Paraphrasing Tool – alat za bolje i brže pisanje

Paraphrasing Tool – alat za bolje i brže pisanje

Paraphrasing Tool je besplatna aplikacija za parafraziranje koja koristi GPT jezički model. Postoji u verzijama za Android, iOS i kao veb aplikacija. Parafraziranje je izmena reči i rečenica u originalnom tekstu, tako da je novi tekst drugačiji, ali da ima isti smisao. Ovaj postupak se koristi da bi se izbeglo plagiranje, da bi tekst postao čitljiviji ili jednostavno drugačiji. Aplikaciju je napravila američka kompanija Prepostseo, koja proizvodi alate za obradu teksta, digitalni marketing i SEO optimizaciju. Na njihovom veb sajtu mogu se naći razni onlajn alati za pisce, veb mastere, naučnike, one koji se bave digitalnim marketingom ili optimizacijom pretraživača (provera plagiranja, obrada slika, analiza ključnih reči, provera gramatike, generisanje naslova…). Jedan od tih alata je Paraphrasing Tool, koji je u onlajn verziji integrisan sa drugim alatima.

Mnoge napredne funkcije su dostupne samo kupcima Premijum verzije aplikacije. Prepostseo kaže da ne koristi i ne deli ni sa kim podatke korisnika.

Kako funkcioniše Paraphrasing Tool?

Paraphrasing Tool koristi GPT 3.0, preciznije NLP (Natural Language Processing) da bi pomoću naprednih algoritama za obradu teksta stvarao alternativne varijante originalnog materijala. Algoritam prvo analizira i “shvata” kontekst unetog teksta, a zatim iz baze postojećih bira ili konstruiše najpogodnije sinonime, fraze i rečenice, vodeći računa o kontekstu i smislu napisanog.

Paraphrasing Tool- onlajn verzija

Ova funkcionalnost je data u jednostavnom i samorazumljivom korisničkom okruženju, tako da se ne gubi vreme na učenje. Ukratko opsujemo proces rada u veb aplikaciji, na mobilnim platformama je slično. (Napominjemo da je aplikacija u aktivnom razvoju, pa je moguće da se neke funkcionalnosti promene.) Prvo se bira jezik i željeni način parafraziranja. Standard mode je podrazumevani i on samo menja sinonime. Fluency Mode poboljšava narativ promenom reči, izraza i rečenica. Creative Mode radi isto što i prethodni, ali menja i cele fraze. Smarter Mode je najnapredniji način rada. On samostalno menja sadržaj, bez odstupanja od konteksta; potpuno uklanja plagijat ili mogućnost pronalaženja plagijata u tekstu (autori tako kažu). Od nabrojanih, zadnje dve opcije nisu besplatne.

Tekst može da se unosi pisanjem sa tastature (što definitivno nije najpametnije rešenje), copy-past metodom, ili davanjem linka na stranicu pomoću opcije Odaberi. Izabrani dokumenti mogu biti u sledećim formatima: doc, docx, pdf, txt. Paraphrasing Tool može direktno preuzimati fajlove sa Google Disk-a. Pri tome se aplikacija dobro snalazi, pa se neće zbuniti ako na unetom materijalu osim teksta postoje i drugi sadržaji ili linkovi na njih (slike, video, zvuci). Na kraju kliknete na dugme Paraphrase i to bi bilo sve.

Procesiranje teksta je obično relativno brzo. Rezultat koji se dobije takođe se može slobodno uređivati menjanjem sinonima ili na bilo koji drugi način. Za ovu besplatnu verziju broj tekstova koji se dnevno procesiraju nije ograničen, ali veličina jednog ne sme da pređe 500 reči.

Kome treba Paraphrasing Tool?

Ovakva aplikacija je korisna onima koji imaju potrebu za uštedom vremena. Kada teba da se pojasni tekst ili kombinuju člance za veb stranice, blogove ili naučne radove. Primenjuje se i kod učenja, nastave i pisanje sadržaja. Pogodna je za pisanje eseja i članaka, domaćih zadataka, diplomskih radova. Zbog velike baze sinonima može se koristiti i za učenje novih reči.

Aplikaciju koriste razne kategorije pisaca, profesionalni i amaterski. Primenjuju ga istraživači, predavači, frilenseri i digitalni trgovci. Posebna oblast gde je aplikacija korisna je SEO optimizacija. Paraphrasing Tool podržava SEO sadržaj. SEO stručnjacima može koristiti da preformulišu loše napisane tekstove, naprave idealne metaopise ili dobiju atraktivne slogane ili naslove.

Aplikacija pomaže i onima koji ne znaju da se izražavaju kroz pisane forme i nemaju dovoljan fond reči (nekad su se ti zvali jednostavno: nepismeni) da se bave pisanjem, što je jako važno u industrijskoj hiperprodukciji pisanih sadržaja. Paraphrasing Tool podržava dvadesetak jezika. Među njima je i hrvatski. Srpskog za sada nema.

Završno mišljenje o Paraphrasing Tool

Stara je priča da se skoro svako zove piscem od pojave PC i da postoji hiperprodukcija teksta, na štetu njegovog kvaliteta. Tada se mislilo na ljude koji pišu. Sad i mašine počinju manje ili više samostalno da pišu. Zato, aplikacija sličnih ovoj sada ima na stotine. Očigledno je da je proizvodnja i uređivanje teksta postao tržišni hit, pogotovu od autovanja AI alata. Zato se pojavio veliki broj aplikacija za uređivanje teksta, pa se nije lako snaći među tolikom ponudom. Obično, ako su besplatne, onda su prepune reklama do tog nivoa da je rad u njima ugrožen. Paraphrasing Tool kompanije Prepostseo je jedna od retkih koja nije takva. Ipak, mobilna aplikacija nije udobna za bilo kakav ozbiljniji rad, pa se može shvatiti kao reklama, poziv za korišćenje onlajn verzije.

Problem parafraziranja je to što se mora razumeti originalni tekst, da bi se preformulisao. Ljudi taj problem doživljavaju na jedan način, a kompjuteri sa svojom veštačkom inteligencijom “doživljavaju” na drugi. Mogu se menjati reči, raspored rečenica, gramatika, ali osnovna ideja ili smisao mora biti isti. Autori ove aplikacije se hvale da je verzija teksta koja nastaje parafraziranjem bolja, čitljivija od originalne!

Dugme Preuzmite ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE.

Platforma:
Android, iOS, veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *