Top 3 najbolje besplatne online igre sa kartama koje mogu da se sakupljaju (CCG)

Top 3 najbolje besplatne online igre sa kartama koje mogu da se sakupljaju (CCG)

Igre sa kartama koje mogu da se sakupljaju (CCG – Collectible Card Game) su danas popularnije nego ikad. Igra koja je stvorila ovaj format davne 1993. godine je Magic: The Gathering, a od tada je nastalo mnogo sličnih igara.

Koncept je jednostavan. Igrači kupuju pakete karata, slične onima koje viđamo kod samolepljivih sličica. Svaka karta sadrži određene sposobnosti koje su napisane na samoj karti. Igrači prave špil od ovih karata pomoću koga pokušavaju da pobede protivnika. Igra je potezna, što znači da igrači igraju naizmenično, kao kada igrate šah. Digitalne igre sa kartama koje mogu da se sakupljaju su skoro iste kao i igre sa fizičkim kartama, mada imamo i igre koje se drastično razlikuju, ali su one uglavnom single player.

Većina online igara ovog tipa je besplatna. Igranjem igrači besplatno dobijaju zlato kojim mogu da kupe pakete karata, ali je dodatne pakete moguće kupiti i pravim novcem. Predstavićemo vam top tri, po našem mišljenju, najbolje besplatne online igre sa kartama koje mogu da se sakupljaju koje su dostupne za Windows, macOS, Android i iOS.

Hearthstone

Hearthstone

Hearthstone je besplatna online igra sa kartama koje mogu da se sakupljaju dostupna za Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS i bez sumnje je najpopularnija igra ove vrste. Objavila ju je kompanija Blizzard 2014. godine.

Zašto je bitna godina objavljivanja ove igre? Zato što je 2014. – 2015. godina poslednji trenutak pre nego što je korporacija Activision u potpunosti preuzela kontrolu nad Blizzard-om i pretvorila ovu slavnu kompaniju, koja je decenijama definisala razvoj video igara, u najobičniju mašinu za pravljenje para, a ovaj trend se na žalost vidi u modernom Hearthstone-u.

Hearthstone je igra koja je popularizovala igre sa kartama koje mogu da se sakupljaju na računaru. Pre Hearthstone-a bilo je nekoliko pokušaja da se Magic: The Gathering prebaci u digitalni svet, ali su se ti pokušaji završili neuspehom. Glavni razlog za neuspeh ovih igara je to što mehanizmi (pravila) igre koja se igra sa fizičkim kartama stvara komplikovanu i nezanimljivu igru na računaru. Hearthstone je to promenio time što je igru uprostio i stvorio mehanizme koje je lako shvatiti i koje dobro idu uz digitalno okruženje.

Cilj igre je da životne poene protivnika svedete na nulu. To postižete prizivanjem raznih vojnika, zveri, čarobnjaka i kojekakvih čudovišta na tablu, koji se nazivaju minioni i koji mogu da napadaju protivnika ili protivnikove minione. Takođe, imate i magije koje mogu biti defanzivne i ofanzivne, a koje vam pomažu da, na primer, uništite protivnikove minione ili pojačate svoje.

Igračka vrednost Hearthstone je na najvišem nivou. Umetnički stil je prelep, svaka karta je dizajnirana tako da ostane urezana u sećanje igrača, bilo po slici na karti, bilo po zvuku koji proizvodi kada se karta odigra.

Pored umetničkog stila, osećaj dok igrate je fenomenalan. Kada odigrate kartu, one će se postaviti na tablu sa zadovoljavajućim “tup”, a animacije prilikom napada ili aktivacije sposobnosti karte su glatke i lepe. U ovom aspektu, Hearthstone je bez konkurencije i mnogi dizajneri mogu dosta da nauče proučavajući rad majstora iz Blizzard-a.

Na žalost, ovde je kraj pohvalama. Ovo o čemu smo do sada pisali je stari Blizzard, ovaj novi je više fokusiran na zaradu nego na kvalitet i to se vidi. Hearthstone je besplatna igra, ali to je samo reklama. Istina je da igru možete besplatno preuzeti i dobićete nekoliko besplatnih karata i paketa karata, ali da bi napravili špil koji može pobediti i na najnižem nivou igre, morate igrati satima za mizerne nagrade ili platiti. Pitate se koliko? Procenjuje se da je potrebno izdvojiti između 300 i 350 dolara po ekspanziji da bi sakupili sve karte, a godišnje se objavljuju tri ekspanzije. Naravno, nije potrebno imati sve karte, ali i da platite upola manje, ova cena je prosto apsurdna.

Drugi problem je sama igra. Karte koje Blizzard pravi su takve da ih je lako reklamirati, a sa svakom novom ekspanzijom one postaju sve moćnije da bi primorale igrače da ih kupe. To dovodi do toga da u igri imamo tri ili četiri najmoćnija špila, koje većina igrača igra. Zbog toga igra postaje brzo dosadna, posebno zato što zbog snage ovih špilova, ni jedan drugi nije moguće igrati, osim ukoliko vam ne smeta da stalno gubite.

Hearthstone se našao na ovoj listi zbog svoje popularnosti, istorijskog značaja i zato što je za nove igrače najbolje mesto za učenje pravila igara ovog tipa. Preporučujemo vam da ga isprobate, osetite njegov kvalitet izrade i pređete na neku drugu igru sa ove liste.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS

Preuzmite Hearthstone za Windows.
Preuzmite Hearthstone za macOS.
Preuzmite Hearthstone za Android.
Preuzmite Hearthstone za iOS.

Shadowverse

Shadowverse

Shadowverse je besplatna online igra sa kartama koje mogu da se sakupljaju dostupna za Windows 7, 8, 10 i macOS putem Steam-a, kao i aplikacije za Android i iOS. Prvo što moramo reći za ovu igru je da je u pitanju besramna kopija Hearthstone-a, ali sa svojim ličnim pečatom. Zašto kopija? Pa zato što su sve osnovni mehanizmi Hearthstone-a direktno prekopirani, jedino su im imena promenjena. Zašto sa ličnim pečatom? Zato što je osnovna filozofija dizajna karata drastično drugačija.

Naime, osnovna ideja dizajna karata u Hearthstone-u je jednostavnost. Sećamo se reči dizajnera kada su rekli da igraču odmah mora biti jasno šta karta radi, bez dodatnih objašnjenja. Shadowverse se u ovom aspektu potpuno razlikuje. Iako imamo karte koje su sasvim jednostavne, imamo i krate koje imaju i po nekoliko pasusa teksta koji objašnjava mehaniku karte. U ovom aspektu Shadowverse je komplikovanija igra i potrebno je više vremena pre nego što naučite da je igrate.

Međutim, ovo ne smatramo nedostatkom Shadowverse-a, baš naprotiv. Hearthstone ima problem što karte, zbog jednostavnosti, postaju dosadne posle kratkog vremena, a najčešće ih je moguće koristiti samo na jedan način. To dovodi do toga da nema previše eksperimentisanja i skoro nikada nećete otkriti način korišćenja karte koji nije odmah očigledan. U Shadowverse-u situacija je drugačija. Karte su mnogo interesantnije, a isprobavanje različitih kombinacija pruža je svojevrsno zadovoljstvo.

Biznis model je takođe daleko bolji. Kada napravite novi nalog dobićete dovoljno karata da sastavite solidan špil, a nagrade koje dobijate igranjem igre su dovoljne da vas motivišu da nastavite sa igrom. Na žalost, bez plaćanja nećete moći da sakupite sve karte, ali to nije ni potrebno. Iskreno verujemo da je Shadowverse moguće igrati bez ikakvog plaćanja.

Jedina kritika koju imamo je lične prirode, a to je umetnički stil. U pitanju je prepoznatljivi anime stil koji se nekima sviđa, a nekima ne. Mi lično nemamo ništa protiv ovog stila, ali u Shadowverse-u je sve načičkano detaljima u tolikoj meri da ništa nije upečatljivo. Posle više desetina sati igranja, dešava nam se da kartu koju često susrećemo u igri ne prepoznamo po slici već moramo da kliknemo na nju i pogledamo njeno ime.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS

Preuzmite Shadowverse za Windows i macOS.
Preuzmite Shadowverse za Android.
Preuzmite Shadowverse za iOS.

Gwent: The Witcher Card Game

Gwent The Witcher Card Game

Gwent: The Witcher Card Game u daljem tekstu samo Gwent, je besplatna online igra sa kartama koje mogu da se sakupljaju dostupna za Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS. Glavni razlog zašto nam se baš ova igra svidela je zato što je jedna od retkih igara ove vrste koja se drastično razlikuje od formata koji je postavio Magic: The Gathering.

Dok je u igrama kao što su Magic: The Gathering, Shadowverse i Hearthstone cilj uništiti sve životne poene protivnika, u Gwent-u je cilj sastaviti veću vojsku od protivnika. Igra se igra u tri runde, a za pobedu je potrebno pobediti dve. Ukoliko pobedite prve dve runde, treća runda se ne igra.

Broj karata koje imate na raspolaganju je ograničen i ukoliko potrošite previše karata (vojske) da bi pobedili u prvoj rundi, nećete imati dovoljno resursa da pobedite u drugoj i trećoj. Glavno zanje u Gwent-u je znati kako da izgubite rundu, ali da naterate protivnika da potroši previše resursa.

Umetnički stil igre je odličan i preuzet je direktno iz poznate igre The Witcher 3 u kojoj je dostupna uprošćena verzija Gwent-a. I sam osećaj tokom igranja je dobar, ali nije na nivou Hearthstone-a. Biznis model je fer i igru je moguće igrati besplatno, ali kao i sa svim ovim igrama, da sakupite sve karte koje su dostupne, moraćete da platite.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, Android i iOS

Preuzmite Gwent: The Witcher Card Game za Windows i macOS.
Preuzmite Gwent: The Witcher Card Game za Android.
Preuzmite Gwent: The Witcher Card Game za iOS.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *