TinyWall – Odličan firewall za naprednije korisnike

TinyWall – Odličan firewall za naprednije korisnike

Najveća mana modernih firewall programa je konstantno iskakanje prozora sa upozorenjima u kojima se od korisnika traži da dozvole ili zabrane programima komunikaciju putem interneta. Ovo je naizgled dobro rešenje. Kada program pokuša da uradi nešto preko interneta, prvo mora da za to dobije dozvolu od korisnika.

Međutim, u praksi ovo nije baš tako. Posle nekog vremena, čitanje svih ovih upozorenja postaje zamorno, pa korisnici počinju da daju dozvole ne čitajući šta piše u upozorenju.

TinyWall je besplatan firewall program za Windows Vista, 7, 8, 10 i 11, koji vam neće stalno prikazivati upozorenja, već će raditi u pozadini onako kako ste ga vi sami podesili.

Kako radi TinyWall?

Kada instalirate TinyWall njegova ikonica će se pojaviti u System Tray-u (donji desni ugao ekrana, pored sata). U pitanju je program koji služi kao firewall i iako nije komplikovan za korišćenje, nije najpogodniji za početnike.

TinyWall meni

Kao što smo rekli, najveća prednost TinyWall-a je to što vas neće konstantno gnjaviti kojekakvim upozorenjima i notifikacijama. Program radi po principu bele liste koju morate sami da kreirate. Svi programi koji se nalaze na ovoj listi će moći da koriste internet, u suprotnom, ako pokušaju da se povežu na internet, konekcija će biti blokirana.

Iz ovog razloga, kada prvi put instalirate program, može doći do problema jer će veliki broj programa prestati sa radom, a vi ćete sami morati da ih stavite na belu listu pre nego što ponovo prorade. Dobra vest je to što za dodavanje programa na belu listu imamo čak tri opcije, pa je ovaj proces izuzetno brz i lak.

Program podržava pet režima rada pomoću kojih možete da kontrolišete program, a posebno nam se svideo režim Autolearn. Ovaj režim je predviđen za korišćenje na sveže instaliranom Windows-u ili kada pouzdano znate da ni jedan program nije zaražen virusom i tada će TinyWall automatski kreirati belu listu za vas.

TinyWall podesavanja

Među podešavanjima, nemamo mnogo opcija. Dva interesantna taba koje ovde imamo su Application Exceptions i Special Exceptions. U prvoj se nalaze svi programi koji su izuzeti od pravila blokiranja, dok su u drugoj izlistani sistemski procesi kojima, po preporuci autora, treba ili ne treba dozvoliti pristup internetu.

Posle kraćeg podešavanja, TinyWall postaje fenomenalan firewall

TinyWall je odličan program i tokom korišćenja nismo naišli ni na jedan problem. Rekli smo da nije pogodan za početnike, a razlog za to je što morate sami da podesite belu listu da bi program pravilno radio. Ipak, ovo nije tako komplikovan zadatak, pa vas ohrabrujemo da isprobate TinyWall.

Platforma:
Windows Vista, 7, 8, 10 i 11

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *