Save to Google Drive – čuvanje screenshot-ova sajtova na Google Drive-u direktno iz browser-a

Save to Google Drive – čuvanje screenshot-ova sajtova na Google Drive-u direktno iz browser-a

Google Drive je Google-ov servis koji korisnicima omogućava da u oblaku čuvaju svoje fajlove i pristupaju im sa bilo kog računara, sve što vam je potrebno je internet konekcija i internet pregledač. Kada napravite Google nalog, automatski dobijate i Google Drive. Besplatno, na raspolaganju imate 15 GB, a za više prostora morate platiti.

U besplatnoj verziji, Google Drive nije mesto gde treba čuvati, na primer, video snimak sa putovanja koji traje nekoliko sati, zato što ćete tako veoma brzo napuniti prostor koji imate. Ovo je mesto gde je najbolje čuvati tekstualne i PDF dokumente, kao i slike i screenshot-ove koje želite da imate “na dohvat ruke” u svakom trenutku.

Uobičajen način na koji fajlove postavljate na Google Drive je tako što ih upload-ujete sa svog računara. Međutim, pomoću besplatnog plugin-a za Google Chrome pod nazivom Save to Google Drive, screenshot-ove veb stranica možete da uploud-ujete direktno na Google Drive, bez potrebe da ih prethodno čuvate na svom računaru.

Kako radi Save to Google Drive?

Kada instalirate Save to Google Drive plugin, njegova ikonica će se pojaviti u gornjem desnom uglu Chrome-a. Kada se nađete na veb stranici koju želite da sačuvate, sve što je potrebno da uradite je da kliknete na ovu ikonicu i screenshot cele veb strane će biti sačuvan na vaš Google Drive u PNG formatu. Moguće podesiti i da se napravi screenshot samo vidljivog dela veb stranicu umesto cele strane.

Tokom pravljenja i čuvanja screenshot-a, pojaviće se meni plugin-a koji će prikazati procenat urađenog posla, a po završetku ćete direktno iz ovog menija moći da preimenujete fajl, promenite lokaciju čuvanja ili ga obrišete. Ove opcije su nam se svidele zato što na ovaj način bukvalno nema potrebe da odlazite u Google Drive i tamo sređujete sačuvani fajl.

Save to Google Drive meni

Pored PGN formata, veb stranicu je moguće sačuvati i u HTML, MHT i Google Docs formatima. Jedina zamerka koju imamo je to što kada odredite u kom formatu želite da sačuvate stranicu, to će važiti za sve veb stranice. To znači da ukoliko često menjate format moraćete stalno da odlazite na stranu sa podešavanjima.

Što se podešavanja tiče, ovde su stvari dosta minimalističke. Možete da promenite Google Drive nalog koji koristite, odaberete format u kome želite da čuvate veb stranice i podesite tačnu lokaciju na Google Drive-u gde će se vaši fajlovi čuvati.

Save to Google Drive podesavanja

Zaključak

Save to Google Drive je jednostavan plugin koji ima samo jednu funkciju i u ovom slučaju, to nam se jako dopalo. Programeri su lako mogli da dodaju funkcije koje bi po našem mišljenju samo smetale. Ukoliko vam je često potrebno da napravite screenshot veb stranice i sačuvate je na Google Drive, Save to Google Drive je alat koji morate da instalirate.

Platforma:
Google Chrome

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *