Xeco vazduh – da znate šta udišete

Xeco vazduh – da znate šta udišete

Xeco vazduh je besplatna aplikacija koja prikazuje kvalitet vazduha u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Postoji u verzijama za Windows, Android i kao veb sajt. Ime aplikacije je skraćenica od eXtreme ECOlogy.

Kako radi aplikacija Xeco vazduh?

Xeco koristi kao etalon Evropski indeks kvaliteta vazduha. Pri tome daje izmerene podatke o pet materija koji se smatraju najbitnijim za zagađenje vazduha:

  • Suspendovane čestice prečnika do 10 µm (PM10)
  • Suspendovane čestice prečnika do 2,5 µm (PM2.5)
  • Sumpor dioksid (SO2)
  • Prizemni ozon (O3)
  • Azot dioksid (NO2)

Podaci se prikupljaju iz mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha. Prikazane vrednosti se proračunavaju kao proseci na časovnom i dnevnom nivou. Dobijeni podaci se čuvaju u bazi podataka, pa im možete pristupiti retroaktivno za period do 2010.godine. Mreže za automatski monitoring primarno čine nacionalni portali otvorenih podataka, ali i projekti kao što su Vazduh građanima i Sensor community i sistemi za monitoring kao što su WeatherLink, PurpleAir, IQAir i AqiCN.

Vrednovanje kvaliteta vazduha se daje po evropskim standardima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije kroz šest kategorija: Dobar (Good), Prihvatljiv (Fair), Srednji (Moderate), Loš (Poor), Veoma loš (Very poor), Izuzetno loš (Extremely poor). Kategorije su grafički prikazane različitim bojama, pa se lako uočavaju najvažniji podaci i tendencije. Posebno su prikazane top liste na državnom nivou sa najvećim koncentracijama štetnih materija u vazduhu.

Aplikacija ima opciju geolokacije, pa korisnici bez pretrage dobijaju informacije o kvalitetu vazduha mesta na kom se nalaze za poslednji sat ili dan. Xeco daje preporuke o kretanju i fizičkim aktivnostima u skladu sa trenutnom situacijom za opštu populaciju, a posebno za onu koja ima respiratorne i srčane probleme. U meniju Informacije možete naći osnovne podatke o aplikaciji, parametrima koje koristi pri proceni kvaliteta vazduha i značaju tih parametara.

Xeco - Mapa i Analitika

Značaj aplikacije Xeco vazduh

Ova aplikacija je delo volontera, a potpisuje je Dejan Lekić. Nije samo zagađenje vazduha problem. To su i ekstremne temperature, razne vrste zračenja, buka, itd. Ista ekipa je zaslužna i za drugu aplikaciju Xeco polen. Njihov cilj je da se na osnovu pouzdanih podataka dobije jasna slika o trenutnom kvalitetu vazduha na pregledan način.

Činjenica je da se broj respiratornih problema povećava, sa većom zagađenošću vazduha. Veza između obolevanja i kvaliteta vazduha je dokazano uzročno-posledična. U najvećem riziku se nalazi najmlađa i najstarija populacija, što je i očekivano. Mnoge aplikacije naglašavaju da podižu kvalitet života, a zapravo to ne rade. Xeco je jedna od retkih koja makar meri kvalitet života na realan način. Mislimo da bi integracija ove aplikacije u drugu o kojoj smo nedavno pisali – eZdravlje, mogla i da stvarno podigne kvalitet života njihovih korisnika.

Ova aplikacija nam pre svega pomaže da postanemo svesni problema zagađenosti vazduha. Sekundarno, pomoću informacija i saveta koje daje pokušava da nam pomogne u čuvanju našeg i zdravlja bližnjih. Korisnici na osnovu kategorije u kojoj se trenutno nalazi kvalitet vazduha u njihovom okruženju mogu da odluče koliko će vremena provesti napolju i u kojim aktivnostima. Ko zna, možda Xeco vazduh ima i revolucionarni potencijal – možda njeni korisnici, svesni problema, preduzmu i radikalne mere na njihovom otklanjanju.

Dugme Preuzimanje ispod je link za Windows verziju programa. Link za Android aplikaciju se nalazi OVDE. Veb platformi Xeco vazduh možete pristupiti OVDE.

Platforma:
Windows, Android, veb sajt

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *