PyDroid 3

PyDroid 3

PyDroid 3 je integrisano razvojno okruženje (IDE) za Python 3 na Android platformi. Aplikacija je besplatna. Autori nude i Premijum opciju koja na postojeće mogućnosti dodaje analizu koda (provera grešaka u realnom vremenu), predviđanje koda (automatsko kompletiranje programskog koda), premijum biblioteke (tensoflow, opencv-python, torch) i nema reklama.

PyDroid 3 turtlex

Da bi program pravilno radio potrebna je instalacija Pydroid permissions plugin i Pydroid repository plugin, što se obavlja automatski. Takođe postoji verzija i za Python 2 (PyDroid 2), ali kako migracija na Python 3 traje dugo i verovatno je pri kraju, PyDroid 2 sve više gubi svrhu.

Smatramo da je najveća prednost ove aplikacije to što je uspela da funkcionalno i pregledno napravi jedno intergrisano programsko okruženje za mobilnu platformu. Ipak, u radu veoma pomaže korišćenje fizičke tastature, jer tako ubrzavate unos teksta i povećavate koristan prostor na inače malom ekranu mobilnog uređaja.

Korisničko okruženje je jednostavno, relativno prilagodljivo i lako za korišćenje. Pomoću tabova u tekst editoru može raditi sa više skripti odjednom. Osim skripti to mogu biti tekstualni fajlovi, slike…

Pydroid 3 interpreter

Kao i drugi IDE za Python, PyDroid 3 poseduje interpreter koji je pogodan za edukaciju i brzo testiranje programskog koda. PyDroid 3 ima i svoj Terminal emulator. Iz njega se izvršavaju Linux komande, pa se tako mogu instalirati i Python paketi pomoću naredbe pip Ili pokrenuti interpreter sa naredbom python.

Programski kod koji ste stvorili možete čuvati i deliti preko Pastebin.

U Pydroid repository plugin-u se nalazi skup prilagođenih biblioteka usmerenih najviše ka nauci kao što su: Matplotlib (pravljenje statičkih, animiranih i interaktivnih vizuelizacija), NumPy (rad sa numeričkim podacima), SciPy (nadogradnja na NumPy), Pandas (analiza i manipulacija tabelarnim podacima), Jupyter (interaktivno web radno okruženje). Pored toga dodatne pakete možete instalirati na klasičan način pomoću pip alata. Za stvaranje grafičkog korisničkog okruženja tu je Py Side6 i kompletna Tkinter biblioteka. Takođe i Kivy koja služi specijalno za razvoj Android aplikacija.

Za rad nije potrebna konekcija na internet. Ipak zbog preuzimanja biblioteka iz internet repozitorijuma ili slanja skripti veza sa internetom bi bila korisna.

Ovo je već godinama najbolji Python IDE za Android. Jedini je koji može da pokrene Jupyter na mobilnoj platformi. Aplikacija je korisna za početnike u Python-u koji žele da uče ovaj programski jezik, ali i za programere da testiraju neki programski kod. Po izboru biblioteka koje idu uz aplikaciju vidi se da je PyDroid 3 naučno usmeren. Takođe ovo je zgodan način da vam potrebne Python biblioteke i skripte budu uvek dostupne. Može biti dobra osnova za pisanje programskog koda koji bi obavljao neke korisne funkcije na samom Android sistemu.

Platforma:
Android

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *