Top 4 najbolje besplatne Android aplikacije za čitanje QR kodova

Top 4 najbolje besplatne Android aplikacije za čitanje QR kodova

QR kod omogućava korisnicima brz i jednostavan pristup informacijama. Slično kao i bar kod, da bi pristupili informacijama koje QR kod sadrži, potrebno je da ga skrenirate. QR kodovi na mobilnim telefona i tabletima se skeniraju pomoću aplikacija za čitanje QR kodova.

Na Android-u, svi uređaji koji imaju Android verziju 8 i noviju, imaju “fabrički” ugrađenu mogućnost da čitaju QR kodove. To znači da vam ne treba posebna aplikacija, samo upalite kameru, usmerite uređaj prema QR kodu i on će biti očitan. Za uređaje starijih generacija, biće vam potrebna posebna aplikacija da bi ste pročitali QR kod.

Ipak, bilo da vaš telefon podržava čitanje QR kodova ili ne, aplikacije koje se ovim bave će vam pružiti dodatne opcije, pa čak i da imate noviji telefon, velika je šansa da će vam zatrebati i aplikacija. Zato smo napravili listu od top 4 najbolje besplatne Android aplikacije za čitanje QR kodova, po našem izboru.

QR Code Scanner

QR Code Scanner

QR Code Scanner je besplatna aplikacija za skeniranje QR kodova dostupna za Android. Ovo je jedna od najboljih aplikacija ove vrste, sa neverovatnom ocenom od 5 zvezdica na Play Store-u i to od preko 2700 korisnika, u trenutku pisanja ovog teksta. Broj korisnika koji je dao ovu oceni nije toliko veliki, mada nije ni mali, ali je impresivno da su svi oni dali maksimalnu ocenu.

Pored QR kodova, QR Code Scanner može da skenira i bar kodove, pa vam neće biti potreba dodatna aplikacija za ovo. Takođe, podržano je i pravljenje QR kodova, a postoji i istorija skeniranja u kojoj ćete pronaći listu svih skeniranih kodova.

Korisnički interfejs je jednostavan i funkcionalan. Sve opcije su lako dostupne iz glavnog menija, pa vam neće biti teško da se snađete u aplikaciji. Jedinu zamerku koju imamo je da u aplikaciji ima reklama, ali one nisu previše dosadne, pa ovo nije velika zamerka.

Platforma:
Android

Preuzmite QR Code Scanner za Android.

QR & Barcode Reader

QR & Barcode Reader

QR & Barcode Reader je besplatna aplikacija za skeniranje QR kodova dostupna za Android i ovo je bez sumnje najpopularnija aplikacija ove vrste i to sa razlogom. Pored QR kodova, podržano je i skreniranje Data Matrix, Aztec, UPC, Code 39, bar kodova i mnogih drugih. Takođe, moguće je i pravljenje QR kodova.

Funkcija koja nam se posebno svidela je skeniranje QR kodova sa slike. Ovo je veoma zgodna opcija koja nije uobičajena, a kada je aplikacija ima, smatramo to velikim plusom. Kao i većina besplatnih aplikacija QR & Barcode Reader će vam prikazivati reklame, ali one nisu nametljive, a moguće je platiti i ukloniti ih.

Platforma:
Android

Preuzmite QR & Barcode Reader za Android.

QRTiger

QRTiger

QRTiger je besplatna aplikacija za skeniranje QR kodova dostupna za Android i iOS. Ono po čemu se ova aplikacija izdvaja je to, da možete da uređujete QR kodove koje pravite pomoću aplikacije.

Naime, kada napravite QR kod, recimo, od linka vašeg veb sajta, možete u sredinu da postavite svoj logo, a postoje i druge opcije za uređivanje. Posle toga, ovo možete da sačuvate kao sliku visoke rezolucije koja je odlična za štampanje.

Korisnički interfejs je lep i praktičan, pa će se i početnici lako snaći u aplikaciji. Još jedna stvar koju smo primetili je da QRTiger skenira kodove iznenađujuće brzo i imamo utisak da je možda najbrže radila od svih aplikacija koje smo isprobali, mada nismo radili uporedna testiranja brzine skeniranja.

Platforma:
Android i iOS

Preuzmite QRTiger za Android.
Preuzmite QRTiger za iOS.

Kaspersky’s QR Scanner

Kaspersky's QR Scanner

Kaspersky’s QR Scanner je besplatna aplikacija za skeniranje QR kodova dostupna za Android i iOS. Za razliku od prethodnih aplikacija o kojima smo pisali, ova se može koristiti jedino za skeniranje QR kodova, ostali formati nisu podržani. Takođe i druge opcije koje često viđamo u ovakvim aplikacijama ovde nedostaju. Zašto smo onda uključili Kaspersky’s QR Scanner u ovu listu?

Zato što ova aplikacija radi nešto što je potencijalno važnije nego sve opcije koje joj nedostaju, a to je bezbednost. Naime, kada skenirate QR kod, ono što taj kod sadrži može biti, na primer, link do veb sajta koji sadrži virus.

Kaspersky’s QR Scanner će proveriti skenirani kod i u slučaju da nije bezbedan, neće dozvoliti izvršavanje koda. Iz tog razloga, ova aplikacija je nezamenljiva ukoliko želite da skenirate QR kod za koji niste sigurni da li je bezbedan.

Najveća mana Kaspersky’s QR Scanner je to da radi veoma sporo. Zato što se svaki kod proverava, njegovo skreniranje traje znatno duže nego kada koristite aplikaciju koja samo pročita kod. Naše mišljenje je da je ovo više nego prihvatljivo, imajući u vidu razlog ovako sporog rada.

Platforma:
Android i iOS

Preuzmite Kaspersky’s QR Scanner za Android.
Preuzmite Kaspersky’s QR Scanner za iOS.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *