Brewtarget

Brewtarget

Brewtarget je program čiji je zadatak da olakša i unapredi proces pravljenja domaćeg piva. Potpuno je slobodan za korišćenje, distribuciju i modifikaciju. Postoji u varijanti za sve tri desktop platforme (Windows, MacOS i Linux) i trenutno je u verziji 2.3.1.

Staro pravilo kaže da se pivo pravi od četiri sastojka: vode (čini do 95% piva i mora da bude kvalitetna), hmelja (daje slatkoću i hranljivost), slada (stvara posebnu gorku aromu i pomaže konzerviranje) i kvasca (iz slada fermentacijom stvara alkohol i ugljendioksid). Kao što znamo, pravila postoje da bi se kršila, pa se ponekad pivu dodaju i supstance koje popravljaju određena svojstva kao što su aroma, boja, jačina…

Kako radi Brewtarget?

Brewtarget prati korake i precizno definiše parametre u proizvodnji piva kroz kontrolu temperature, količine i kvaliteta korišćenih sastojaka, potrebnog vremena za neki proces, kao što su kuvanje, fermentacija i flaširanje. Dok vi u aplikaciji dodajete određeni deo korišćenih supstanci, automatski se proračunava gorčina, boja, procenat alkohola i druge osobine piva. Moguće je podešavanje i automatska konverzija mernih jedinica.

brewtarget - osnovna

Broj recepata o spravljanju piva je ogroman i Brewtarget poseduje veliku bazu istih. Korisnik može da menja postojeće ili kreira potpuno originalne formule za pivo. Brewtarget ima opciju stvaranja i deljenja štampanih recepata sa drugim programima slične namene u BeerXML formatu. Automatski sinhronizuje recepte sa onima koji se nalaze online.

Dobro je to što program ima podršku za dvadesetak jezika. Među njima je i srpski. Loše je što je taj prevod nepotpun – dosta teksta u korisničkom okruženju ostaje na engleskom, neprevedeno. Primećujemo da je dokumentacija nešto skromnijeg obima.

brewtarget - opcije

Kome je namenjen Brewtarget?

Brewtarget je namenjen kako početnicima tako i iskusnim majstorima za pravljenje piva u kućnim uslovima. Dužni smo da upozorimo da je Brewtarget, kao i drugi programi slične namene, samo veoma koristan, ali pomoćni alat. Dobro bi bilo da se početnici prvo dobro upoznaju sa postojećom tehnologijom pravljenja piva.

Pravljenje piva u kućnim uslovima može da bude lep hobi, ali i unosan posao. Sve zavisi od vašeg zalaganja i kreativnosti. I kod nas je zadnjih godina zaživelo pravljenje piva u kućnim uslovima i nagomilano je iskustvo iz te oblasti. Smatramo da bi ovaj program mogao da bude koristan onima koji se upuste u eksperimentisanje sa velikim brojem parametara pri proizvodnji domaćeg piva. Naše skromno mišljenje je da je ovo veoma dobar program koji pokriva detaljno oblast kojoj je namenjen.

Platforma:
Windows, Linux, MacOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *