digiKam

digiKam

digiKam Glavni Prikaz Programa

digiKam jer besplatan program otvorenog koda koji služi kao organizator i editor slika. Napravljen je za Linux operativni sistem ali takođe može biti pokrenut na Windows i MacOS operativnim sistemima. Ovaj Program ima jako korisnu opciju za lako prenošenje fotografija sa fotoaparata na neku eksternu memoriju (USB, SD Karticu, …). digiKam to postiže tako što omogućava korisniku da promeni konfiguraciju i organizaciju prenosa lako i efikasno.

digiKam organizuje slike i video formate u albume ali takođe ima jako korisnu funkciju “tag” tj “tagging” koja omogućava da se slike označe za lakše pronalaženje posle. Pored opcije “tagging” digiKam ima odličan sistem za pronalaženje željenih fotografija ili video snimaka tako što može da filtrira pomoću lokacije, oznake, oceni, ali takođe i po EXIF (Exchangeable Image FIle), IPTC (International Press Telecommunications Council) i XMP(Extensible Metadata Platform) koji ukratko služe da kada se fotografiše neka fotografija, zapišu sve informacije kao što su: Marka kamere i njen model, datum, brzina zatvarača, podešavanja blende, ISO osetljivost, žižna daljina i još mnogo toga.

digiKam ima mogućnost sa radom RAW fotografija koje su neizmenjene fotografije direktno iz fotoaparata i sadrže mnogo detalja ali i zauzimaju dosta memorije. Takozvani LibRaw biblioteka za digiKam je konstantno ažurirana da može da otvori što više različitih RAW formata iz što više fotoaparata.

Program pruža odličan skup alata za uređivanje. Ovo obuhvata osnovne alatke za prilagođavanje boje, isecanje, i za oštrenje slike, ali takođe i mnogo naprednije alatke. Poseduje i poseban alat baziran na “lensfun” biblioteci, služi da automatski popravi ili promeni osobine sočiva na fotografiji.

Proširena funkcionalnost u digiKam programu se realizuje preko niza takozvanih “plugins” dodataka koji omogućavaju da korisnik uključi ili isključi neku posebnu alatku ali namenjen je za izvoz i uvoz sadržaja na veb stranice.

digiKam je potpuno besplatan program, preporučujemo ga svim korisnicima koji rade sa fotografijama ali takođe i korisnicima kojim samo treba program za organizaciju slika.

Sistemska Zahtevnost

Windows 32/64, Linux 32/64 i MacOS 64

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (1 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *