Top 3 najbolja besplatna programa koji će ubrzati rad Windows računara

Top 3 najbolja besplatna programa koji će ubrzati rad Windows računara

Tokom godina korišćenja računara, primetićete da njegov rad postaje sve sporiji. Razloga za ovo ima mnogo. Novi programi, kao i nove verzije starih programa postaju sve zahtevnije, a komponente računara stare i počinju da rade sporije. Međutim, glavni razlog za sporiji rad računara su nagomilani nepotrebni fajlovi, pokvareni registri, ali i malware-i i virusi kojima se računar može zaraziti.

Rešenje za ovo je korišćenje programa za optimizaciju računara. Problem je u tome što mnogi besplatni programi ove vrste nude malo opcija, loše rešavaju probleme, a ima i slučajeva da više štete nego što pomažu. Zato naš posao uopšte nije bio lak.

Testirali smo neke od najpopularnijih programa za optimizaciju za Windows računare i pronašli nekoliko koji su vredni pažnje. Iskreno, za sve programe sa ove liste imamo zamerke, ali ukoliko želimo besplatan program, moraćemo da zažmurimo na ove nedostatke.

Glavni problem je da svi oni ograničavaju neke od bitnih opcija, a nismo mogli da pronađemo ni jedan koji ih sve ima u besplatnoj verziji. Ipak, ovi koje smo izabrali sadrže one bar one najneophodnije opcije, a svi posao obavljaju izuzetno dobro.

Pogledajte našu listu od top 3 najbolja besplatna programa koji će ubrzati rad Windows računara.

Advanced SystemCare

Advanced SystemCare

Advanced SystemCare je besplatan program kompanije IObit dostupan za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10 koji će vam pomoći da brzo i lako optimizujete svoj računar. Jedinu zamerku i upozorenje koje imamo je da budete pažljivi prilikom instalacije pošto će program pokušati da vam “uvali” dodatne programe. Tokom instalacije, kada naiđete na deo gde birate vrstu instalacije, kliknite na Custom installation i odštiklirajte sve dodatne programe.

Program je izuzetno pregledan i jednostavan za korišćenje, pa je pogodan za početnike, a korisnički interfejs je izgleda lepo i moderno. Pomoću Advanced SystemCare-a moći ćete da očistite svoj računar od Junk (đubre) fajlova, privremenih fajlova, popravite registre, popravite ili uklonite neispravne prečice, obrišete malware i tragove surfovanja internetom. Sve ima za cilj da ubrza rad vašeg računara i popravi probleme koji mogu dovesti do zamrzavanja ili pada sistema, krađe poverljivih informacija i praćenja korisnika.

Kada aktivno ne skenirate svoj računar, program radi u pozadini i motri da ne dođe do problema, a kada problem nastane, automatski ga popravlja. Najbolje je to što uopšte ne usporava rad računara, za razliku od mnogih programa ove vrste.

Premijum (plaćena) verzija donosi dodatne opcije, ali one, za većinu korisnika, nisu neophodne, mada bi neke od njih voleli da vidimo i u besplatnoj verziji. Advanced SystemCare je program koji bez problema možemo da preporučimo zato što je ovo jedna od najbolji besplatnih opcija.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

Preuzmite Advanced SystemCare.

CCleaner

CCleaner

CCleaner je besplatan program za Windows XP, Vista, 7, 8 i 10 i sa preko dve i po milijarde preuzimanja je bez sumnje najpopularniji program za optimizaciju računar. Kao i prethodni program sa ove liste, ima plaćenu verziju, ali za većinu korisnika ona nije neophodna, mada nam fale neke od opcija.

CCleaner sadrže sve opcije koje su neophodne da vaš računar radi brzo i bez problema. Među njima su čišćenje i popravljanje registara, brisanje privremenih i Junk fajlova, brisanje istorije pretrage internet pregledača, čišćenje od malware-a i druge. Korišćenje je jednostavno i kada pokrenete skeniranje sistema, sve se odvija automatski, tako da je program pogodan za početnike.

Razlog zašto je CCleaner tako dobar je činjenica da čisti delove računara koje drugi programi ove vrste ne čiste. Pritom, dovoljno je pametan da maltene nikada neće pokušati da obriše fajlove koji su potrebni računaru i tako napravi problem.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8 i 10

Preuzmite CCleaner.

Razer Cortex

Razer Cortex

Razer Cortex je besplatan program za Windows 7, 8, 10 i 11 koji će poboljšati performanse računara kada igrate video igre. Program radi tako što, kada pokrenete video igru, automatski gasi sve nepotrebne procese na računaru i time oslobađa sistemske resurse da bi igra bolje radila.

Jedna od najboljih opcija Razer Cortex-a je Booster Prime. Booster Prime ne radi u svim igrama, već samo u onim igrama koje podržavaju ovu opciju. Booster Prime sadrži specijalne modove za optimizaciju koji se oslanjaju na veštačku inteligenciju pa će performanse igre biti znatno povećane, mnogo više nego regularna optimizacija.

Poboljšanje performansi zavisi od brzine samog računara, a generalno, što je računar lošiji to je poboljšanje performansi bolje. Na žalost, ukoliko igra uopšte ne može da radi vašem računaru, korišćenje Razer Cortex neće učiti dovoljno da možete da igrate tu igru. Ipak, ukoliko imate stariji računar, ovaj program će vam pomoći da izvučete nekoliko dodatnih FPS-a, samo imajte u vidu da program neće učiniti čudo.

Platforma:
Windows 7, 8, 10 i 11

Preuzmite Razer Cortex.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *