KTurtle – programiranje za decu

KTurtle – programiranje za decu

Informatičke tehnologije su postale važan deo našeg života. Logično je da je iz toga nastala potreba za informatičkim opismenjavanjem. Jedna od centralnih stvari u informatičkom opismenjavanju je elementarno poznavanje programiranja. Učenje programiranja je složen proces. Zahteva usvajanje niza novih koncepata i njihovu primenu na dosledan način. Problem postaje još veći kada su u pitanju deca, kod kojih još nije dovoljno razvijeno apstraktno mišljenje. Dodir sa tako kompleksnom materijom kod dece može izazvati kao kontra-efekat odbojnosti. Uostalom, zar matematika i neke druge nauke nisu činile to isto. Zato je bilo više pokušaja da se programiranje učini što jednostavnijim i na taj način prilagodi deci. Sada govorimo o jednom takvom programu.

Šta je KTurtle?

Kturtle je besplatno obrazovno programersko (razvojno) okruženje. Namenjen je deci, ali može biti koristan i drugim početnicima u svetu programiranja. Svi potrebni programerski alati se već nalaze u korisničkom interfejsu. Programski jezik koji koristi program je TurtleScript, a on je većinom zasnovan na programskom jeziku Logo, koji je i nastao u obrazovne svrhe i karakteriše ga jednostavna sintaksa. (Sličan je Python-u.)

Ovaj program postoji samo na Linux platformi. Korisnici svih drugih operativnih sistema mogu koristiti veb verziju sa istim mogućnostima. Za to je potrebna registracija na sajtu rollApp. Na taj način ovaj program postaje dostupan i mobilnim platformama. Skripte koje napravite možete čuvati na Google Drive, Dropbox, OneDrive…, ali to već nije besplatna opcija.

Kako izgleda KTurtle?

Korisničko okruženje je intuitivno koliko može da bude. Poseduje usporeno izvršavanje za lakše pregled i razumevanje niza programerskih komandi. Takođe ima i korak po korak izvršavanje programa, kako bi se brže otkrivale greške. Generiše i jednostavne poruke o nastaloj grešci. Sintaksa se naglašava bojenjem. U sam program je integrisan i njegov help. Podržava veći broj jezika u interfejsu. Čak su i programerske komande i poruke programa prevedene na korisnički jezik.

Program ima platno za crtanje, gde se izvršavaju jednostavni grafički programi. Figurica koja iscrtava linije izvršavajući zadate komande je kornjača (turtle). Na taj način korisnici eksperimentišu sa bazičnim pojmovima programiranja kao što su varijable, funkcije, petlji, uslovi i imaju vizuelnu povratnu informaciju. Ideja je da se postepeno uvode sve složeniji koncepti. To olakšava razumevanje, ne samo deci. ko ipak naiđete na probleme u radu obezbeđena je detaljna dokumentacija.

Kturte - interfejs

Deci su sada dostupni kompjuteri od veoma ranih dana bilo da su to, mobilni telefoni, tableti, konzole za igranje, televizori i desktop varijante. Ako je već tako, zadatak roditelja, a zatim i nastavnika je da decu usmere sa zabavnih sadržaja na one informativne i obrazovne. Gledano na taj način ovaj program može biti višestruko koristan. Osim učenja programiranja, razvija kod dece pažnju, trenira logičko mišljenje, usmerava ka kreativnom rešavanju problema. Čini se da ni starijima to ne bi bilo suvišno.

Platforma:
Linux, veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *