FreeOCR

FreeOCR

FreeOCR je besplatan program za skeniranje i prepoznavanje teksta. On podržava skeniranje sa većine Twain skenera, može da otvori već skenirane PDF dokumente, bez problema otvara TIF slike sa više stranica, a podržava i većinu ostalih popularnih formata za slike.

FreeOCR pretvara skenirani dokument, PDF ili sliku u običan(plain) tekst i ima opciju da taj tekst direktno eksportuje u Microsoft Word. FreeOCR koristi najnoviju Tesseract (v3.01) OCR tehnologiju za prepoznavanje teksta.

Isprobali smo program i radi fantastično, bez greške prepoznaje tekst sa skeniranih dokumenata. Međutim ima dve mane, prva mu je što po instalaciji nema podršku za srpski jezik, već da biste mogli da skenirate tekst na srpskom, morate da instalirate srpski language fajl.

Druga mana mu je što je srpski jezik podržan samo kao latinica, podrška za ćirilicu još uvek na žalost ne postoji.

Srpski latinični language fajl se jako lako ubacuje, skinite fajl OVDE, raspakujte ga(za to će vam trebati 7-Zip), startujte FreeOCR, klikite na Settings, pa zatim na Open Language Folder, kao na slici ispod:

FreeOCR ubacivanje srpskog

Zatim samo fajl koji ste dobili raspakivanjem srp.traineddata, prekopirajte u folder koji vam se otvorio kada ste kliknuli na Open Language Folder. Ugasite FreeOCR i startujte ga ponovo, sada će te u padajućem meniju OCR Language moći da izaberete srp što je oznaka za srpski.

FreeOCR podržava još dosta jezika koji nisu ponuđeni pri instalaciji, kompletnu listu odakle možete i da skinete language fajlove imate OVDE, a uputstvo kako da ih ubacujete u program imate OVDE.

Da ne zaboravimo, kada ste završili sa skeniranjem dokumenta, da bi ste pokrenuli prepoznavanje teksta, morate kliknuti na OCR dugme.

Jako bitna stvar je što FreeOCR licenca dozvoljava upotrebu ovog programa za ličnu i poslovnu namenu, potpuno besplatno.

Ako često morate da prekucavate dokumenta, ovaj besplatan program može biti spas za vas. Mi smo prezadovoljni kako FreeOCR radi, toplo vam preporučujemo da ga probate.

Napomena: kada skinete program, on će skinuti mali instaler, pokrenite taj instaler i on će skinunti program koji je 11 mb velilčine i pokrenuti njegovu instalaciju.

Sistemska zahtevnost:

Windows XP/Vista/Windows 7/Windows 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (5 ocena, prosečno: 2,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

7 Komentara

 • Do sada sam koristio vrlo dobri online onlineocr.net, rekoh Aj da probam nešto bolje, pogledam ovo ovde – skinem i instaliram FreeOCR, medjutim… Nije mu ni do kolena, prepoznavanjem teksta ovim programom sam se vratio 3 generacije unazad, grešaka mali milion, tako da sam ga momentalno posle pola sata deinstalirao. Ne vredi ništa.

  • Poštovani Alex,

   Program smo davno testirali i tom prilikom je radio perfektno. Hvala Vam na komentaru, pregledom teksta, ustanovili smo da je link za fajl za srpski jezik bio nepostojeći, ubacili smo sada ispravan link. Kod Vas je program napravio mnogo grešaka verovatno zato što niste imali podršku za srpski jezik, link za srpski language fajl je sada ispravan, pa možete ako želite da probate ponovo.

   Srdačan pozdrav

 • ODGOVOR NA POKRETANjE ,,OCR,, (DUGMETA): ,,Unable to load unicharset file C:/Documents and Settings/UKI/Local Settings/Temp/freeocr21/tessdata/srp.unicharset,,. Tekst sam ,,slikao,, FastStone Capture programom u jpg, gif, png, formate, ali isti odgovor dobijam. Pokretao sam skeniranje nije hteo. U čemu je problem ? Sve navedene radnje sam odradio sa unošenjem fajla za srpski jezik.Da spor mi je internet, ako je to u pitanju, poz. Milorad iz Kragujevca.

 • Instalirao sam FreeOCR,jezik neće da se promeni,ne da neće da se promeni na srpski već neće da se promeni ni na jedan postojeći jezik koji su već instalirani u njemu. Na onom delu Language OCR: srp piše da je prebačeno na srpski ali je idalje sve na engleskom.
  Inače ,sve sam uradio po uputstvu.,skinuo sam uredno fajl sa srpskim prevodom i raspakovao ga sa WinRarom,kopirao ga u SETINGS-Open Language…ali neće da prevede.

  Ne znam o čemu se radi.

  Pozdrav za vašu vrednu ekipu,Čedo Vaslić iz Novog Sada.

  • Ista situacija.

  • To nije jezički fajl za prevod glavnog menija i programa FreeOCR na srpski jezik,već jezički paket za podršku pri radu(skeniranje,formatiranje teksta,itd) sa dokumentima na srpskom jeziku.

 • Stvarno odlicno radi.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *