OpenOffice

OpenOffice

OpenOffice logo

OpenOffice je besplatan open-source paket kancelarijskog alata koji predstavlja najadekvatniju zamenu za popularni Microsoft Office paket. Potpisan od strane Sun MicroSystem-a, OpenOffice paket sadrži moćne aplikacije za pravljenje i obradu tekst dokumenata, prezentacija, dijagrama, baza podataka i tabela kao i za izradu HTML i XML dokumenata. Ne samo da se mogu obrađivati osnovni dokumenti kao što su pisma i faksovi, već su podržane jednačine i kompleksni višedelni dokumenti sa bibliografijom, referentne tabele i indeksi.

Interfejs OpenOffice-a je veoma sličan sa Microsoft Office-om 2003 tako da će čak i napredniji MS Office korisnici pronaći sve što im je potrebno, od šablona i templejta (templates) pa do makroa i čak programskih jezika. OpenOffice omogućava otvaranje, izmenu i čuvanje svih Microsoft Office dokumenata, PDF, HTML i XML. Takođe mogu se uvesti (import) formati kao što su WordPerfect i drugi. Podržani su i novi MS Office formati kao što je docx. Porazumevano OpenOffice će vam ponuditi čuvanje dokumenata u standardnom Oasis OpenDocument XML formatu za maksimalnu kompatibilnost sa drugim aplikacijama iz svog paketa.

Poslednjom verzijom proširene su podržane ekstenzije u koje su uključeni templejti za profesionalne pisce kao i export alat za obostranu razmenu sa Google Doc-om, objavljivanje bloga i drugi.

OpenOfficeNa prvi pogled pisanje Word dokumenata izgleda isto kao i u MS Office-u 2003. Izgled menija, toolbar opcije i funkcionalnost su veoma slični. Neke razlike će primetiti samo veterani u ovom poslu. Word korisnici će odmah primetiti da neke prečice na tastaturi nedostaju ili imaju drugačiju funkciju. Na primer, prečica „pronaći“ (find) koja je u MS Office-u pozivana sa CTRL+F tasterima i opcija „pronađi i zameni“ (Find & Replace) CTRL+H su sada jedna komanda koja se poziva po prethodnoj kombinaciji tastera. Ali ako se uzme da sama komanda ima zapanjujući broj opcija, čak više nego i sam MS Word, lako je navići se na istu. Pretraga se može vršiti po fontu, boji, kao i izmena istih atributa u masi. Ako vam i to nije dovoljno moćno, možete definisati kompleksni upit za pretragu iz liste regularnih ekstenzija. Jednostavnost OpenOffice-a će vas poštedeti muka kao što su ponovno učenje Word programa. Ali kao i MS Word i OpenOffice pati od iste boljke, toliki broj opcija može učiniti da se neki put izgubite u silnim menijima a da ne upotrebite ni 10 posto mogućnosti samog programa.

OpenOffice Calc takođe veoma liči na Microsoft Excel 2003. Kao i u prethodnoj aplikaciji i u ovde postoji razlika u prečicama koje ili nisu iste ili čak i ne postoje, a to će najpre primetiti, a možda će im čak i zasmetati, korisnici tabela. Nedostatak podrške za VBA makroe će učiniti skript zasnovane excel proračune gotovo neupotrebljive u OpenOffice Calc-u, što će predstavljati problem za one za one koji imaju ugrađene prilagođene (custom) kompleksne izveštaje u Excel-u. Osnove formule, raspored i grafici se prenose is Excel-a u Calc veoma dobro. Ako izrađujete tabele od nule ili uvozite Macro-free tabele iz Excel-a, Calc će uraditi sve što i Excel 2003 bez problema. Jedino će vam možda trebati par koraka više zbog nedostatka prečica što će najviše zasmetati veteranima Excel programa.

Dok su OpenOffice Write i Calc veoma slični sa svojim kolegama iz Microsoft-a Impress Presentation se čini kao laka kategorija naspram MS PowerPoint-a. Većina multimedijalnih opcija u MS PowerPoint-u mogu dovesti do preopterećene, neinteligentne prezentacije, tako da samo prebacivanje takve prezentaciju iz MS PP u OpenOffice format ostavlja kvalitet prezentacije ali nije baš impresivan posao. Pri konverziji MS PP 2007 prezentacija u OpenOffice format pojavile su se neke greške koje se lako i brzo odklanjaju dok je konverzija ranijih verzija PowerPoint 2003 u OpenOffice format sto posto uspešno.

Pravljenje prezentacije od nule pokazalo nam je da Impress Presentation ima sve od alata što bi vam zatrebalo za kvalitetnu prezentaciju uključujući jako dobar interfejs koji razlaže slajdove na čisto tekstualne komponente. Prebacivanje između slajdova radi grupne zamene teksta dosta je lako, kao i manipulacija slikama. Sa ovim alatom moćićete da napravite i izmenite dobru prezentaciju ali oni koji vole blistave prezentacije sa mnogo audio/video detalja možda neće biti baš zadovoljni.

Sistemski zahtevi za OpenOffice:

  • Windows (2000, XP, 2003, Vista, 7)
  • GNU/Linux (x86 i x86-64, RPM i DEB bazirane Linux distribucije)
  • Solaris (x86 i Sparc)
  • Mac OS X (x86 i PowerPC)

Na kraju da kažemo, OpenOffice je jako dobar kancelarijski paket alata koji jako dobro zamenjuje svog komercijalnog brata. Većina korisnika će ga brzo savladati. Jedino okoreli MS Office korisnici koji pamte svaku prečicu će možda imati problema. Međusobna komunikacija ova dva rivala je dovedena skoro na savršen nivo tako da ni tu ne bi trebalo biti problema. U svakom slučaju ako vam treba dobra besplatna zamena za Microsoft Office, OpenOffice je pravo rešenje za vas.

U linku za preuzimanje smo ponudili OpenOffice verziju za Windows, da preuzmete verziju za neki drugi operativni sistem, kliknite OVDE.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (14 ocena, prosečno: 4,14 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

7 Komentara

  • Molim Vas da mi napišete da li OpenOffice može da se koristi na Windows 10. Unapred hvala.

  • Da li word 2003 ima spelling and grammar za hrvatski jezik. Imam word 2007 koji to nema. Pozdrav.

  • Želim program za pisanje Word

  • Da li ima zamenu za outlook?

  • Da li OpenOffice radi na original win 7?

  • Mnogo mi je pomoglo posto nece da mi stampac stampa iz nekih programa.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *