Internet Explorer kraj jedne ere

Internet Explorer kraj jedne ere

Windows 11 ne sadrži Internet Explorer, a jedini način da pristupite ovom internet pregledaču je putem “IE mode” opcije u Microsoft Edge-u, koja vam omogućava učitavanje veb sajtova kao u Internet Explorer-u.

Došao je i taj dan, konačan kraj za Internet Explorer, 15. juna 2022. godine Microsoft je uklonio Internet Explorer iz Windows-a 10, a ovo ažuriranje će imati svi korisnici koji koriste verziju 20H2 ili noviju. Internet Explorer će ostati dostupan na Server i Enterprize verzijama Windows-a 10, a Windows 8, kao i sve prethodne verzije će i dalje imati ovaj internet pregledač. Prestanak podrške smo očekivali zato što je Microsoft to najavio još 2020. godine.

Šta se tačno menja?

Microsoft kaže da će Internet Explorer, malo po malo, biti “preusmeren” u Microsoft Edge. To znači da će Internet Explorer i dalje biti prisutan u Start meniju, taskbar-u i na drugim lokacijama na vašem računaru, ali kada pokušate da ga pokrenete, otvoriće se Microsoft Edge. Fajlovi koji su se pokretali pomoću Internet Explorer-a, kao što su veb prečice i HTML fajlovi, će se takođe pokretati u Microsoft Edge-u.

prestala pdrska za Internet explorer

Plan je da se u budućnosti Internet Explorer u potpunosti ukloni iz Windows-a 10, a kada se to dogodi, jedini način da mu pristupite će biti, kao u Windows-u 11, pomoću “IE mode” opcije u Microsoft Edge-u.

Važno je napomenuti da će Internet Explorer Engine, koji se nalazi u Windows-u (MSHTML), i dalje biti prisutan, samo će internet pregledač biti uklonjen. MSHTML Engine je program koji programerima omogućava da na lak način dodaju funkcionalnosti internet pregledača u svoje programe, a koriste ga i mnogi Windows-ovi programi. Microsoft Edge koristi MSHTML za “IE mode” i na taj način omogućava učitavanje veb sajtova u Internet Explorer-u.

Šta ovo znači za korisnike?

Odlazak Internet Explorer-a u penziju, za većinu korisnika, neće imati tako veliki značaj. Poslednjih dvadeset godina popularnost ovog internet pregledača se neprestano smanjuje, a danas ga koristi samo 0.61% korisnika. Ovo je ogroman pad, pogotovu ako uzmemo u obzir da je taj broj bio 39.47% u 2011. godini, a 94.04% u 2004 godini.

Ova Microsoft-ova najava je više od istorijskog značaja, zato što ovo predstavlja kraj jedne ere u razvoju računarskih programa, ali ere koja većini neće nedostajati. Ono što možemo naučiti je, ma koliko da je program kvalitetan, pohlepa i loše poslovne odluke autora ga mogu uništiti, što se na kraju sa Internet Explorer-om i dogodilo. Zavšio je svoj životni vek kao internet pregledač u kome većina modernih veb sajtova ne radi kako treba.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *