Xiret – benchmark za početnike

Xiret – benchmark za početnike

Windows Vista nije ostala zapamćena kao dobar operativni sistem. To je bila probna verzija Windows-a, koja je za cilj imala da testira novu tehnologiju. Jedna od novina Viste je bio Windows System Assessment Tool, alat za testiranje performansi računara.

Sećamo se da su korisnici bili, najvećim delom, nezadovoljni ovim alatom, ali on je opstao u verzijama Windows-a 7 i 8, da bi u verziji 8.1, bio uklonjen. Korisnici koji su kritikovali ovaj alat, kasnije su zahtevali da se vrati. Međutim, Microsoft se nije oglašavao.

Kako to inače biva, kada Microsoft neće nešto da uradi, tu su third party ostvarenja da popune rupu. Predstavljamo vam Xiret, besplatni program za Windows Vista, 7, 8 i 10, koji služi za testiranje performansi računara.

Kako radi Xiret?

Xiret ne zahteva instalaciju, kada ga download-ujete, dovoljno je samo da raspakujete datoteku i pokrenete .exe fajl. Program je, takođe, moguće pokrenuti sa USB diska, pa je testiranje više računara brzo i jednostavno. Da bi program radio neophodno je da na računaru imate instaliran Microsoft .NET Framework.

Kada pokrenete Xiret, na prvi pogled, neće se ništa dogoditi. To je zato što se program odmah baca na testiranje, a svoj meni prikazuje tek po dobijanju rezultata. Test je dizajniran tako da ispita sveukupne performanse računara i da vam na kraju da ocenu svake komponente posebno. Procenjuju se procesor, RAM memorija, grafička kartica (posebno u desktop, a posebno u gaming režimu) i hard disk.

Xiret meni

Po završetku testa, pojaviće se lep i pregledan meni u kome će svaka testirana komponenta dobiti ocenu, a imaćete uvid i u to koja vrsta testa je urađena. Rezultate testa možete sačuvati u TXT, JPG, PNG i BMP formatu, kao i upload-ovati direktno na Imgur. Pritom, analiza računara može da se izvrši na dva načina, pokretanjem testova u normalnom i u In-depth (dubinskom) režimu.

Xiret podesavanja

Zaključak

Xiret je odličan alat za testiranje performansi računara, namenjen početnicima. Ne oslanja se na poznavanje računara, izvršiti test je veoma jednostavno, a rezultate je lako interpretirati.

Platforma:
Windows Vista, 7, 8 i 10

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *