eKatastar – brze informacije o nekretninama

eKatastar – brze informacije o nekretninama

eKatastar je besplatan servis Republičkog geodetskog zavoda Srbije koji korisnicima nudi pristup podacima o nepokretnostima upisanim u katastar i njihovim vlasnicima. Pošto je eKatastar veb servis, preko veb pretraživača njemu imaju pristup desktop (Windows, Linux, macOS) i mobilne (Android i iOS) platforme.

Kako se koristi eKatastar?

Za razliku od drugih servisa koji su povezani sa eUpravom, kao što su eZdavlje, eFaktura, LPA (lokalna poreska administracija), itd, za pristup eKatastru nije potrebno prijavljivanje preko Portala za elektronsku identifikaciju, niti mobilna aplikacija ConsentID. Svima je dozvoljen slobodan pristup. Zasebno postoji i pristup bazi podataka za registrovane korisnike koji su sklopili ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom. U tom delu su informacije detaljnije, ali su usmerene na pravna lica i o njima ovde ne govorimo.

Baza podataka eKatastra je službena i centralna baza podataka Republičkog geodetskog zavoda. Korisničko okruženje je jednostavno. Nisu potrebna posebna znanja za korišćenje aplikacije. Zbog zaštite od automatskog preuzimanja potrebno je uneti verifikacioni kod (CAPTCHA). Posle toga se ispisuju podaci o parceli i objektima. Korisnici mogu dobiti samo osnovne informacije o nepokretnostima i njihovim vlasnicima. O parceli mogu saznati njenu površinu, način korišćenja i vrstu zemljišta. O objektima se prikazuju informacije o ulici, kućnom broju, statusu i načinu korišćenja. Podaci su tako formatirani da su pogodni za štampu. O vlasnicima se daje na uvid ime i prezime fizičkog lica ili naziv pravnog subjekta i adresa vlasnika. Zbog zaštite podataka o ličnosti, nije moguće pretraživati podatke po matičnim brojevima vlasnika, niti se ovi podaci prikazuju.

eKatastar - Kneza Miloša 14

Baza podataka se pretražuje tako što se unese broj parcele sa ili bez podbroja. Pretraga se može vršiti i unosom opštine, ulice i kućnog broja. Nije potrebno uneti celo ime, već samo početna slova. Prikazaće se svi rezultati koji zadovoljavaju upit. (Beograd i Niš zbog statusa grada se ne nalaze na spisku, već se pretraga vrši po njihovim opštinama.) Postoji automatska konverzija latinica – ćirilica, pa nije bitno kojim pismom unosite upit.

Ko ima koristi od eKatastra?

Pomoću ove aplikacije korisnici mogu videti brzo i lako osnovne informacije o nepokretnostima: parcelama, objektima i delovima objekata. Osim građana koji su zainteresovani za određene nepokretnosti eKatastar može biti koristan pravnim licima i onima koji se profesionalno bave nekretninama.

eKatastar nudi transparentan pristup pouzdanim podacima o nepokretnostima. Zainteresovani mogu brzo pronaći željene informacije bez odlaska na šalter. Tako se smanjuju gužve u republičkim institucijama, štedi radno vreme državnih službenika, ali i korisnika njihovih usluga. Veb servis je neprekidno dostupan, pa se potrebni podaci mogu pronaći i van radnog vremena. Sve to zajedno podiže efikasnost državne uprave.

Važna informacija u vezi eKatastra

Za građane je bitno i korisno da je list nepokretnosti kao dokument izbačen iz upotrebe. Više ne morate da podnosite zahtev i plaćate izvod iz Katastra. Svako može da pristupi eKatastru na prethodno opisani način i da izvod odštampa ili sačuva kao PDF. To je jedini potreban i validan dokument koji zakon ove države priznaje. Obaveza državnih organa je da izvrše proveru tako dostavljenog izvoda u bazi podataka katastra nepokretnosti.

Platforma:
veb servis

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (još uvek nema ocena)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *