iorad – Pomoć pri izradi tutorijala

iorad – Pomoć pri izradi tutorijala

Svi koji se bave izradom tutorijala znaju koliko je to težak posao. Planiranje mora biti besprekorno, primeri sveobuhvatni, a tok predavanja jasan i lak za praćenje. Iz ličnog iskustva znamo da, ponekad, ono što nama deluje kristalno jasno, našim korisnicima može biti teško za razumevanje, samo zato što smo propustili da pomenemo, naizgled, nebitnu činjenicu. Iz ovih razloga, svaka pomoć, tokom izrade tutorijala, je više nego dobrodošla.

iorad je besplatan plugin za Google Chrome i Mozilla Firefox internet pregledače, koji pomaže svima koji se bave izradom tutorijala, uz ograničenje da se ono što pokazuju dešava unutar internet pregledača. Postoji i program koji možete da instalirate na svoj računar i pravite tutorijale koji se ne odvijaju u internet pregledaču, ali se mi ovoj recenziji bavimo isključivu plugin-om.

Kako radi iorad?

Prvo što moramo pomenuti je da je iorad poprilično kompleksan plugin, tako da vam predlažemo da, pre nego što počnete da ga koristite, pogledate neki tutorijal na internetu o tome kako se koristi. Korišćenje nije teško, ali je bitno da prvo razumete princip po kome ovaj program radi.

iorad meni

Drugo što morate da uradite, pošto instalirate iorad, je da napravite besplatan nalog. Ovo je neophodno zato što, pošto završite sa snimanjem tutorijala, svi materijali će se naći veb sajtu kompanije, a za pristup će vam biti neophodno da budete ulogovani.

Rekli smo da se radi o kompleksnom programu, ali korišćenje stvarno nije teško. Kliknite na ikonicu plugin-a u internet pregledaču i otvoriće se menu iz koga možete da započnete “snimanje”. Kada počnete sa “snimanjem” svaki put kada kliknete mišem ili kada nešto ukucate biće napravljen screenshot. Kada obavite korake koje želite da tutorijal sadrži, ponovo kliknite na ikonicu plugin-a i “snimanje” će prestati, a automatski će se otvoriti editor u kome možete da uredite svoj tutorijal.

iorad editor

Ono zašto je ovaj plugin tako koristan je upravo ovaj editor. Na screenshot-u će svaki element veb strane koji ste koristili automatski biti uokviren, biće zabeleženo da li je levi ili desni taster miša kliknut i šta je ukucano tastaturom. Sve ovo možete dodatno da uređujete, a dostupna je i opcija za snimanje glasa. Nećemo ulaziti u detalje šta sve možete da napravite, zato što stvarno postoji dosta opcija. Jedini nedostatak plugin-a je to što u besplatnoj verziji nije moguće napraviti video, a ovo ne smatramo malim ograničenjem.

iorad olakšava izradu tutorijala

Bez sumnje iorad je odličan plugin i toplo ga preporučujemo svima koji se bave izradom tutorijala, ali jedino ako vaši tutorijali nisu u formi videa. U tom slučaju moraćete da platite za premium (plaćenu) verziju, koja uopšte nije jeftina.

Platforma:
Google Chrome i Mozilla Firefox

U linku za preuzimanje, ponudili smo iorad verziju za Google Chrome, ako želite da preuzmete verziju za Mozilla Firefox, kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *