Ruffle – spasilac Flash aplikacija

Ruffle – spasilac Flash aplikacija

Adobe Flash je softverska platforma koja se koristi za pravljenje animacija, web i PC aplikacija i još mnogo toga, a Adobe Flash Player je plugin koji omogućava da ovaj program radi unutar browser-a. Flash Player je korišćen za pravljenje video igara koje su radile unutar browser-a.

Krajem 2020. godine je prestala podrška za ovaj program, pa danas online aplikacije koje su pravljene u njemu više ne rade. Glavni razlozi zašto se Flash više ne koristi su manjak bezbednosti, razvoj boljih programa koji služe istoj svrsi i visoka cena održavanja ovako starog programa.

Kraj Flash Player-a

Razvoj tehnologije je nešto što, naravno, pozdravljamo i ne mislimo da zbog nostalgije treba ulagati u prevaziđenu tehnologiju i sa te tačke gledišta, odlazak Flash-a u penziju je prirodan tok događaja. Ipak, kada govorimo o Flash-u, hiljade, ako ne i desetine hiljada igrica, koje su napravljene u njemu, a koje više nije moguće igrati, su gubitak sa kojim ne možemo tako lako da se pomirimo.

Srećom, nismo jedini koji tako misle, a developri iz Ruffle team-a su razvili besplatni program pod nazivom Ruffle, koji nam omogućava da pokrećemo programe napravljene u Flash-u.

Šta je Ruffle?

Ruffle je napisan u programskom jeziku Rust i omogućava nam da pokrećemo programe napravljene u Flash-u, sa lakoćom i bez potebe za bilo kakvim dodatnim podešavanjima. Problemi sa sigurnošću, koje imamo u Flash-u, ovde su ispravljeni, a održavanje je mnogo lakše.

Poseduje aplikaciju koja se može instalirati na Windows 7, 8, 10, Linux i macOS operativnim sistemima, a poseduje i plugin za Firefox, Chrome, Edge i Safari browser-e.

Ovo je projekat otvorenog koda, što znači da je dostupan svima da ga modifikuju i prilagođavaju svojim potrebama. Razvija se, uglavnom, radom volontera, mada ga je podržalo i nekoliko sponzora.

Jedina zamerka koju možemo dati je da neke Flash aplikacije ne rade pravilno, pa je, ipak, potrebno uraditi neka podešavanja, a manji broj aplikacija neće raditi čak ni tada.

Ruffle ima ogroman potencijal

Sve u svemu, Ruffle je odlična alternativa Flash-u i veoma nam je drago da postoji. Korišćenje je veoma jednostavno, zato što, osim instalacije, nećete imati nikakav dodatni kontakt sa programom. I dalje postoje određeni problemi, koje smo naveli, ali očekujemo da će vremenom oni biti ispravljeni, tako da ovo nećemo računati kao minus. Ako volite da igrate Flash igrice predlažemo vam da instalirate Ruffle.

Operativni sistem:
Windows 7, 8, 10, Linux i macOS

Browser:
Firefox, Chrome, Edge i Safari

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *