LibreCAD – 2D CAD za narod

LibreCAD – 2D CAD za narod

Programi za CAD (Computer-Aided Design) postoje veoma dugo. Nastali su iz potrebe da sa na efikasniji način stvaraju tehnički i njima slični crteži kako u nauci, tako i u industriji. U pravljenju i manipulisanju sa takvim dokumentima kompjuteri su pokazali svu svoju superiornost. Poboljšali su kvalitet crteža, ubrzali su proces izrade i stvorili dostupnu bazu podataka. Pošto je u izradi CAD programa uložen veliki trud i znanje, a njihova primena donosi nesumnjivu dobit, oni su oduvek bili veoma skupa vrsta softvera. Vremenom su im dodavane mogućnosti, tako da se oni više mogu smatrati softverskim paketima nego jednostavno programima. Ako imate potrebe da povremeno napravite neki precizan crtež, a niste profesionalac koji bi investirao u moćni CAD softver, izbor je veoma sužen. Tu nastupa LibreCAD.

Šta je LibreCAD?

LibreCad je besplatan i open-source CAD multiplatformski program. Postoji u verzijama za Windows, macOS i Linux. Nastao je transformisanjem jednog drugog CAD programa – QCad-a.

Naglašavamo da je LibreCAD 2D CAD. To znači da ne manipuliše sa solidima i figurama, mada se može izometrijskim crtanjem stvoriti verna predstava 3D objekata. Poseduje veliki broj alata za crtanje kako bi se napravili razni geometrijski oblici. Radi sa lejerima i blokovima. Može se vršiti precizno pozicioniranje. Ima alate za modifikaciju nacrtanih objekata kao što su ogledalo, skaliranje, pomeranje. Takođe poseduje funkcije za dimenzionisanja i anotacije. Glavni format fajlova sa kojim radi LibreCAD je DXF. Iz DWG format može samo da uvozi dokumente. Izvozi u PDF, BMP, SVG i PNG.

LibreCAD - intefejs

Korisnički interfejs je prilagodljiv, alatne trake se mogu menjati. Podržava rad na više od 30 jezika, ali srpski i slični jezici nisu na toj listi. Sam rad u programu je isti kao i u drugim programima slične namene. Zbog toga ovde nema svrhe o tome govoriti. Osnovna namena ovog programa je izrada tehničkih crteža.

Može da se primenjuje u građevini, arhitekturi, mašinstvu, elektrotehnici, dizajnu… Zato što je besplatan i jednostavan LibreCAD se uspešno koristi kao nastavno sredstvo za učenje rada u CAD programima. Može da pomogne i onima koji bi povremeno napravili po neki tehnički crtež.

Koje su loše i dobre strane LibreCAD-a?

Jednostavnost korisničkog okruženja će nekim korisnicima izgledati kao zastarelost. Kod rada sa većim projektima primetna su usporenja. Ima podršku za mali broj tipova ulaznih i izlaznih dokumenata. U odnosu na većinu komercijalnih paketa nedostaju mu mnoge sofisticirane mogućnosti (npr. 3D modeliranje). Zato što je besplatan i podrška mu je lošija nego komercijalnim programima. Kada je u pitanju izrada velikih i veoma kompleksnih dokumenata primetna su usporenja i zastoji u radu.

Zbog relativne jednostavnosti korisničkog okruženja, LibreCAD se brže savladava nego kompleksniji komercijalni programi (ukoliko o brzini učenja uopšte možemo govoriti za programe ove namene). Postoji za sve tri glavne desktop platforme. Ima veliku zajednicu korisnika, saradnika i programera. Za jednostavne i srednje složene tehničke crteže LibreCAD je zadovoljavajuće rešenje.

Možemo zaključiti da bez obzira što postoji mnogo programa za CAD, ako uzmemo u obzir zadovoljavajuću funkcionalnost, dostupnost na svim glavnim platformama i cenu, LibreCAD izbija u sam vrh.

Download dugme vam daje link za instalaciju Windows verzije LibreCAD-a. Ako želite macOS verziju kliknite OVDE, a za Linux verziju OVDE.

Platforma:
Windows, Linux i macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *