Visual Studio Code – moćan alat za sve programere

Visual Studio Code – moćan alat za sve programere

Visual Studio Code je program za uređivanje teksta, koji je izbacio Microsoft. Predstavlja integrisano razvojno okruženje (Integrated Development Environment – IDE) koji korisnicima nudi mogućnost uređivanja različitih vrsta teksta i koda. Po svojim funkcionalnostima daleko je nadmašio svoje prethodnike – Sublime Text i Notepad++, a pritom je u potpunosti besplatan(ne postoji premium verzija kao za Sublime Text). Iako je Visual Studio Code jedan od najmoćnijih tekst-editora, jednostavan je za upotrebu i brzo se pokreće. U anketi programera, na sajtu Stack Overflow iz 2019. godine, Visual Studio Code je rangiran kao najpopularniji alat za programiranje, sa 50,7% od 87.317 ispitanika koji su izjavili da ga koriste.

Opcije i dodaci

Visual Studio Code podržava sledeće programske jezike: Go, XML, Razor, Coffee Script, Clojure, Haxe, R, Python, TypeScript, Java, Rust, Groovy, Dockerfile, SQL, Visual Basic, Jade, Markdown, CSS, JSON, Makefile, Ini, Ruby, Lua, PowerShell, Less, C#, Sass, F#, Objective-C, Perl, Batch, JavaScript, HandleBars, Swift, C++, PHP, HTML. Bez obzira na to koji programski jezik koristite, osnovne opcije su iste. Za sve opcije postoji širok spektar prečica na tastaturi za sve iskusne korisnike.

Najbolja stvar sa ovim programom jesu besplatne ekstenzije. One Vam omogućavaju upravljanje bazom podataka, automatsko dovršavanje sintakse korišćenog programskog jezika, otklanjanje grešaka u kodu itd. Više od 90 % ekstenzija koje možete naći jesu otvoreni kod(open source).

Opcija „find and replace“ omogućava zamenu jedne ili više uzastopnih reči u projektu pomoću nekoliko klikova. Visual Studio Code nudi opciju da onemogući funkciju „replace“ i uključi samo funkciju „find“.

Program omogućava kreiranje i upravljanje takozvanim Maven projektima. Ova opcija pruža olakšanje svim Java programerima automatskim izvlačenjem potrebnih datoteka sa Maven servera i njihovim povezivanjem sa projektom.

Kada je u pitanju interfejs, postoji ogroman izbor tema koje možete da odaberete. Još jedna odlična stvar je zaštita koda od brisanja. Ne mora da Vas brine da li će kod biti izgubljen usled pada sistema ili prosto zatvaranja programa – poslednja verzija biće uvek sačuvana.

Zaključak

Visual Studio Code je zaista neverovatan alat. Omogućava vam da besplatno instalirate odlične ekstenzije, koje će Vam olakšati rad na projektu. Kada je u pitanju namena, ovaj alat je namenjen iskusnim programerima, mada se i početnici dobro snalaze. Ne bi bilo pogrešno reći da je Visual Studio Code za sada najbolji tekst-editor koji postoji.

Platforma:

Windows, Linux, macOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *