Simptomi računara zaraženog malverom

Simptomi računara zaraženog malverom

Sigurnost računara

Računari su veoma komplikovane mašine i nekad ne rade ono što korisnik od njih očekuje. Nekad neočekivana reakcija računara je samo greška, ali moguće je da računar zaražen nekim malverom. Problem je što korisnici misle ako imaju antivirus ili neku vrstu malver zaštite da je ne moguće da im se računar zarazi.

Ako sumnjate da je vaš računar zaražen, instalirajte preporučeni antivirus ili program za zaštitu kako bi ste očistili vaš računar. Ako već imate neki antivirus instaliran, malver je uspeo da ga zaobiđe. To se najčešće dešava kad antivirus nije ažuriran sa novim postavkama. Ako i dalje imate problem koji vaš antivirus ne može da ukloni ili samo želite da potvrdite da je vaš računar čist, preporučujemo Malwarebytes koji je odličan za odstranjivanje neželjenih programa i virusa.

Softver nije savršen i stalno dolazi do grešaka, te greške virus može da iskoristi da zarazi vaš računar i ako imate zaštitu na njemu. Ako niste sigurni da li je vaš računar zaražen možete uporediti ponašanje vašeg računara sa sledećim simptomima:

Iskakajuće reklame.
Dok u skorije vreme nisu česti, adware programi konstantno prikazuju reklame korisniku. Te reklame nekad mogu da vode do legalnih poslova i proizvoda koji plaćaju za te reklame. Ali nekad linkovi sa reklama vode do zaraženih veb stranica koje će pokušati da instaliraju još više štetnih programa vaš računar još više.

Vaš browser vas konstantno preusmerava.
Ako dok pokušavate da na primer da odete do Google sajta da pretražite nešto, i shvatite da vas browser šalje na nepoznati sajt za pretraživanje verovatno je problem do malvera. Nekad su redirekcije manje primetne pa je teško doći do zaključka da je problem do malvera. Ovakva vrsta napada sa preusmerivanjem najčešće koristi browser ekstenzije, tako da ako sumnjate da ste zaraženi, pogledajte u podešavanjima browsera. Izbrišite ili isključite sve ekstenzije koje vi niste instalirali.

Nepoznata aplikacija šalje upozorenja.
Ako vam nepoznata aplikacija konstantno šalje upozorenja kako vam je zaražen računar, moguće je da ste slučajno instalirali lažan antivirus. Ljudi koji su iza ovih programa koriste sve moguće načine da ubace svoj lažni antivirus na vaš računar. Oni zarađuju novac tako što prikazuju korisniku lažne uzbune kao pravi antivirus ali traže naplatu kako bi očistili računar.

Ako su vam sistemski alati nedostupni.
Neki malveri za odbranu pokušavaju da spreče korisnika da pristupi Task Manager-u ili Registry Editor-u. Obično se prikaže poruka kako je Administrator isključio te alate.

Vreme se menja i danas je sve teže i teže izbeći malver. Preporučeno je koristiti dobar program za zaštitu i takođe napraviti rezervnu kopiju svih datoteka i korisnih informacija sa računara za svaki slučaj.

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (3 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

1 Komentar

 • Padajući reklama bezboroj u toku čitanja nekih novina,
  Obično mi se pre KL na GUOOGLU mi se ubaci neki sličan
  GUOOGL koga nisam tražio.
  Nemogu dosta potu poslati poruku /sučešće o smrti ili
  bilo koju drugu/, zbog SKRIVENOG VIRUSA staalno mi spre-
  čava slanje bilo kakve poruke.
  Sada imam blokadu posle nekog vremena ujutro kada čitam
  politiku na lap-topu posle sat ili sat ipo imam blokadu
  nemogu više čitati novine preko interneta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *