Brave browser omogućava podršku za IPFS

Brave browser omogućava podršku za IPFS

U blog postu autori Brave browsera su objavili da sarađuju sa kompanijom Protocol Labs na integraciji IPFS (InterPlanetary File System) protokola u svoj internet pregledač.

Šta je IPFS

Browser-i za pristup veb sajtovima obično koriste HTTP ili HTTPS protokol (standardni internet protokoli koji se danas koriste). Browser pomoću URL (universal resource locators) adrese pristupa tim web sajtovima, koji se nalaze na centralizovanom serveru (host-u). Vaša fizička udaljenost od servera utiče na to koliko je vremena potrebno za učitavanje stranice. To znači da web sajt ima jednu adresu i jedno, centralizovano mesto na kome se nalazi i odakle se učitava svima koji pristupaju tom sajtu (osim ako ne koristi CDN).

Umesto URL-ova i centralnih servera, IPFS protokol je sličniji BitTorrent-u, to jest, fajlovi web sajta su podeljeni i nalaze se na računarima samih korisnika, odakle se učitavaju pomoću URI (universal resource identifier). Kada koristite ovaj protokol sami birate da li želite da se podaci sajtova čuvaju na vašem računaru ili samo želite da pristupate ovim sajtovima.

http-vs-ipfs

Prednosti i mane

Glavni benefit IPFS-ovog decentralizovanog hostinga je smanjenje vremena potrebnog za učitavanje web stranica. Budući da pristupate podacima sa obližnjih računara, a ne sa udaljenih servera, vreme učitavanja može biti drastično smanjeno.

Još jedan bitan benefit IPFS-a je da bi mogao smanjiti ili čak eliminisati potrebu za centralizovanim serverima. Web lokacije se više ne bi “rušile” za sve korisnike ako server prestane sa radom, jer bi se njegovi podaci nalazili na celoj mreži.

Ovakav decentralizovani hosting takođe otežava cenzuru. Zato što se podaci sajta nalaze na mnogo različitih računara, koji se, skoro sigurno, nalaze u različitim državama širom sveta, pronalaženje i eliminisanje ovakvih sajtova je skoro nemoguće.

Međutim, to takođe znači da će problematične web stranice biti još teže ukloniti. I ovde ne mislimo na „ućutkivanje” suprotstavljenih političkih stavova, već stvarne opasnosti poput trgovine ljudima, zlostavljanje dece, kao i terorističke aktivnosti. Sve te opasnosti bi bilo teže pronaći i eliminisati.

Još jedan veliki problem IPFS-a je privatnost. Ukoliko se odlučite da hostujete sajtove, mreža će vam dodeliti jedinstveni identifikator, koji se može videti. Pomoću tog jedinstvenog identifikatora se može videti čemu pristupate i šta drugi korisnici hostuju. Ukoliko ne hostujete, nego samo pregledate ovakve sajtove, drugi korisnici mogu videti vašu IP adresu, što je takođe veliki problem.

Zaključak

Tehnologija za decentralizaciju sadržaja na internetu pronalazi sve veći interes, kako među korisnicima, tako i među kompanijama. Kripto valute su prve koje su u mainstream dovele ovu tehnologiju i drago nam je da se trend nastavlja. Ipak, postoje jasni problemi i opasnosti, koje ne smemo zaboraviti samo zato što smo “zagrejani” za novu tehnologiju.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *