PSPP

PSPP

PSPP je program za statističku obradu podataka. Potpuno je besplatan, bez ikakvih ograničenja (licenciran je pod GPLv3). Razvijen je za najzastupljenije operativne sisteme: Windows, Linux, MacOS i portabilan je. Trenutno se nalazi u stabilnoj verziji 2.0.0. i aktivno se razvija.

Namenjen je statističarima, studentima kao i svima onima koji se bave kvantitativnim istraživanjima primarno u društvenim naukama.

Samo ime aplikacije nije jednoznačni akronim, ali asocira na stariju i poznatiju aplikaciju za statistiku – SPSS koja se sada nalazi u vlasništvu IBM-a. Komandna sintaksa i fajlovi sa podacima su potpuno kompatibilni sa SPSS, iako je program razvijan nezavisno od svog slavnog „rođaka“. Čak je i grafičko okruženje veoma slično, što omogućava bezbolan prelazak korisnicima SPSS-a koji možda nisu zadovoljni uslovima licenciranja.

pspp - Varijable view
Variable View u okviru Data Editora

pspp - Data view
Data View u okviru Data editor

PSPP pokriva oblasti koje zadovoljavaju i više od potreba prosečnog korisnika: deskriptivnu statistiku, linearnu i logističku regresiju, faktorsku analizu, T-testove, analizu pouzdanosti, neparametrijske testove… Detaljnije nabrajanje ponuđenih testova prevazilazi elementarno-informativnu svrhu ovog prikaza, pa zainteresovanog čitaoca upućujemo na samu aplikaciju i njenu dokumentaciju.

pspp - Analize menu
Analyze Meni, submeni Descriptive statistic
pspp - Crosstabs
Crosstabs u okviru menija descriptive Statistic

Takođe PSPP omogućava i prethodno uređivanje setova podataka, kao što su razna izračunavanja, rekodiranja, sortiranja, spajanja ili deljenja u više grupa.

pspp - Data menu
Data meni za manipulaciju setovima podataka

pspp - Transform menu
Transform meni za proračune i rekodiranja

Program funkcioniše u grafičkom okruženju ili u tekstualnom modu koristeći svoju sintaksu. Podržava rad sa više od milion slučajeva i varijabli. Optimizovan je za brzo izvršavanje složenih procedura. Pogodno je to što se izvršene procedure nad podacima mogu čuvati i uređivati u tekstualnom editoru imaju ekstenziju .sps), kako bi se kasnije primenile na istim ili nekim drugim setovima podataka. Možete istovremeno raditi sa više različitih fajlova.

pspp - Syntax Editor
Fajl sa pripremljenim procedurama

PSPP importuje tekstualne podatke, kao i one iz programa za tabelarne proračune i iz baza podataka. Podržava najčešće korišćene izlazne formate: pdf, txt, ps (postscipt), odt (opendocument), html…

Postoje i grafički prikazi rezultata, ali samo kao histogram, skaterplot i barčart i to na prilično redukovanom nivou, pa se za vizualizaciju preporučuje eksportovanje podataka u neki drugi statistički ili program za tabelarne proračune.

Korisničko okruženje je prevedeno na desetak jezika, među kojima zasada nije srpski i srodni jezici. Osim svoje dokumentacije, može se koristiti i ona za SPSS, koja je mnogo obimnija i detaljnija.

Programi ove namene imaju veoma skupe opcije licenciranja. Zato predlažemo da probate PSPP: možda potpuno odgovara vašim potrebama i besplatan je.

Platforma:
Windows, Linux, MacOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *