Kako zaustaviti pregrevanje Android telefona

Kako zaustaviti pregrevanje Android telefona

Ukoliko vam se mobilni telefon pregreje, može doći do oštećenja uređaja, smanjenja trajanja baterije ili u najgorem slučaju, curenja baterije i potpunog prestanka rada telefona. Do pregrevanja može doći iz više razloga, a glavni razlog su visoke temperature vazduha, posebno leti.

Da li Android brine o pregrevanju telefona

Verovatno se pitate, zašto ne postoji neki mehanizam unutar samog Android operativnog sistema, koji bi sprečio da do ovoga dođe. Odgovor je da postoji, ali ne radi baš kako očekujemo i zove se “termičko gašenje” (thermal shutdown).

Termičko gašenje se dešava kada operativni sistem telefona krene da nailazi na probleme u funkcionisanju uređaja, koji su nastali zbog posledica oštećenja od toplote. Kada se ovo dogodi, telefon se automatski gasi i na taj način se sprečava dalje oštećenje uređaja.

Drugim rečima, kada se termičko gašenje dogodi, telefon je već oštećen i Android samo pokušava da zaustavi dalje oštećenje, sa ciljem da sačuva podatke unutar telefona. Ovim se ne sprečava samo oštećenje, a ukoliko ste telefon ostavili negde napolju gde je izložen suncu, baterija će nastaviti da se “krčka” čak i kada je uređaj ugašen.

Kako aplikacije hlade mobilni telefon na Android-u

Radna temperatura Android telefona treba biti između 20 i 30 stepeni celzijusa. Ukoliko temperatura pređe gornju granicu, šansa da dođe do oštećenja drastično raste. Prilikom punjenja baterije, temperatura uređaja, takođe, raste i povećava se šansa da dođe do oštećenja.

Zato se i preporučuje da se telefon ne ostavlja na punjaču preko noći. Kada spavate, ne pazite na svoj telefon, pa ukoliko dođe do problema, ne možete da reagujete. Svima nam je odmah jasno da je ovo potpuno beskoristan savet. Najbolje vreme za punjenje telefona je upravo noću, kada smo kući i ne koristimo ga.

Aplikacije koje se bave kontrolom temperature telefona nam pomažu tako što gase nepotrebne aplikacije, optimizuju potrošnju energije, upozoravaju nas notifikacijama ili alarmom kada temperatura pređe određenu granicu i omogućavaju nam da sve ovo detaljno podesimo onako kako nam najviše odgovara.

Predstavićemo vam tri aplikacije, koje, po nama, najbolje rade ovaj posao, a pritom su besplatne.

Cooling Master – Phone Cooler – CPU Heat Minimizer

Cooling Master - Phone Cooler - CPU Heat Minimizer

Cooling Master – Phone Cooler – CPU Heat Minimizer je besplatna aplikacija za Android, koja važi za najbolju na tržištu. To i nije iznenađujuće s’ obzirom na pregršt korisnih opcija, prelep korisnički interfejs i lakoću pri korišćenju.

Cooling Master motri na procesor i aplikacije koje ga najviše koriste, a nisu trenutno u upotrebi i na taj način bespotrebno zagrevaju uređaj. Ove aplikacije se onda automatski “uspavljuju” ili potpuno gase, što dovodi do smanjenja temperature. Interesantno je da se na ovaj način smanjuje potrošnja baterije, što je odličan bonus.

Hlađenje se naravno može i ručno uraditi, a u određenim prilikama, kada temperatura naglo skoči, aplikacija će vas obavestiti alarmom. Možete da birate zvuk alarma, kao i animaciju koja će se prikazivati na ekranu telefon. Sve ovo ima za cilj da napravite alarm koji je teško ili nemoguće ignorisati.

Cooling Master će vam omogućiti i da pratite temperaturu baterije, zauzetost procesora i davaće vam savete kako da što bolje sačuvate svoj telefon.

Preuzmite Cooling Master – Phone Cooler – CPU Heat Minimizer OVDE.

Cooling Master – Phone Cooler Free, CPU Better

Cooling Master - Phone Cooler Free, CPU better

Cooling Master – Phone Cooler Free, CPU Better je druga aplikacija koju vam predstavljamo. Počinje istim imenom kao prethodna i besplatna je, ali to nisu jedine sličnosti. Radi mahom na isti način, prati neaktivne aplikacije koje zagrevaju telefon, automatski ih gasi, a kada temperatura naglo poraste obaveštava vas alarmom.

Stvar koja je izdvaja je fokus na praćenje potrošnje resursa telefona. Pored podataka o zauzetosti procesora, dobićete detaljne podatke o memoriji telefona, RAM memoriji, temperaturi baterije i druge. Ovo za cilj ima, da ukoliko već imate probleme sa pregrevanjem, pomoću ovih informacija identifikujete kada i koje aplikacije dovode do pregrevanja.

Glavna mana Cooling Master – Phone Cooler Free, CPU Better aplikacije su reklame, koje će vas bombardovati sa svih strana. Posebno nam se nije svidelo to da kada je aplikacija izdala upozorenje o pregrevanju, pre nego što smo mogli da pritisnemo dugme za hlađenje, iskočila je reklama. Jasno nam je da kompanija želi da zaradi, ali zar ovo nije jedan slučaj kada reklama može da sačeka?

Preuzmite Cooling Master – Phone Cooler Free, CPU Better OVDE.

Battery Temperature

Battery Temperature

Battery Temperature je besplatna aplikacija za Android, koja, ponovo, radi isto kao i predhodne dve. Nažalost, pri hlađenju telefona nemamo previše opcija. Alarm i automatsko gašenje aplikacija koje se ne koriste su jedino rešenje. Ono što je izdvaja je jednostavnost upotrebe i fokus na temperaturu baterije.

Korisnički interfejs je jednostavan i veoma lak za rukovanje. Stvar koja nam se posebno svidela je da možete da uključite da se temperatura uvek vidi na ekranu, u uglu pored sata. Takođe, možete da podesite veličinu notifikacija, tako da je teže ignorisati ih. Podaci o oštećenu uređaja i saveti kako da ovo izbegnete su takođe dostupni.

Preuzmite Battery Temperature OVDE.

Izbegnite pregrevanje Android telefona

Praćenjem temperature vašeg Android telefona i dobijanjem upozorenja pre nego što toplota počne da nanosi štetu, možete da poboljšate životni vek baterije i sačuvate svoj telefon i podatke na njemu.

Takođe je bitno da shvatite zašto se vaš telefon uopšte pregreva i kako to možete zaustaviti. Prevencija je uvek bolja od lečenja.

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *