Facebook omogućava korisnicima transfer fotografija i video snimaka na Dropbox

 Facebook omogućava korisnicima transfer fotografija i video snimaka na Dropbox

Prenos fotografija i video snimaka sa Facebook-a na neku drugu platformu je lakši nego ikada. Novi alat dodat na Facebook omogućava vam da prenosite fotografije i video snimke sa samo nekoliko klikova na Google Photos, Dropbox, Backblaze B2 i Koofr. Ove promene su deo većeg projekta prenosa podataka (Data Transfer Project), čiji je cilj da korisnicima olakša preuzimanje i prenos podataka između Facebook-a, Google-a, Microsoft-a i Twitter-a.

Nove regulacije EU i USA

Na ovakav potez Facebook je primoran zbog novo donešenih regulacija o prenosivost podataka Evropske Unije (GDPR) i Kalifornijski zakon o zaštiti potrošača (CCPA). Zbog sigurnosti, Facebook kaže, podaci će biti enkriptovani tokom prenosa. Ali kompanija takođe kaže da su joj potrebna jasnija pravila o tome koje vrste podataka treba da budu prenosivi i ko je odgovoran za njihovu zaštitu. To je, kažu u kompaniji, na donosiocima zakona da pojasne.

Kako sve ovo funkcioniše

Postoji više razloga zbog kojih biste se možda odlučili da prenesete svoje slike i video snimke. Uvek je dobra ideja da napravite kopiju svoji podataka, a ako se odlučite da zauvek napustite Facebook i pređete na neki drugi servis kopiranje podataka je neophodan korak.

Vreme potrebno za kopiranje varira, kako od platforme na koju prenosite podatke, tako i od broja slika ili video snimaka koje prenosite. Na našem testu bilo je potrebno oko sat vremena da prekopiramo 100 fotografija sa Facebook-a na Dropbox.

Po završetku prenosa dobićete notifikaciju i email da je transfer završen i tada ćete moći da se ulogujete na svoj nalog i tamo će vas čekati vaše fotografije i video snimci. Svi podaci će biti organizovani isto kao što su bili i na Facebook-u, sto je zgodno ako ste posvetili vreme uređujući svoje podataka.

Kvalitet slika i video snimaka će biti isti kao i na Facebook-u. Google limitira prostor za skladištenje na 15 GB ukoliko kačite slike u originalnom kvalitetu, ali ovo nije problem, pošto Facebook sam snižava kvalitet slika.

Kako da prenesete svoje fotografije i video snimke sa Facebook-a

  1. Idite na “Account”, pa na “Settings & Privacy”, pa na “Settings”
  2. transfer-prvi-korak

  3. U novom meniju izaberite “Your Facebook Information”, pa kliknite na “Transfer a Copy of Your Photos or Videos”.
  4. transfer-drugi-korak

  5. U padajućem maniju pod “Choose destination” izaberite gde želite da prenesete svoje slike ili video snimke.
  6. transfer-treci-korak

  7. Odaberite da li želite da prenesete slike ili video snimke, pa kliknite “Done” da započnete prenos
  8. transfer-cetvrti-korak

Dobar početak ali nije dovoljno

Funkcija prenosa fotografija i veideo snimaka je mali korak ka potpunoj prenosivosti podataka. Mogućnosti jednostavnog premeštanja podataka sa jedne usluge na drugu je velika tema za grupe koje se zalažu za prava potrošača u SAD.

„U Facebook-u verujemo da ako delite podatke sa jednom uslugom, trebalo bi da ih možete premestiti na drugu. Želimo da izgradimo praktična rešenja za prenosljivost kojima ljudi mogu da veruju i da ih efikasno koriste.“ napisala je kompanija u blogu.

Posle ovakve izjave, pitamo se, zašto se kompanija odlučila na ovakav korak tek pošto je na to bila primorana zakonskom regulacijom, kada su korisnici ovakvu jednu funkcionalnost tražili godinama i zašto nisu implementirali potpun prenos podataka (kontakti, lista prijatelja, postovi), a ne samo slike i video zapise.

Znamo da su privatne informacije korisnika valuta kojom ovakve kompanije trguju, tako da je ova izjava samo PR potez koji ima za cilj da kompaniju pokaže u što boljem svetlu. Ipak ova opcija će svakako biti od koristi svima na Facebook-u, a možemo se samo nadati da će se ovakav trend nastaviti u budućnosti.

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam se svideti i...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *