Mirror.xyz – centar za Web3 izdavaštvo

Mirror.xyz – centar za Web3 izdavaštvo

Mirror.xyz je besplatna Web3 platforma pomoću koje se stvara, deli i finansira sadržaj na decentralizovan način pomoću blockchain tehnologije. Pošto se ovom servisu pristupa iz veb pregledača dostupna je za desktop (Windows, Linux, macOs) i mobilne platforme (Android i iOS).

Karakteristike Mirror.xyz

Tehnologije na kojima je Mirror.xyz zasnovan su složene, ali je korisničko okruženje jednostavno. Prateći uputstva sa sajta i prosečni korisnik lako može da se snađe. Mirror.xyz pomoću blockchain tehnologije omogućava korisnicima da objavljuju sadržaje decentralizovano. (Da se informišete više o blockchain-u pogledajte naš post Šta je NFT?) Kompletan sadržaj nije kontrolisan od neke centralne institucije, već je raspoređen po mreži računara. Sve transakcije i ostali podaci su javno dostupni na blockchain-u. Na taj način se stvara poverenje među korisnicima i povećava transparentnost.

Korisnici se registruju na platformu pomoću svoje kripto adrese, kao što je Ethereum adresa. Posle toga prelaze na kontrolnu tablu svog naloga i odmah mogu početi da objavljuju sadržaje na Mirror.xyz. Svaki sadržaj koji se objavi trajno se čuva i potpisan je adresom novčanika. Kriptovalutni novčanik služi za čuvanje, prenos kriptovaluta i prikupljanje NFT-ova. (Ether je nativna kriptovaluta Ethereum blockchain-a). Za više o kriptovalutama pročitajte post Šta su kriptovalute? Po objavljivanju sadržaji mogu da se tokenizuju i pretvore u NFT. Zainteresovani kupuju te sadržaje kao tokene. Osim prodaje, autor može odrediti i pravila za pretplatu ili donacije.

Kao i na drugim platformama omogućena je interakcija autora sa korisnicima. Sadržaji se mogu komentarisati, deliti ili se može učestvovati u zajedničkim inicijativama preko DAO (Decentralized Autonomous Organization).

Mirror - pic1

Uloga i svrha Mirror.xyz

Svrha ove platforme je da se piscima i kreatorima sadržaja omogući da zarade od svojih dela, bez potrebe za uobičajenim posrednicima. Preko pretplate, prodaje ili donacije kreatori sadržaja mogu da se finansiraju. Posebna mogućnost je prodaja NFT kao digitalnih kolekcionarskih predmeta. Tako su stvaraoci bez posrednika podržani od strane njihove publike.

Pomoću NFT-ova se jasno definiše vlasništvo nad digitalnim sadržajem. Pošto se sav sadržaj nalazi na blockchainu razne vrste cenzora ili centralnih autoriteta ga ne mogu kontrolisati. Preko ove platforme kreirani sadržaju se mogu pretvoriti u NFT. Tako se podržava kolekcionarstvo i trgovina među članovima ove zajednice. Mirror.xyz je zasnovan na DAO principima. To znači da zajednica korisnika odlučuje u razvoju platforme, pomoću menjanja pravila ili predlozima o novim funkcijama.

Mirror.xyz je novi pristup proizvodnji i deljenju internet sadržaja. Zasnovan je na Web3 principima kao što su decentralizacija, transparentnost i zajedničko upravljanje. To je deo internet kulture koja tek dolazi. Može se očekivati da će u narednom periodu ovakvih platformi biti mnogo više i da će zauzimati značajnije mesto digitalnom svetu.

Platforma:
veb servis

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *