Top 3 najbolja besplatna Windows programa za testiranje performansi (Benchmark) računara

Top 3 najbolja besplatna Windows programa za testiranje performansi (Benchmark) računara

Kada kupite novi računar, overklokujete stari ili zamenite neku komponentu, prvo što treba da uradite je da testirate da li sve radi kako treba. Za ovo se koriste specijalni programi za testiranje računara. Oni će testirati računar u različitim uslovima i prikazati vam ocenu njegovog rada. Na osnovu ovoga možete da zaključite da li je sve u redu, a ukoliko postoji problem, moći ćete da otkrijete koja komponenta ne radi ispravno.

Postoji dosta programa ove vrste, a mi smo napravili listu od top 3 najbolja besplatna Windows programa za testiranje performansi (Benchmark) računara.

CPU-Z

CPU-Z

CPU-Z je besplatan program za testiranje performansi računara dostupan za Windows XP, Vista, 7, 8, 10, 11, a sadrži i verziju za Android, kojom se nećemo baviti u ovoj recenziji. Ovo je jedan od najboljih i najpoznatijih programa u ovoj kategoriji i fokusira se, kao što mi i ime kaže, na testiranje rada procesora.

Kada instalirate i pokrenete CPU-Z, ugledaćete korisnički interfejs koji izgleda zastarelo i koji je prenatrpan informacijama, pa će početnicima možda izgledati pomalo zastrašujuće. Ohrabrujemo vas da posvetite malo vremena proučavanju ovih informacija, zato što snalaženje nije toliko komplikovano, a ovo su informacije koje je potrebno da znate.

CPU-Z je podeljen u tabove koji su slični onima koje nalazimo u internet pregledačima. Prvih pet tabova sadrži detaljne informacije o procesoru, matičnoj ploči, RAM memoriji, hard disku i grafičkoj kartici. Ovde ćete lako pronaći detalje o komponentama svog računara, tako da ih ne morate pamtiti ili držati negde zapisane.

Šesta kartica je Bench i ovde možete da testirate svoj procesor. Moguće je uraditi običan Benchmark, kao i Stress Test da bi videli kako se vaš procesor ponaša kada je pod velikim opterećenjem. Rezultate testa možete da sačuvate u TXT i HTML formatu, a moguće je i da ih uporedite sa ostalim korisnicima ovog programa i dobijete ocenu svog računara.

Najveći nedostatak ovog programa je to što se bavi isključivo testiranjem procesora. Ukoliko želite da testirate ostale komponente svog računara, moraćete da potražite neki drugi program. Ipak, testiranje procesora je izuzetno brzo i kvalitetno, tako da ćete za ovo teško pronaći bolji program.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8, 10, 11 i Android

Preuzmite CPU-Z za Windows.
Preuzmite CPU-Z za Android.

NovaBench

NovaBench

NovaBench je besplatan program za testiranje performansi računara dostupan za Windows 7, 8, 10, Linux i macOS. Ukoliko vam je potreban jednostavan program, koji može da testira sve komponente vašeg računara, ovo je pravi program za vas.

U glavnom meniju programa pronaći ćete osnovne informacije o procesoru, grafičkoj kartici i RAM memoriji. Klikom na dugme Start Test počinjete testiranje, koje je dosta brzo, ali će zavisiti i od brzine samog računara. Ono što nam se posebno svidelo je to što možete da testirate performanse celog računara, računara bez grafičke kartice i svake komponente posebno.

Kada NovaBench završi testiranje računara, rezultati testa će biti sačuvani u meniju sa leve strane. Svako sledeće testiranje će takođe biti sačuvano u ovom meniju tako da lako možete da pregledate i uporedite prethodne testove, a svakom testu možete da date ime radi lakšeg snalaženja. NovaBench sadrži i opciju da pratite temperaturu procesora i grafičke kartice.

Najveći nedostatak ovog programa je to što neke korisne opcije drži zaključane iza premijum (plaćene) verzije. Nama lično je najviše falila opcija za zakazivanje testiranja i grafički prikaz performansi računara. Iskreno, program možete, bez problema, da koristite i bez ovih opcija, ali bi lepo bilo da su one dostupne besplatno.

Platforma:
Windows 7, 8, 10, Linux i macOS

Preuzmite NovaBench.

Speccy

Speccy

Speccy je besplatan program za testiranje performansi računara dostupan za Windows XP, Vista, 7, 8, 10, 11. Program ne sadrži klasično testiranje, ali će vam omogućiti da u realnom vremenu pratite rad svih komponenti vašeg računara.

Korisnički interfejs je lep i pregledan, a snalaženje je izuzetno jednostavno. Kada ga pokrenete, program će automatski skrenirati vaš računar i prikazaće vam detaljne informacije o svim komponentama. Za još detaljnije informacije, kliknite na komponentu koja vas interesuje u meniju sa leve strane.

Ono što nam se najviše svidelo kod Speccy-ja je to što prikazuje temperature procesora, matične ploče, grafičke kartice i hard diska, ukoliko imate HDD disk, kao i informacije o operativnom sistemu. Pored temperature, videćete podatke i o opterećenosti i brzini svake komponente. Za razliku od NovaBench-a, besplatno možete da vidite grafikon svake komponente i uživo pratite njen rad. Podatke možete da sačuvate u TXT i XML formatu.

Speccy nije klasičan program za testiranje računara, zato što nema opciju koja će testirati računar u različitim uslovima. Međutim, itekako može da se koristi u ovu svrhu, a verujemo da ovakva vrsta testiranja može da bude korisnija od običnog testa u određenim slučajevima. Ukoliko želite da nadgledate kako vaš računar radi, predlažemo vam da isprobate ovaj program.

Platforma:
Windows XP, Vista, 7, 8, 10, 11

Preuzmite Speccy.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 1,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *