Pinterest

Pinterest

Da li uživate u uređivanju svog doma? Da li volite da sakupljate slike slatkih kuca, maca i drugih životinja? Da li se radujete pronalaženju novih recepata za isprobavanje? Pomoću Pinterest-a možete da kreirate različite table za svako od ovih interesovanja.

Pre Pinterest-a, najverovatnije biste u časopisu videli zanimljiv recept, isekli ga i stavili u fasciklu. Uz Pinterest, ovo prelazi u digitalni svet. Sve što treba da uradite je da „zakačite“ recept za tablu i on će tu ostati sačuvan, dok vam ne zatreba.

Pinterest je besplatna društvena mreža koja omogućava korisnicima da otkrivaju nova interesovanja i pronalaze inspiraciju kao za posao, tako i za svoje hobije. Ovo je, kako sami sebe opisuju, vizuelna mreža. To znači da je fokus na fotografijama, mada ima i sve ostale funkcije koje očekujemo od jedne društvene mreže. Možete je koristiti putem web sajta ili aplikacije za Windows 7, 8, 10, Android i iOS.

Pinterest naslovna strana

Nastanak i istorija Pinterest-a

Razvoj Pinterest-a je započeo u decembru 2009. godine, a već u avgustu 2010. godine web sajt je lansiran. Veliki poduhvat, ako imamo u vidu činjenicu da su samo tri osobe radile na njegovom razvoju.

U avgustu 2011. godine, magazin Time je Pinterest stavio na top listu 50 najboljih web sajtova, a TechCrunch ga je proglasio za najbolji novi startup. Posle ovoga, popularnost Pinterest-a je eksplodirala i do decembra iste godine imali su preko 11 miliona korisnika nedeljno.

U 2012. godini Pinterest je postao treća najveća društvena mreža, odmah iza Facebook-a i Twiter-a. Interesantno je da u početku, jedini način da se pridružite Pinterest-u je bio putem pozivnice. Od polovine 2012. ovo više nije bio slučaj i svako je mogao da napravi nalog.

Kako se koristi Pinterest?

Kao što smo pomenuli, Pinterest je vizuelna mreža. To znači da sadržaj, koji se ovde naziva Pin, su slike, GIF-ovi i video snimci. Za razliku od drugih društvenih mreža sa sličnim sadržajem, kao što je Instagram, ideja je da ovde pronađete inspiraciju za svoj posao ili hobi i da to sačuvate na svom nalogu.

Zbog toga, Pin-ovi su organizovani u kategorije, kao što su kuvanje, priroda, moda i mnoge druge. Korisnici mogu da odaberu kategorije koje ih interesuju i da za njih dobijaju predloge.

Pinterest Pin

Pretraga Pin-ova je veoma bitan deo Pinterest-a i ovde web sajt apsolutno sija. Možete pretraživati pomoću, pomenutih, kategorija, ali pomoću ključnih reči i tag-ova. Algoritam za pretragu je dovoljno “pametan” da čak i ako unesete dosta ključnih reči, uglavnom ćete dobiti ono što tražite.

Sve Pin-ove na web sajtu možete da sačuvate na svom nalogu, ali čak i ako pronađete nešto što vam se sviđa na nekom drugom web sajtu, to takođe možete da sačuvate. Naravno, moguće je da sami upload-ujete Pin sa svog računara, kao i da ga download-ujete na svoj računar. Postoje i dodaci za web browser za čuvanje fotografija sa drugih sajtova na Pinterest.

Sačuvane Pin-ove možete da organizujete u table (Board). Nove table možete da kreirate iz svog profila ili kada napravite novi Pin. Table se koriste da bi drugi korisnici mogli lako da pregledaju vaš profil ili istražuju vaše ideje.

Pinterest tabla

Korisnike možete da pratite, a na njihove Pin-ove je moguće ostavljati lajkove, komentarisati i deliti ih sa svojim prijateljima.

Biznis nalog na Pinterest-u

Na Pinterest-u možete napraviti dve vrste naloga, običan nalog koji je besplatan i biznis nalog, koji se plaća. Kada napravite biznis nalog, ideja je da svoj web sajt optimizujete tako da je sadržaj lako podeliti na Pinterest. Na ovaj način ohrabrujete svoje korisnike da slike sa vašeg sajta dele na Pinterest. Pinterest ovo čini veoma lakim zato što pruža punu podršku za biznis korisnike.

Sa biznis nalogom dobijate dodatne opcije, kao što su analitika, statistika, reklamiranje, mogućnost korišćenja Rich Pins-a i drugo. Rich Pins su vrsta Pin-a koji automatski sinhronizuje informacije sa vaše web lokacije sa vašim nalogom. Rich Pins možete prepoznati po dodatnim informacijama iznad i ispod slike i podebljanom naslovu.

Pinterest je fenomenalna društvena mreža

Pinterest je veoma jednostavan za upotrebu i može pružiti beskrajno sati zabave, ali poslužiti kao inspiracija svim kreativcima. Platforma je, takođe, veoma svestrana, pa može poslužiti u poslovne svrhe i marketing.

Ono nije samo naše mišljenje, već ogroman uspeh i široka popularnost svedoči o ovome. Još jedna veoma bitna stavka su korisnici. Za razliku od društvenih mreža kao što je Twitter, ovde vlada atmosfera prijateljstva i zajedništva. Komentari su uglavnom pristojni, a čak i kada se nešto kritikuje, to su konstruktivne kritike koje uvek pozdravljamo.

Ako ne koristite Pinterest predlažemo vam da barem odete i pogledate šta sve nudi, a ukoliko ste dizajner ovo može postati vaš najbitniji resurs.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, Android i iOS

U linku za preuzimanje, ponudili smo Pinterest aplikaciju za Windows, ako želite da preuzmete verziju za:

 • Android kliknite OVDE
 • iOS kliknite OVDE

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

2 Komentara

 • Nije moguće ulogovati se u Pintarest, molim za pomoć?

  • Poštovana Milice,

   Da bi smo mogli da Vam pomognemo, morate nam napisati sledeće detalje:

   1) Da li pokušavate da se ulogujete na Pintarest preko računara ili preko aplikacije na mobilnom?
   2) Ako je preko računara, da li je Windows ili OSX?
   3) Ako je preko mobilnog, da li je Android ili iOS?
   4) Koju grešku Vam izbacuje kada pokušate da se ulogujete na Pintarest?

   Srdačan pozdrav

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *