Facebook omogućava korisnicima transfer fotografija i video snimaka na Dropbox

Facebook omogućava korisnicima transfer fotografija i video snimaka na Dropbox

Prenos fotografija i video snimaka sa Facebook-a na neku drugu platformu je lakši nego ikada. Novi alat dodat na Facebook omogućava vam da prenosite fotografije i video snimke sa samo nekoliko klikova na Google Photos, Dropbox, Backblaze B2 i Koofr. Ove promene su deo većeg projekta prenosa podataka (Data Transfer Project), čiji je cilj da korisnicima olakša preuzimanje i prenos podataka između Facebook-a, Google-a, Microsoft-a i Twitter-a.

Nove regulacije EU i USA

Na ovakav potez Facebook je primoran zbog novo donešenih regulacija o prenosivost podataka Evropske Unije (GDPR) i Kalifornijski zakon o zaštiti potrošača (CCPA). Zbog sigurnosti, Facebook kaže, podaci će biti enkriptovani tokom prenosa. Ali kompanija takođe kaže da su joj potrebna jasnija pravila o tome koje vrste podataka treba da budu prenosivi i ko je odgovoran za njihovu zaštitu. To je, kažu u kompaniji, na donosiocima zakona da pojasne.

Kako sve ovo funkcioniše

Postoji više razloga zbog kojih biste se možda odlučili da prenesete svoje slike i video snimke. Uvek je dobra ideja da napravite kopiju svoji podataka, a ako se odlučite da zauvek napustite Facebook i pređete na neki drugi servis kopiranje podataka je neophodan korak.

Vreme potrebno za kopiranje varira, kako od platforme na koju prenosite podatke, tako i od broja slika ili video snimaka koje prenosite. Na našem testu bilo je potrebno oko sat vremena da prekopiramo 100 fotografija sa Facebook-a na Dropbox.

Po završetku prenosa dobićete notifikaciju i email da je transfer završen i tada ćete moći da se ulogujete na svoj nalog i tamo će vas čekati vaše fotografije i video snimci. Svi podaci će biti organizovani isto kao što su bili i na Facebook-u, sto je zgodno ako ste posvetili vreme uređujući svoje podataka.

Kvalitet slika i video snimaka će biti isti kao i na Facebook-u. Google limitira prostor za skladištenje na 15 GB ukoliko kačite slike u originalnom kvalitetu, ali ovo nije problem, pošto Facebook sam snižava kvalitet slika.

Kako da prenesete svoje fotografije i video snimke sa Facebook-a

  1. Idite na “Account”, pa na “Settings & Privacy”, pa na “Settings”
  2. transfer-prvi-korak

  3. U novom meniju izaberite “Your Facebook Information”, pa kliknite na “Transfer a Copy of Your Photos or Videos”.
  4. transfer-drugi-korak

  5. U padajućem maniju pod “Choose destination” izaberite gde želite da prenesete svoje slike ili video snimke.
  6. transfer-treci-korak

  7. Odaberite da li želite da prenesete slike ili video snimke, pa kliknite “Done” da započnete prenos
  8. transfer-cetvrti-korak

Dobar početak ali nije dovoljno

Funkcija prenosa fotografija i veideo snimaka je mali korak ka potpunoj prenosivosti podataka. Mogućnosti jednostavnog premeštanja podataka sa jedne usluge na drugu je velika tema za grupe koje se zalažu za prava potrošača u SAD.

„U Facebook-u verujemo da ako delite podatke sa jednom uslugom, trebalo bi da ih možete premestiti na drugu. Želimo da izgradimo praktična rešenja za prenosljivost kojima ljudi mogu da veruju i da ih efikasno koriste.“ napisala je kompanija u blogu.

Posle ovakve izjave, pitamo se, zašto se kompanija odlučila na ovakav korak tek pošto je na to bila primorana zakonskom regulacijom, kada su korisnici ovakvu jednu funkcionalnost tražili godinama i zašto nisu implementirali potpun prenos podataka (kontakti, lista prijatelja, postovi), a ne samo slike i video zapise.

Znamo da su privatne informacije korisnika valuta kojom ovakve kompanije trguju, tako da je ova izjava samo PR potez koji ima za cilj da kompaniju pokaže u što boljem svetlu. Ipak ova opcija će svakako biti od koristi svima na Facebook-u, a možemo se samo nadati da će se ovakav trend nastaviti u budućnosti.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *