Top 3 najbolje besplatne Android i iOS aplikacije za skeniranje dokumenata

Top 3 najbolje besplatne Android i iOS aplikacije za skeniranje dokumenata

Ukoliko imate dokument koji želite da skenirate, za to možete da iskoristiti kameru svog pametnog telefona ili tableta. Aplikacije za skeniranje nude odlične opcije, kao i alate za uređivanje skeniranih dokumenata. Treba imati u vidu da će kvalitet skeniranog dokumenta najviše zavisiti od kvaliteta kamere. Što bolja kamera, to će biti bolji kvalitet materijala koji dobijamo skeniranjem.

Kada smo počeli da istražujemo ovu temu, prijatno nas je iznenadila činjenica da su aplikacije za skeniranje izuzetnog kvaliteta i da smo bez problema pronašli više njih koje uopšte ne prikazuju reklame, a pritom nude sve potrebne opcije u besplatnoj verziji. U našoj listi od top 3 najbolje besplatne Android i iOS aplikacije za skeniranje dokumenata ćemo vam predstaviti one koje su nam se najviše svidele.

Adobe Scan

Adobe Scan

Adobe Scan je besplatna aplikacija za skeniranje dokumenata dostupna za Android i iOS. Odmah ćemo priznati da je ovo po našem mišljenju najbolja besplatna aplikacija ove vrste. Omogućava skeniranje beleški, formi, dokumenata, računa, slika, a sve što skenirate možete da sačuvate u PDF i JPEG formatu.

Korišćenje je veoma jednostavno. Pokrenite aplikaciju, uperite kameru telefona u neki dokument i Adobe Scan će automatski prepoznati i skenirati dokument. Po završetku skeniranja možete da uredite dobijenu sliku, reorganizujete strane, a aplikacija sadrži i opciju za prepoznavanje teksta. Takođe, možete da skenirate više dokumenata i stavite ih sve u jedan PDF fajl.

Ono što je najbolje kod Adobe Scan-a je činjenica da je aplikacija u potpunosti besplatna i da pritom uopšte nema reklama. Skenirane dokumente možete da pošaljete putem email-a, sačuvate ih na svom telefonu ili nekom Cloud servisu. Ovo je bez sumnje najbolja aplikacija za većinu korisnika.

Platforma:
Android i iOS

Preuzmite Adobe Scan za Android.
Preuzmite Adobe Scan za iOS.

Google Drive

Google Drive

Google Drive je Cloud servis kompanije Google i dostupan je za Android i iOS. Ukoliko ste iznenađeni što se ova aplikacija našla na listi najboljih aplikacija za skeniranje dokumenata, uveravamo vas da nije došlo do greške. Naime, Google Drive sadrži opciju za skeniranje dokumenata.

Opcije za skeniranje koje Google Drive nudi su dosta siromašnije u odnosu na Adobe Scan. Korišćenje je jednostavno, ali nema opcija za “pametno” prepoznavanje dokumenata, a kada skenirate nešto, dobijenu sliku možete da uredite, ali i ovde su dostupne samo osnovne opcije kao što su sečenje slike, podešavanje boja i biranje kvaliteta slike.

Razlog zašto smo izabrali baš ovu aplikaciju je činjenica da veliki broj korisnika već ima Google Drive instaliran na svom telefonu. Takođe, ukoliko retko skenirate dokumenta, napredne opcije vam verovatno nisu potrebne, a ovde ne morate da instalirate dodatnu aplikaciju.

Korišćenje je jednostavno, a kao i Adobe Scan, aplikacije je potpuno besplatna i uopšte nema reklama. Ukoliko vam ponekad zatreba da nešto skenirate, a sliku koju dobijete ne želite da uređujete, ovo je verovatno najbolja opcija.

Platforma:
Android i iOS

Preuzmite Google Drive za Android.
Preuzmite Google Drive za iOS.

PhotoScan by Google Photos

PhotoScan by Google Photos

PhotoScan by Google Photos je besplatna aplikacija za skeniranje dokumenata dostupna za Android i iOS. Pošto smo Adobe Scan već proglasili za najbolju aplikaciju za skeniranje dokumenata, a Google Drive za najzgodniju za korišćenje, poslednja aplikacija na našoj listi, iako se može koristiti za skeniranje dokumenata, namenjena je skeniranju starih fotografija.

Korišćenje je jednostavno, ali nije odmah očigledno. Uperite kameru u fotografiju koju želite da skenirate, pritisnite dugme za početak skeniranja i aplikacija će automatski prepoznati fotografiju, posle čega će se preko fotografije pojaviti četiri kruga. Uperite centar kamere (koji je označen), preko bilo kog kruga i sačekajte da indikator pokaže da je skeniranje završeno. Zatim ponovite proces za svaki od četiri kruga.

Ovaj proces možda izgleda čudno, ali razlog je uklanjanje odsjaja koji nastaje kada slikate staru fotografiju. Na ovaj način slika izgleda čisto i bez ikakvog odsjaja. Što se tiče uređivanja slike, dostupne su samo osnovne opcije, a aplikacija uopšte ne prikazuje reklame, što nam se posebno svidelo.

Platforma:
Android i iOS

Preuzmite PhotoScan by Google Photos za Android.
Preuzmite PhotoScan by Google Photos za iOS.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 2,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *