Kako podesiti osvežavanje monitora na Windows-u 10

Kako podesiti osvežavanje monitora na Windows-u 10

Kada kupujemo novi monitor za svoj računar, uglavnom, ono na šta najviše pažnje obraćamo je veličina ekrana i kvalitet boja. Ne tvrdimo da ovo nije bitno, ali jedna veoma bitna stavka, na koju često zaboravljamo, je brzina osvežavanja monitora.

Brzina osvežavanja monitora (refresh rate) je koliko puta u sekundi monitor ažurira sliku na ekranu, to jest, koliko različitih slika monitor može da prikaže u jednoj sekundi. Standardna brzina osvežavanja je 60Hz, što znači da monitor može da prikaže 60 slika u sekundi. Moderni monitori mogu da postignu brzine od 120Hz, 144Hz, pa čak i 240Hz.

Sa svećom brzinom osvežavanja, kada se nešto dešava na ekranu, slika izgleda oštrije, a osećaj seckanja je mnogo manji ili ga uopšte nema.

Pisac ovog tekst je pre nekih šest meseci kupio novi monitor od impresivnih 240Hz i platio cenu daleko veću od svojih mogućnosti, a makar trećina cene je otišla na ovih 240Hz. Kada je monitor doneo kući i povezao ga sa računarom, potpuno je zaboravio da u Windows-u treba podesiti brzinu osvežavanja, zato što se svaki monitor automatski postavlja na 60Hz.

Ova anegdota je inspirisala ovaj tutorijal, zato pogledajte kako podesiti osvežavanje monitora na Windows-u 10 i proverite da li koristite maksimum svoga monitora.

Video transkript:

  1. Kliknite na Start pa na Settings
  2. Kliknite na System
  3. Pod Display kliknite na Advanced display settings
  4. Ukoliko imate više od jednog monitora, odaberite koji monitor želite da podesite
  5. Kliknite na Display adapter properties
  6. Kliknite na Monitor
  7. Pod Screen refresh rate odaberite koju brzinu želite (predlažemo vam da odaberete najveću brzinu osvežavanja)
  8. Kliknite na Apply
  9. Kliknite na Keep changes
  10. Kliknite na OK

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *