5 najboljih besplatnih Android aplikacija za šah

5 najboljih besplatnih Android aplikacija za šah

Šah je nastao u Indiji pre oko hiljadu i po godina i danas je jedna od najpopularnijih igara na svetu. Postoji mnogo aplikacija za igranje šaha, bilo da želite da igrate protiv drugih igrača, veštačke inteligencije ili želite da rešavate šahovske zagonetke.

Međutim, nivo u kvalitetu među ovim aplikacijama, posebno onim besplatnim, može dosta da varira. Zato smo napravili top listu 5 najboljih besplatnih Android aplikacija za šah.

Chess Play & Learn

Chess Play & Learn

Chess.com je jedan od najpopularnijih veb sajtova za igranje šaha, a Chess Play & Learn je besplatna aplikacija za Android i iOS koju je razvila ova kompanija. Igranje je moguće protiv drugih igrača, kao i veštačke inteligencije. Pored običnih partija, gde svaki igrač ima par minuta za razmišljanje pre nego što mora da napravi potez, postoji i mogućnost igranja gde ne postoji vremensko ograničenje.

Chess Play & Learn (prevod: Šah Igraj & Uči), kao što mu ime kaže, pored igranja nudi i mogućnost učenja. Aplikacija sadrži stotine interaktivnih tutorijala, video klipova i preko 50 hiljada šahovskih zagonetki.

Dizajn aplikacije je lep i intuitivan, a snalaženje među brojnim opcijama koje nudi je brzo i lako. Chess Play & Learn je definitivno jedna od najboljih besplatnih aplikacija za igranje i učenje šaha.

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete Chess Play & Learn za Android kliknite OVDE.
Da preuzmete Chess Play & Learn za iOS kliknite OVDE.

Chess Free

Chess Free

Chess Free je besplatna aplikacija za igranje šaha za Android i smatra se najboljom aplikacijom ove vrste. Chess Free se fokusira na igranje protiv veštačke inteligencije, a online igranje, na žalost, nije moguće. Jedini način da igrate protiv drugog igrača je da na istom uređaju naizmenično povlačite poteze.

Pošto je fokus aplikacija na igranju protiv veštačke inteligencije, ona je itekako dostojan protivnik. Moguće je izabrati između 12 nivoa težine i verujte nam kada vam kažemo da na najvećoj težini igranja i šahovski velemajstori će morati dobro da se pomuče da bi pobedili veštačku inteligenciju. Jedna interesantna opcija je “Special hint”, koja će vam pokazati koju figuru je najbolje pomeriti, ali vam neće reći gde je treba pomeriti.

Dizajn je dosta jednostavan, ali lepo izgleda i pregledan je. Možete da birate između nekoliko različitih dizajna šahovskih tabli i figura. Iako je aplikacija besplatna, skoro da uopšte nema reklama, što nam se posebno svidelo.

Platforma:
Android

Da preuzmete Chess Free za Android kliknite OVDE.

Real Chess

Real Chess

Real Chess je besplatna aplikacija za igranje šaha za Android. Moguće je igrati protiv drugih igrača, kao i protiv veštačke inteligencije. Sadrži i mod za vežbanje sa čak 2400 nivoa. Dok igrate, moguće je dopisivanje sa protivnikom, što nije uobičajeno u ovakvim aplikacijama.

Glavni razlog zašto smo stavili Real Chess na ovu listu je njegova prelepa 3D grafika. Predhodne aplikacije o kojima smo pisali imaju odličan dizajn, ali su 2D i ma koliko smo zagovornici da je sama igra bitnija od grafike, teško je u potpunosti zanemariti grafiku. Ukoliko imate stariji telefon, moguće je izabrati i 2D tablu, ali u tom slučaju preporučujemo vam jednu od prethodnih aplikacija o kojima smo pisali.

Platforma:
Android

Da preuzmete Real Chess za Android kliknite OVDE.

Chess – Analyze This

Chess - Analyze This

Prethodne tri aplikacije o kojima smo pisali su, po našem mišljenju, najbolje aplikacije za igranje šaha, svaka na svoj način. One, naravno, nisu jedine aplikacije vredne pažnje, ali su naš izbor kao najbolje. Smatramo da nema svrhe predstaviti još jednu aplikaciju koja je maltene ista kao ove o kojima smo pisali. Zato smo rešili da za poslednje dve aplikacije predstavimo nešto malo drugačije.

Chess – Analyze This je besplatna aplikacije za analiziranje šahovskih partija i dostupna je za Android i iOS. Chess – Analyze This radi tako što u aplikaciju učitate PDF sliku šahovske partije, to jest sliku trenutnog stanja partije. Aplikacija vam tada predlaže najbolje poteze u svakom koraku do kraja partije. Napraviti sliku partije je veoma lako zato što većina aplikacija za šah nudi opciju da napravite screenshot, a možete i da iskoristite ovu opciju na telefonu.

Dizajn aplikacije je poprilično jednostavan, kao i njeno korišćenje. Možete da menjate boju table i figura. U aplikaciji ima reklama, ali one nisu previše dosadne. Kupovinom premijum (plaćene) verzije uklanjate sve reklame, ali ovo nije neophodno.

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete Chess – Analyze This za Android kliknite OVDE.
Da preuzmete Chess – Analyze This za iOS kliknite OVDE.

Chess Tactics Pro

Chess Tactics Pro

Chess Tactics Pro je besplatna aplikacija za rešavanje šahovskih zagonetki dostupna za Android i iOS. Predhodne aplikacije o kojima smo pisali takođe sadrže šahovske zagonetke, ali ovde je to malo drugačije.

Naime, Chess Tactics Pro sadrži ELO sistem rangiranja igrača. To znači da aplikacija procenjuje nivo znanja svakog igrača pojedinačno i na osnovu toga zadaje zagonetke. Na ovaj način nećete dobijati zagonetke koje su previše lake ili teške, a kako napredujete, zagonetke će pratiti vaš nivo znanja.

Pored ovoga, broj zagonetki je ogroman i maltene da ne postoji šansa da ostanete bez zagonetki, a nove se dodaju svakog dana. Dizajn je jednostavan i lep, a korišćenje veoma lako. Ukoliko želite da rešavate šahovske zagonetke, bolje od ovoga ćete teško pronaći.

Platforma:
Android i iOS

Da preuzmete Chess Tactics Pro za Android kliknite OVDE.
Da preuzmete Chess Tactics Pro za iOS kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *