Path of Exile

Path of Exile

Path of Exile je besplatna akciona RPG igrica koja radi na Windows-u 7, 8, 10, macOS, PlayStation 4 i Xbox One, a za koju se možete registrovati OVDE. Kompletna radnja se odvija u izmišljenom svetu Wraeclast-u.

Wraeclast je mesto prokletih. Ovaj napušteni kontinent je dom mnogih strahota, ubilačkih zveri i proždrljivih nemrtvih. I sama zemlja je ukleta, prožeta tamom i zlobom. U njoj spava drevna snaga, Zver koja kvari duše slabih.

Prirodni svet je iskrivljena karikatura života, cinični podsmeh lepoti koja je nekada ovde postojala. Mrtvi u večitom bolu, tuzi i gladi hodaju besciljno, čekajući svoj sledeći plen. U najtamnijim bezdanima, vrebaju strahote koje proždiru i um i telo. Wraeclast je zatvor u koji Večno Carstvo proteruje sve koji se odupiru njegovoj moći.

Vi ste osuđenik kojeg tamničari bacaju u vode pored Wraeclast-a, da ovde pronađe kaznu zbog zločina počinjenih protiv Carstva. Budite se na obali sa još jednom nesrećnom dušom, koju mrtvi ubrzo potom proždiru. Prvo iskustvo je smrt, a put napred obećava malo drugih, osim ovog prvog, već predstavljenog iskustva. Ovo je Wraeclast, ovo je put izgnanika.

U Path of Exile pronalazimo kvalitet koji se retko viđa

Path of Exile (u prevodu Put Izgnanika) je akcioni RPG i duhovni naslednik Diabla 2, koji je objavljen 2013. godine i odmah na početku ćemo ga proglasiti najboljim predstavnikom ovog žanra. Sve od atmosfere, gameplay-a, količine stvari koje možete raditi i stalne podrške kompanije Grinding Gear Games, do činjenice da je potpuno besplatan, daje nam samopouzdanje da kažemo da bolje od ovoga nećete naći.

Path of Exile u igri

Akcioni RPG nije žanr koji će prijati svakome, ali i pored toga, verujemo da je kvalitet Path of Exile-a toliki da će čak i takvima pružiti nekoliko desetina sati kvalitetne zabave. Sa druge strane, oni kojima ovakva igra klikne, mogu provesti i preko 3300 sati u tami Wraeclast-a, kao i pisac ovog teksta. 🙂

Šta je Path of Exile

Na početku birate jednog od sedam karaktera. Njime upravljate mišem tako što levim klikom zadajete gde ćete se kretati, a desni je rezervisan za udarac. Tastaturu koristite za ispijanje napitaka i aktiviranje magija.

Svog heroja možete da opremate oklopima, magičnim prstenjem i oružjem. Magije i oružja koje možete da koristite nisu ograničeni na klasu karaktera, kako je to uglavnom slučaj u ovakvim igrama, već sve klase mogu da koriste sve vrste oružja i sve magije.

Path of Exile inventar

U igri, glavni fokus je na borbi sa raznovrsnim nemanima koje vrebaju sa svih strana i to je ono što ćete najviše raditi. Ovo je najbitniji aspekt igre i u njemu se oslikava kvalitet igre. Upravljanje je jednostavno i prirodno, a samo iskustvo igranja je fenomenalno.

Kroz igru, borbom sakupljate iskustvo. Kada sakupite dovoljno iskustva dobijate jedan poen koji možete iskoristiti na unapređenje svog heroja. Path of Exile ima jedinstven pristup pri razvoju likova. Poene koje dobijate koristite na ogromnom drvetu pasivnih veština, koje daju manja unapređenja kao na primer 10% jači udarac ili 5% više života, do promena koje drastično menjaju kako vaš karakter funkcioniše, kao na primer da koristite život umesto mane za aktiviranje magija.

Path of Exile skilovi

Grafika, iako 8 godina stara, odiše atmosferom. Fokus nije na realističnosti već na stilu, a ovo što je predstavljeno, iako pokazuje svoje godine, teško da će izazvati veće kritike kod bilo koga. Dobra strana ovoga je da vam za igranje neće trebati najmoderniji gejmerski računar, mada preporučujemo korićenje SSD hard diska.

Priča u igri je velikim delom u pozadini. Likovi koji vam daju zadatke će vam reći zašto nešto radite, ali su istorija sveta i detalji priče sakriveni iza zagonetki, opisa predmeta, starih tekstova i monolita koje pronalazite na svom putovanju.

Path of Exile kao Akcioni RPG

Već smo pomenuli da je Akcioni RPG žanr koji će se nekima svideti, a nekima ne. Ukoliko vam se ne sviđa da beskrajno tamanite čudovišta, dok razmišljate o sledećem unapređenju ili oružju koje želite da nabavite, ovo nije igra za vas. Ali ukoliko je ovo baš ono tražite, u Path of Exile-u ćete pronaći sve što ovaj žanr video-igara čini tako dobrim.

Postoji skoro beskonačno kombinacija magija, načina da razvijate svog heroja i stilova igranja, a kao u svim igrama ovog tipa, prava zabava počinje tek kada pređete (premotate) igru i zaronite u takozvani End Game Content (sadržaj na kraju igre). Kada je prvobitno izašao Path of Exile je bio veoma originalan sa svojim End Game Content-om, ali su ga od tada iskopirale mnoge igre i to ne samo one iz ovog žanra.

Path of Exile borba

Naime, kada pobedite “osnovnu” igru, dobićete pristup uređaju u koji možete da stavite mape koje ste do tada pronašli i koje pronalazite u samim mapama. Ovo će otvoriti portal, koji će vas odvesti na svojevrstan izazov da ubijete sva čudovišta i glavnog gazdu kako biste dobili najbolje nagrade u igri. Ove mape možete dodatno da modifikujete tako da izazov bude veći, ali i da dobijete bolje nagrade.

Pored ovoga postoje lige. Liga je najpopularniji mod u igri. Svaka, od prilike tri meseca, počinje nova liga. Na početku lige svi kreću od nule, što znači da prave novog karaktera. Svaka liga donosi novu mehaniku igranja, bilo da je to prosto novi način da ubijate čudovišta ili da sadite baštu i onda ubijate čudovišta ili beskonačni rudnik u koji idete sve dublje i ubijate čudovišta.

Kada se liga završi svi vaši karakteri iz te lige prelaze u standardni mod, a nova liga počinje sa novom mehanikom. Ovo čini da u igri uvek ima nešto novo što možete da radite, a ovo je i glavni način na koji se igra konstantno poboljšava.

Koliko košta Path of Exile?

Kao što smo rekli Path of Exile je besplatan, ali kao što znamo gomila “besplatnih” igara nije stvarno besplatna. U Path of Exile ovo nije slučaj, najvećim delom. Možete da kupite kozmetiku, koja će vaš mač učiniti vatrenim, ali ovo je samo vizuelno i nema nikakav uticaj na snagu vašeg heroja. Ove kozmetike ima mnogo i to je glavni način na koji igra zarađuje.

Uopšte nema reklama. Nema načina da kupite snagu. Oprema može da se prodaje između igrača za novac iz igre, koji se takođe ne može kupiti, već isključivo zaraditi u igri. Tako da najgorih stvari, koje “besplatne” igre promenjuju, ovde nema.

Još jedan način na koji ovakve igre pokušavaju da zarade je ograničavanje prostora u inventaru i ostavi. Inventar je prostor na vašem heroju u kome možete da čuvate stvari koje pronalazite i uvek ga imate sa sobom, a ostava je mesto gde odlažete te stvari ukoliko ne želite da ih uvek imate sa sobom. Obično dobijete maleni inventar gde jedva nešto može da stane i malo veću ostavu, tako da morate da dokupite prostor da bi normalno igrali.

Path of Exile ostava i kozmetika

U Path of Exile-u inventar je velik, uvek isti i ne može se povećati, a prostor u ostavi je podeljen u tabove, koji se mogu dokupiti. Sami tabovi su dosta veliki, a dobićete 4 besplatna taba. Ovo je više nego dovoljno i osim ako ne odlučite da čuvate baš sve na šta naletite, za šta nema nikakve potrebe, neće vam trebati više prostora.

Na žalost, ovde ide naša jedina kritika. Trgovina među igračima je glavni način da dođete do najbolje opreme, a imati dovoljno para da kupite tu opremu možete postići jedino ukoliko prodate vredne stvari koje pronađete, a nisu vam potrebne. Trgovina se odvija preko web sajta kompanije iza Path of Exile-a. Kupiti sa sajta je jednostavno i svako može to da uradi.

Međutim, da bi se na sajtu pojavilo nešto što želite da prodate, unutar igrice, tab treba podesiti kao Trade Tab (tab za prodaju), onda u njemu možete postaviti cenu za “item” i na sajtu će se pojaviti vaša ponuda. Ne možete postavljati direktno na sajt.

Tabovi koje dobijate besplatno su obični tabovi, a jedino je premijum tabove moguće označiti kao Trade Tab. Da bi došli do premijum taba jedini način je da platite da unapredite obični tab ili direktno kupite premijum tab.

Ovo znači da ukoliko stvarno želite da se upustite u Path of Exile moraćete da platite minimum 5$, što je minimalna količina premijum kredita koju možete kupiti, a koja je dovoljna da dokupite par premijum tabova. Voleli bi da igra daje makar jedan permium tab besplatno, ali na žalost to nije slučaj.

Apsolutna preporuka za Path of Exile

Puno kliktanja, čudovišta, magija i bitaka u mraku čeka vas u svetu Path of Exile-a. Odigrajte svoj prvi gejm i saznajte zašto je iskustvo igranja ove igre prosto brilijantno!

Platforma:
Windows 7, 8, 10, macOS, PlayStation 4 i Xbox One

odricanje od odgovornosti

Ocenite:

1 zvezdica2 zvezdice3 Zvezde4 zvezdice5 zvezdica (2 ocena, prosečno: 5,00 od 5)
Loading...

Šerujte: Šerujte na Facebook na Facebook Šerujte na LinkedIn na LinkedIn Šerujte na Twitter na Twitter

Pošaljite: Pošaljite na Viber na Viber Pošaljite na WhatsApp na WhatsApp Pošaljite na Telegram na Telegram Pošaljite na Facebook Messenger na Messenger Pošaljite na Mejl na Mejl

Slične objave

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *