LastPass više neće biti najbolji besplatni menadžer lozinki

LastPass više neće biti najbolji besplatni menadžer lozinki

Veliki smo zagovornici korišćenja menadžera lozinki, a LastPass smo više puta naveli kao najbolju besplatnu opciju. Počevši od 16. marta 2021. godine to više neće biti slučaj, ustvari, posle ovog datuma LastPass će postati verovatno najgori besplatni menadžer lozinki.

Do sada, korisnici besplatne verzije LaspPass-a su imali mogućnost da sinhronizuju sačuvane lozinke na svim svojim uređajima, kao što su računar, laptop, mobilni telefon, tablet… To više neće biti slučaj. Naime, developeri su na svom blogu napisali da će korisnici morati da izaberu da li žele da koriste LaspPass na računaru i laptop-u ili na prenosnim uređajima (bilo šta što radi na Android-u ili iOS-u).

Prvi tip uređaja preko koja se ulogujete posle ponoći 16. marta će biti onaj na kome će vaš LastPass nalog biti aktivan. Ovo ćete moći da promenite tri puta pre nego što izbor postane konačan.

Ovo znači da ćete morati da izaberete da li želite da koristite LastPass na računaru i laptop-u ili na telefonu i tabletu, a za korišćenje na svim ovim uređajima moraćete da platite pretplatu.

Kako će ovo uticati na besplatne korisnike LastPass-a?

Već duže vreme, najveći broj korisnika, pored računara ili laptop-a, redovno koristi i mobilni telefon za pregledanje interneta. Po statistikama, 58% poseta web sajtovima je sa mobilnog telefon ili tableta. To znači da je neophodno da možemo da se ulogujemo na svoje omiljene sajtove kako sa računara, tako i sa prenosnih uređaja.

Ideja iza menadžera lozinki je da imamo jednu lozinku koju pamtimo, a za sve ostale koristimo generator lozinki koji će nam uvek napraviti jedinstvenu i veoma jaku lozinku. Ove lozinke, naravno, nećemo pamtiti, već ćemo koristiti menadžer lozinki za upravljanje njima.

Promena koju su developeri LastPass-a najavili čine besplatnu verziju ovog program potpuno neupotrebljivim svima koji koriste i računar/laptop i prenosne uređaje, a to su mahom svi korisnici.

lastpass u kanti

Ovakvo ograničenje nas je veoma iznenadilo. Drugi besplatni menadžeri lozinki razumeju da na ovaj način čine svoj program beskorisnim ogromnom broju korisnika. Ograničenje koje skoro uvek viđamo je u broju sačuvanih lozinki. Ne baš savršeno za korisnike, ali upotrebljivo. Pohlepa developera LastPass-a je učinila da jedan od najboljih programa u ovoj kategoriji postane najgori.

Korisnici LastPass-a koji koriste uslugu na oba tipa uređaja i ne žele da plaćaju pretplatu da bi i dalje to činili, mogu se prebaciti na nekoliko alternativa. Dve najbolje besplatne su Bitwarden i KeePass. Oba programa se mogu koristiti na svim uređajima i nemaju ograničenja u broju lozinki koje možete da sačuvate, s tim da je KeePass namenjen malo naprednijim korisnicima.

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *