni dokumenata i traženju pomoći. Postoji mogućnost zajedničkog rada više korisnika pomoću JupyterHub-a, što je posebno interesantno za učionice, kompanije i laboratorije. Dokumentacija sa sajta autora dobro pokriva kompleksnost primene ove sofisticirane aplikacije.

jupyterlab - graphviz

JupyterLab je namenjen je pre svega naučnicima, studentima i programerima. Zbog kompleksnosti radnog okruženja ne može se preporučiti početnicima. Možete ga probati bez instalacije sa različitim korisničkim okruženjima i programskim jezicima na matičnom sajtu: https://jupyter.org/try. Najbolja osobina JupyterLab-a je interaktivnost i čitljivost njegovih dokumenata (fajlova). Primena ovog programa može biti veoma raznovrsna. Ipak, najčešće koristi za analizu podataka, mašinsko učenje, kompjutersko novinarstvo. Pogodan je za eksperimentisanje, testiranje hipoteza, razmenu i prikazivanje tih istraživanja na pregledan način. Velika programerska zajednica aktivno radi na unapređenju projekta.

Platforma:
Windows, Linux, macOS, Android

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *