Grammarly – za savršeno pisanje na engleskom jeziku

Ažurirano: april 17th, 2023
Grammarly – za savršeno pisanje na engleskom jeziku

Grammarly je odličan alat za pisanje koji vam pomaže da proverite greške u tekstu na engleskom jeziku. Otkriva gramatičke i interpunkcijske greške u dva moda – osnovnom i naprednom. Takođe daje predloge i sugestije o tome kako da ispravite ove greške. Ova aplikacija je korisna, kako za one sa naprednim znanjem, tako i za one koji imaju osnovno poznavanje engleskog jezika.

Program i ekstenzija

Grammarly nam dolazi u nekoliko verzija – kao desktop program, ekstenzija za pretraživač i kao aplikacija. Program služi kao podrška za Microsoft Office Word i Outlook i kompatibilan je sa Windows 7, 8, 8.1 i 10 verzijama operativnog sistema. Ekstenzija je dostupna za Chrome, Safari, Firefox i Microsoft Edge, a aplikacija za Android i iOS.

Funkcioniše tako što kada napišete tekst greške bivaju podvučene, a sa strane dobijete izveštaj o ispravnosti teksta. Ovaj izveštaj sadrži ocenu čitljivosti (na skali 1-100) tačan broj interpunkcijskih i gramatičkih grešaka, kao i predloge za njihovo otklanjanje. U samom tekstu greške su podvučene, a u izveštaju teksta nalazi se objašnjenje greške.

Osim provere pravopisa, posebno je interesantno što možete odrediti ton kojim se obraćate – odnosno, kako želite da Vaš tekst zvuči. Tako možete izabrati informativan, formalan, poslovni, naučni i druge stilove obraćanja.

Još jedna funkcionalnost je otkrivanje plagijata, tako što tekst koji ste uneli aplikacija upoređuje sa velikim brojem web stranica.

Grammarly ocenjuje čitljivost teksta, proveravajući dužinu rečenice, a ocena čitljivosti zasniva se na Flesch-ovom testu lakoće čitanja.

Prilikom pokretanja aplikacije možete da podesite različite stilove pisanja. Ciljeve pisanja možete postaviti na osnovu:

 • Namere (obaveštenje, pričanje priče ili opis)
 • Publike kojoj se obraćate (opšta ili stručna)
 • Stila (formalni ili neformalni)
 • Emocija (blage ili jake)
 • Domena (akademski, poslovni ili tehnički)

Grammarly keyboard

Grammarly keyboard je aplikacija namenjena Android i iOS korisnicima, koja proverava i obeležava greške prilikom kucanja. Posle instalacije neophodno je da se registrujete da bi ste je koristili.

Nedostaci

Besplatna verzija programa se prilično razlikuje od plaćene verzije. Naime, besplatna verzija naći će gramatičke i pravopisne greške za koje će Vam ponuditi ispravku. Međutim, za probleme sa dužinom rečenice, smislom teksta i težinom čitanja neće Vam ponuditi rešenje, iako će da ih označi u tekstu. U plaćenoj verziji možete i da birate između američkog, britanskog, kanadskog ili australijskog engleskog.

Grammarly je fenomenalan izbor za sve one koji odlično govore engleski jezik, kao i za one koji su na nivou prepoznavanja. Jedina je mana za one sa slabijim znanjem što se mogu malo „olenjiti“ i zaboraviti na učenje engleskog jezika.

U linku za preuzimanje, ponudili smo Grammarly verziju za Windows, ako želite da preuzmete verziju za:

 • Microsoft Word i Outlook kliknite OVDE
 • Android kliknite OVDE
 • iOS kliknite OVDE
 • Chrome kliknite OVDE
 • Firefox kliknite OVDE
 • Safari kliknite OVDE
 • macOS kliknite OVDE i pratite uputstvo kako da instalirate

Platforma:

Windows, macOS

Grammarly keyboard:

Android, iOS

Internet browser:

Chrome, Firefox, Edge, Safari

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *