Session – Potpuno privatno i anonimno dopisivanje

Session – Potpuno privatno i anonimno dopisivanje

Session je besplatna aplikacija za dopisivanje, dostupna za Android i iOS, a postoji i verzija za Windows 10, 11, Linux i macOS. Ono po čemu se izdvaja je činjenica da je ovo aplikacija koja je u potpunosti posvećena čuvanju privatnosti i anonimnosti svojih korisnika i njihovih poruka. U ovoj recenziji fokusiraćemo se na aplikaciju za Android i iOS, ali većina onoga što kažemo će važiti i za verziju za Windows 10, 11, Linux i macOS, pogotovu kada govorimo i privatnosti.

Kako radi Session?

Nećemo se previše zadržavati na opcijama koje Session sadrži. Što se tiče poruka, one rade isto kao i kod bilo koje druge aplikacije za dopisivanje. Pozivi i video pozivi su trenutno u beta fazi, što znači da ove opcije još uvek nisu potpuno napravljene, ali su dostupne za korišćenje. Bitno je imati na umu da su pozivi i video pozivi po podrazumevanim postavkama isključeni i moraćete ih uključiti u podešavanjima. Takođe, pozivi i video pozivi su enkriptovani, ali nemaju sve ostale mere bezbednosti koje imamo kada su u pitanju poruke.

Session meni

Session je aplikacija posvećena privatnosti i anonimnosti korisnika, a reklamira se kao najbezbednija aplikacija ove vrste na svetu. Odmah ćemo reći da je ova tvrdnja potpuno istinita. Ovo nije samo naše mišljenje, već je i kompanija koja je napravila Session tražila da nezavisna kompanija Quarkslab izvrši proveru privatnosti aplikacije, a dobijeni rezultati su fenomenalni, što pokazuje da su tvrdnje potpuno tačne.

Kada preuzmete i instalirate Session, moraćete da napravite nalog. Međutim, za razliku od maltene svih drugih aplikacija, prilikom kreiranja naloga neće morati da ostavite svoj broj telefona, email adresu, niti bilo koju drugu privatnu informaciju. Jedino što će Session tražiti od vas je da izaberete ime koje će se prikazivati u aplikaciji.

Prilikom slanja i primanja poruka, sve poruke će biti enkriptovane. Ovo nije jedinstveno za Session i mnoge aplikacije ističu ovu opciju, a celokupan sistem enkripcije je preuzet od aplikacije Signal, koja je provereno odlična u ovome.

Ono po čemu se Session izdvaja i razlog zašto je ovo najbolja aplikacija kada su privatnost i anonimnost u pitanju, pored toga što korisnik ne ostavlja nikakve privatne podatke, je to što se ne prikupljaju nikakvi meta podaci o korisniku. U ovo spadaju lokacija korisnika, informacije o uređaju, podaci o tome kada i koliko dugo korisnik koristi aplikaciju i drugo.

Takođe, za slanje poruka Session koristi sistem sličan Tor-u. To znači da ne postoji centralni server kroz koji prolaze sve poruke, već se koristi sistem sa velikim brojem decentralizovanih servera, a ni jedan server ne zna IP adresu pošiljaoca, niti primaoca poruke.

Jedina “mana” Session-a je to što je aplikacija još uvek u fazi izrade

Session je jedina aplikacija za dopisivanje koja stvarno i u potpunosti čuva privatnost i anonimnost korisnika. To dokazuje i izveštaj Quarkslab-a, gde su jedine “zamerke” predlozi kako se bezbednost može dodatno poboljšati. Jedina “mana” je to što je aplikacija još uvek u fazi izrade i još uvek nisu implementirane sve opcije. Ukoliko vam ovo ne smeta, toplo vam preporučujemo da isprobate Session, zato što iskreno verujemo da je ovo najsigurnija besplatna aplikacija za dopisivanje, a kada bude završena, biće i najsigurnija aplikacija za telefoniranje i video pozive preko interneta.

Platforma:
Windows 10, 11, Linux, macOS, Android i iOS

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 4,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *