NotepadQQ – Notepad++ za Linux

NotepadQQ – Notepad++ za Linux

Notepad je jednostavan tekst editor za Windows koji nam je svima dobro poznat. Međutim, za bilo kakav ozbiljniji rad on nije dovoljan. Zato je nastao Notepad++, program otvorenog koda koji donosi brojne prednosti u odnosu u odnosu na svog starijeg brata, a na prvom mestu su mnogobrojne opcije za programiranje. Najveći nedostatak Notepad++ je činjenica da je dostupan isključivo za Windows operativne sisteme.

NotepadQQ je besplatan tekst editor dostupan za svaku distribuciju Linux-a, koji je namenjen prevashodno programerima i koji je nastao kao Notepad++ za Linux.

Kako radi NotepadQQ?

Iako je NotepadQQ nastao sa idejom da bude Notepad++ za Linux, ovaj program je kompleksniji i napredniji u odnosu na program koji je inspirisao njegov nastanak. Iako ga možete koristiti kao običan tekst editor, to nije njegova primarna namena.

NotepadQQ je editor za pisanje kodova. Podržava isticanje i označavanje sintakse za preko 100 programskih jezika, koji su izlistani u posebnom meniju, odakle je lako odabrati jezik u kome programirate. Takođe, program podržava i brojne teme, koje su mahom sve tamne, zato što su, po rečima autora, namenjene programerima, pa je neophodno smanjiti naprezanje očiju, ali i zato što ovako izgledaju hakerski, sa čime se itekako slažemo.

NotepadQQ meni

Ono što nam se najviše svidelo je to što NotepadQQ sadrži opcije za automatsko izvršavanje određenih akcija, kada se ispune postavljeni uslovi. Tako možete da namestite da se dokument u kome radite čuva svaki put kada se desi neka izmena ili da podesite automatsko backup-ovanje fajlova na lokalni server u vremenskim intervalima koje sami postavite.

NotepadQQ podržava i instalaciju plugin-ova, koji će dodati nove mogućnosti ovom programu. Jedan plugin koji dolazi već instaliran je automatsko izračunavanje matematičkih formula. Takođe, ukoliko znate da programirate u NodeJS-u, moći ćete da napravite i svoj sopstveni plugin, a proces izrade, po rečima korisnika, nije tako komplikovan.

NotepadQQ je odličan program, ali da li je bolji od Visual Studio Code-a?

NotepadQQ je odličan program koji će se svideti svima koji koriste Visual Studio Code, zato što je po mnogo čemu sličan. Ipak, mišljenja smo da neće uspeti da pridobije ove korisnike zato što su se oni već navikli na Visual Studio Code, a NotepadQQ jednostavno ne nudi dovoljno da bi ih naterao da promene svoj omiljeni tekst editor. Ipak, preporučujemo vam da isprobate NotepadQQ zato što je u pitanju stvarno kvalitetan program.

Platforma:
Linux

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *