Jux – crtanje fraktala u Windows-u

Jux – crtanje fraktala u Windows-u

Fraktal je matematička funkcija, to je jednostavna formula ponovljena mnogo puta i grafički predstavljena. Od morskih školjki do spiralnih galaksija i građe ljudskih pluća, svuda u prirodi pronalazimo prepoznatljive oblike čiju građu nazivamo fraktali.

Jedna od interesantnih osobina fraktala je ta, da ako ga podelite na delove, dobićete gotovo identičnu kopiju celine, ali smanjene veličine. Matematička lepota fraktala je u tome što se beskonačna složenost formira relativno jednostavnim formulama, odnosno funkcijama.

fraktal

Pošto su grafički predstavljeni, fraktali nam pomažu da lakše zamislimo kompleksne koncepte, ali i da pravimo neverovatne slike uz pomoć matematike. Predstavljamo vam Jux, besplatni program za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10, pomoću koga možete da pravite fenomenalne fraktale na jednostavan i interesantan način.

Kako pravimo fraktale pomoći Jux-a

Kada pokrenete Jux na prvi pogled će vam se učiniti da je u pitanju običan editor za slike. Kada malo bolje pogledate primetićete da nema uobičajenih alata za crtanje, već su oni zamenjeni brojevima sa mnogo decimala i raznim parametrima koje možete da menjate. To je zato što pomoću Jux-a crtamo matematikom.

Pošto su fraktali formule, u Jux-u možete da napišete svoju formulu, odredite koliko puta će se ona ponoviti i dobićete sliku. Rotiranje slike, izbor boja, pozicioniranje, zoom-iranje i sva druga podešavanja, takođe su dostupna. Na sreću, program već ima gomilu napisanih formula, na kojima slobodno možete da menjate sve parametre, pa nećete morati da brinete o matematici.

Jux meni

Ipak, da bi stvarno znali šta radite u Jux-u, moraćete da istražujete, a možda i da pogledate neki tutorijal, ovo nije program za početnike. Korisnički interfejs je pregledan i postoje objašnjenja za svaku opciju, mada i pored toga, verujemo da će mnogima biti potrebna dodatna objašnjenja.

Čak i kada ne znate šta radite, izabrati neku formulu, menjati parametre i uživati u dobijenim rezultatima je neverovatno zabavno. Ukoliko se bavite dizajnom, Jux može da vam posluži u pravljenu pozadina ili drugih elemenata na vašim slikama.

Jux je neverovatno zabavan program

Jux je program koji će bez problema raditi i na starijim računarima. Generisanje slike može da potraje malo duže u zavisnosti od snage procesora i kompleksnosti formule, ali program odlično radi i nismo naišli na jedan problem dok smo ga koristili.

Jux nekima može da posluži dizajnerima u obavljanju posla, ipak predlažemo i drugima da ga isprobaju zato što je veoma zabavan, a možda i nešto naučite o matematici.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *