eZdravlje – zdravstveni sistem u džepu

eZdravlje – zdravstveni sistem u džepu

eZdravlje je besplatna aplikacija, veb platforma koja nudi usluge povezane sa medicinom, zdravstvenom zaštitom i zdravim životom. Postoji u verzijama za Android, iOS i kao veb sajt. Iza ovog projekta stoji Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Šta je aplikacija eZdravlje?

eZdravlje je nacionalna platforma za prevenciju i dijagnostiku. Autori ovog projekta krenuli su sa idejom da aplikacija mora biti jednostavna za korišćenje svim korisnicima: pacijentima, lekarima, bolnicama, itd. S druge strane, da bude korisna i da se smatra profesionalnim medicinskim resursom.

Namera autora je da se pacijentima omogući dostupnost i upravljanje vlastitim informacijama bitnim za zdravlje. Da se u bilo koje vreme i sa bilo kog uređaja može pristupiti portalu i da pacijenti dobiju stručnu pomoć u bilo koje doba dana.

Cilj je da se ostvari dobra komunikacija između korisnika, koji ne moraju biti i pacijenti i onih koji im pružaju usluge bili to doktori, farmaceuti, treneri, terapeuti, savetnici, osiguravajuće kuće. Ta komunikacija može biti tekstualna ili audio i video kanalima.

Kako se loguje u aplikaciju eZdravlje?

Aplikaciju mogu da koriste samo autorizovani korisnici. Autorizacija se može izvesti na više načina.

Svako prijavljivanje kreće preko portala eZdravlje. Prijava može biti na više načina:
1. Preko podataka sa kartice zdravstvenog osiguranja – samo za COVID-19
2. Preko portala eZdravlje (ovo se više odnosi na medicinske radnike)
3. Portala za elektronsku identifikaciju. Ovde imamo tri opcije:
  a. prijava pomoću korisničkog imena i lozinke
  b. prijava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom
  c. mobilnom aplikacijom ConsentID (dvofaktorskom autentifikacijom)
Logovanje preko opcije 1 i preko 3.a daje ograničene mogućnosti. Mi vam predlažemo da to učinite mobilnom aplikacijom ConsentID, što smo opisali u jednom od prethodnih postova.

eZdravlje - meni Zdravstvo

Korisničko okruženje i oblasti koje pokriva aplikacija eZdravlje

U zaglavlju svake stranice se nalazi isti navigacioni meni. On se sastoji od tri dela. Gledano s leva na desno, prvi deo je opšti. Drugi se tiče samog korisnika. Treći deo je uređivanje korisničkog profila i izlazak iz sistema.

Prvi deo ima sledeće oblasti: Info tabla, Zdravstvo, Način života, Prevencija, podaci vezani za Socijalne mreže. Ovaj deo je u sada najznačajniji i najinformativniji za korisnika, pa ga malo detaljnije opisujemo.

Podmeni Info tabla sadrži osnovne demografske i zdravstvene podatke koje sam korisnik popunjava u cilju samoprocene. Ti podaci su bili naročito interesantni u kontekstu pandemije COVID-19.

U podmeniju Zdravstvo se nalaze podaci iz Zdravstvenog sistema republike Srbije. Tu su informacije o receptima i terapiji koja se koristi. Tu je i E-karton sa svim pregledima i nalazima. Iz istog menija možete da zakažete pregled ili da se vidi status bolovanja na pregledan način.

Podmeni Način života se odnosi na osnovne fizičke parametre, kao što su visina i težina, zatim fizičke aktivnosti i životne navike. Na osnovu svega toga formira se indeks zdravog načina života i dobijaju preporuke za isti.

Prevencija je podmeni koji je više edukativnog i informativnog karaktera i pokriva veoma širok spektar: od abecednog spiska svih lekova, međunarodne klasifikacije bolesti, nekih aktuelnih naučnih istraživanja. U pripremi se nalazi i medicinski atlas.

U podmeniju Mreža se nalaze vaši evidentirani kontakti bitni za zdravlje, kao što su lekari, terapeuti i zdravstvene ustanove. Tu je i sanduče pomoću kojeg možete primati i slati poruke vašim kontaktima.

Šta možete očekivati od aplikacije eZdravlje?

U ovom postu nije nam bio cilj da damo detaljan opis platforme eZdravlje, već samo da ukažemo na neke njene kvalitete, a svaki korisnik koji želi iz menija Podešavanja može pristupiti i preuzeti eZdravlje – Korisničko uputstvo, koje daje mnogo detaljnije informacije o ovoj platformi.

Svako može pronaći nešto što je njemu značajno, bilo da su to datumi za vakcinaciju ili redovne kontrole i skrininzi. Iz medicinske literature se može naučiti puno o bolestima i njihovoj prevenciji. Čini se da su autori preko aplikacije hteli da podignu zdravstvenu kulturu ne samo pacijenata, već svih potencijalnih korisnika na viši nivo.

Očigledno je da je ovaj projekat ambiciozno zamišljen i da se uskoro mogu očekivati bitna ažuriranja. Daljim razvojem ova platforma može promeniti način na koji posmatramo zdravstvenu zaštitu. Mislimo da će posebno korisne mogućnosti dati povezivanje sa nekim delovima portala eUprave.

Dugme Preuzimanje ispod je link za Android verziju programa. Link za iOS se nalazi OVDE. Veb platformi možete pristupiti iz vašeg pregledača OVDE.

Platforma:
Android, iOS, veb sajt (radi na svim operativnim sistemima)

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *